2006 ügetőversenyei, championjai

Évzáró, azaz amit 2006-ról tudni illik

 

Újra számot kell adnunk az elmúlt év eseményeiről, mert már csak a szilveszteri versenynap van hátra a 2006-os szezonból. A Turfon lévő 73-as szám méltóságteljesen jelzi, hogy van miről beszámolni, mert 72 versenynap alatt azért történt 1-2 dolog.

Január; Nagyváry Andrea hónapja

Nagyváry Andrea hihetetlen formában kezdte az évet. A nyitó napon három versenyben haladt át elsőként a célon, pontosabban az év első futamában, az év első napi főfutamában, és az év első amatőrversenyében győzött. Féltestvérrel pedig 300. győzelmét aratta. Nagyváry Andrea a következő hónapban sem kímélte a többieket, Fiolával és Gondolkodóval mindenkit letarolt. Ekkor a statisztikája: hat hajtás öt győzelem. Ráadásul Féltestvérrel az amatőrkupa első részét nyerték, ami nagyban hozzájárult a hölgy kupában aratott végső győzelméhez. A napi főfutamban pedig férje, Fazekas Imre és First King voltak a legjobbak.

A harmadik napon Moravcsik Ernő szerezte meg 300. győzelmét Freddy Dust sulkyjában. A napi főfutamban pedig Goffy Sun és Tóth László voltak a legjobbak.  A segédhajtók részére kiírt kupa futam első futamában Báthory Emese volt a legjobb, ahogyan az Amazon futamban is. A Belami Díjban újra tarolt a Nagyváry-Bo páros. Nagyváry Andrea a hónap utolsó versenynapján is remekelt, mert két győzelemmel zárta a napot, ahogyan Molnár Károly segédhajtó is.

Januárban Bécsben is megismerhették Gázsi félelmetes tudását. Jag, a francia szörnyeteg triplázott a Prix de Cornulier-ben, majd duplázott a Prix de Amerique-ben.

Február; a sártaposók hónapja

Bo és Nagyváry Andrea, és itt nem ismétlem önmagam, nyerték a napi főfutamot február első napján is.

Galambos Ernő és Vanyur Krisztián kezdeményezésére kiírásra került az Id. Galambos Ernő (amatőrök részére) az Eszes Mátyás (segédhajtók) és Istók Ferenc (idomár- és hivatásos hajtók) kupa sorozat.

Váradi Sándor Hamburggal első profi győzelmét aratta. Az év első kiemelt versenyét, a Sennyey Géza Emlékversenyt Globus nyerte Tóth Lászlóval. Tóth László az Istók Ferenc Kupa első részében is győzedelmeskedett Istis Us Starral. A következő versenynapon nem voltak túl ideálisak a körülmények, mert a leesett hatalmas mennyiségű hó a melegnek köszönhetően olvadásnak indult, ennek köszönhetően nem elírás a február harmadik versenynapját hirdető eredmény, ugyanis ezen a napon közel 15-20 másodperccel voltak lassabbak a versenyek.

Az Eszes Mátyás Hendikep első részében Horváth Zoltán volt a legjobb. Hydra pedig Báthory Emesének megszerezte 30. győzelmét. A következő két napi főfutamban Bisbac Dániel másik importja, First King győzedelmeskedett, előbb Fazekas Imrével, majd a napi főfutamokra jogosultságot szerző Báthory Emesével. Az id. Galambos Ernő Kupa első részében Puglits Adrienn vesztette el nyeretlenségét, a februári amazon versenyt pedig Indiana nyerte Fazekas Andreával.

Óriási botrány, Jag de Bellouet-tól dopping vétség miatt elvették a Prix d’Amérique Díját.

Március; First King a hónap lova

A hónap első versenynapja alaposan próbára tette vállalkozókedvű színészeinket és sportolóinkat, ugyanis a tavasz helyett szakadó hóesésben volt részünk, így a hóvirág helyett csak szegfűt kaptak a Tavaszi Hendikep részvevői. A versenyben Typhoonora és Joó Róbert voltak a legjobbak, ez évi negyedik versenyüket is könnyen vették a cudar körülmények ellenére. Az ügetőlovasokat sem riasztotta el a fehér zápor, a térdig érő hó ellenére ők is nyeregbe pattantak, itt Diaboló volt a legjobb Barabás Mónikával. A színészek között Nemcsák Károly, a sportolók között Kovács Sándor volt a legjobb.

Az év harmadik kiemelt versenyében, a Bródy János Emlékversenyben három nagy klasszis vívott szép csatát, amiből Flórián kerekedett felül. A helyezettek: Filmszínész és Globus.
Március harmadik versenynapján First King harmadik főfutamos győzelmét zsebelte be, sorozatban pedig ötödik versenyét nyerte. Kovács Dóra 60. győzelmét aratta, így hivatalosan is megkapta az idomári címet. First King a következő két versenynapon sem hagyott esélyt a társainak a győzelemre, sőt Fazekas Imrénk 1100. sikerét is megszerezte. Vezér Emese és Váradi Sándor három versenyben is győzedelmeskedtek egy versenynapon. A galopposok hajtásában Kovács Sándor volt a legjobb. Istis Jerez Magyarországon sem talált legyőzőre.

Április; Ébredeznek a klasszisok

A hónap első napi főfutamában Szabó Krisztina és Hugo Boss voltak a legjobbak. Az Amazon verseny harmadik fordulójában Desszert volt a legjobb Komáromi Krisztinával. A következő napi főfutamban már Hamburg és Varga Sándor győzedelmeskedtek. Megrendezésre került a magyar-osztrák tulajdonos verseny, ahol Winkler Márton és Ludwig Fischer voltak a legjobbak. Fábry Sándor mindkét futamban harmadik helyezést ért el. És egyenesen Amerikából érkezett hozzánk Incredible Cole, ügető ló, aki Rutkai József által jutott kis hazánkba.

A Pulay Kornél Emlékversenyben Globus és Detlef Fleischer voltak a legjobbak. Incredible Cole harmadik lett. Typhoonora ötödik versenyét is bezsebelte, míg Gergely is elkezdte szenzációs szezonját. Imike idei első versenyében ott folytatta, ahol előző évben abbahagyta, fölényes győzelemmel. A Lázálom Díjban Fékezz! volt a legjobb Varga Zoltánnal. First King áprilisban is megállíthatatlan. A három részes amatőrbajnokságot Szabó Krisztina nyerte. Incredible Cole a Dicső Díjban már nem talált legyőzőre. Football is bemutatkozott a nagyérdemű előtt, méghozzá győzelemmel zárta a napot. Itt lépett pályára először Illetmény is, aki a taktikai csatában a második helyezést szerezte meg.

Május; Football és Illetmény a csúcson

A tavaly elhunyt Ondrék András emlékére barátai hajtóbajnokságot rendeztek, a rendkívül kiélezett és végsőkig izgalmas bajnokságot Szabó Krisztina nyerte. First King újra nem talált legyőzőre a Detroit Díjban. A Díj előtt Ondrék András legkedvesebb és legeredményesebb lova, Detroit búcsúzott a pályától.

A Májusi Nagydíjban Football jobb összidővel győzött Ukiya felett. Az év első korosztályos versenyét, ahol a hároméveseké volt a főszerep, John Bull nyerte Tóth Lászlóval. A nap második legmagasabban díjazott futamában Hitelező győzte le szép küzdelemben Diamond Rivert és Bo-t. Egy újabb német import, Chakko Fran, győzte le magyar tenyésztéseinket.

Kelemen Tamás is elkezdte lefaragni hátrányát Nagyváry Andreával szemben az amatőrchampionátusért, amiben Imperiál nagy segítségére volt. Inarchi is formába lendült, negyedik versenyét már korosztályos pályarekorddal nyerte. First King kikapott a félelmetes formában lévő Football-tól. Istis Us Star a napi főfutamban sem okozott csalódást, szép győzelmet aratott Tóth Lászlóval.

A Nemzeti Díjban Illetmény fantasztikus győzelmet aratott, megvédve ezzel tavalyi címét. First King kisebb botlása után újra győzött a napi főfutamban.

Gosztonyi Judit pedig 15. győzelmét aratta.

A svédek teljesítették Christopher Gallier minden kívánságát, ezért a kannibál a külön gépén megérkezett Svédországba, majd megnyerte az Elitloppet-et is, de később dopping vétség miatt ezt a díjat is elvették tőle.

Június a nagyversenyek döppingje

A francia-magyar kapcsolat első lépéseként lehetőséget kaptunk arra, hogy itthon is fogadhassunk egyes francia futamokra. A Francia Galopp versennyel kezdtük.
Báthory Emese Hitelező mögött 50. győzelmét aratta. Illetmény megnyerte a Négyévesek Nagydíját, Incredible Cole a Lovasélet Sprinter Kupát, Kádor pedig a Szalay János Emlékversenyt. A színészek és sportolók futamát pedig Csapkovits Tamás nyerte, aki Pindroch Csabát helyettesítette a futamban.

Tyhoonora és High Life idei hetedik győzelmüket aratták. A napi főfutamban Érdemrend és Fazekas Andrea voltak a legjobbak.

A háromévesek Kanca Díjában Jegyüzér volt a legjobb, míg a napi főfutamban First King idei 12. győzelmét szerezte meg.

Július; harc a jobb helyért a Derby-ben

Justin 1.16.9-es idejével kvalifikálta magát a Derby-re. A Super Hanover Díjban pedig Happy Blujay nyert Varga Zoltánnal. A dr. Vecseklőy József Emlékversenyt Csordás Emil ötödször, míg Effendi másodszorra nyeri. Ukiya is színre lép, a Regedal Díjban győzedelmeskedik 3000 méterre. High Life nyolcadszorra, míg Istis Us Star hetedszerre győzedelmeskedik Tóth Lászlóval.

Istis Jerez letávolozva a mezőnyt szerezte meg ötödik győzelmét magyar pályán. Imperiál segítségével Kelemen Tamás is elkezdi a hátrányát ledolgozni. Justin a Derby Kísérleti Versenyben aratott győzelmével a Derby első számú favoritjának lép elő. A Kabala Díjban Peace Force Pro mutatkozott be a magyar közönség előtt a holland Peter Strooperrel. A magyar-osztrák amatőrtalálkozón abszolút magyar győzelem született, az első részt Nagyváry Andrea, a másodikat Turbucz Sándor nyerte. Flórián a győztese a Speedy Foster Díjnak Fazekas Imrével. A Hűtlen Hendikep hosszútávján Hawk lett a győztes. Az FVM Díjban Effendi győzött Csordás Emillel. A Nebuló Díjban Filmszínész és Inarchi küzdött egymással, amiből Filmszínész került ki győztesen. Jungfrau is végre színre lépett és a Derby előtt két héttel teljesítette a szintidőt. Fábry Sándor Horus sulkyjában győzelemmel debütált az amatőrök között. First King megszerzi 13. győzelmét is, az amatőrhajtóbajnokság győztese Fodor László lett.

Peace Force Pro a Mezőhegyesi Díjban is remekelt, míg Fábry Sándor ismét győzött a nap utolsó amatőrversenyében. Filigrán sokadszorra vitte győzelemre tulajdonosát, Fodor Lászlót.

Augusztus; Jungfraué a kék szalag

A Derby-t Jungfrau nyerte Fazekas Imrével. Illetményé a Pannónia Díj. A Marschall Róbert Emlékversenyben Kelemen Tamás lett a legjobb, míg a Magyarország-Svédország-Málta Amatőrtalálkozót Nagyváry Andrea és a svéd Tommy Holmgren nyerte. Hitves is elkezdi siker történetét. First King tizennegyedik győzelmét is megszerzi. Víg Lajos megszerzi első győzelmét Csipcsalával, míg Kurucz Attila Badenben győzedelmeskedik. High-Life tizedszerre is nyerőként halad át a célon. Rutkai József pedig 60. győzelmét aratta. Hajnal Tibor is nagy formába lendül két nap alatt öt versenyben arat győzelmet, így megszerzi 50. sikerét is. Inarchi nyerte a Szent István Díjat. A galopposok hajtásában Csapkovits Tamás és Varga Zoltán győzedelmeskednek. Flinga nyeri a Vidéki Kislány Díjat.

Kalózlány és Kajakos korosztályos pályarekordot (1.19.6) ügettek a Nyeretlen Kétévesek Versenyében. Hitves, Imike és Ukiya újabb győzelmet szereznek.

Szeptember; megint elvitték a két nemzetközi verseny trófeáját

A Hungária Díjban ismét Branislav Mukity a nyerő ezúttal Istis Jerezzel, míg a Marschall József Emlékversenybn Cornell volt a legjobb. Csapkovits Tamás újabb győzelmet szerez, a Versenyközegek hajtásában védte meg a címét. Báthory Emese 60. győzelmét aratta Flitter sulkyjában. Filmszínészé a Virágos Díj, míg Kudo Star 1.19.3-ra faragja a kétévesek rekordját. Good Love River és Tóth László a Never Stop Díj győztesei. Ukiya újabb győzelme a Kali Díjban. Kele Judit 100. győzelmét aratta Jetti Lobell sulkyjában. A Pajtás-Hajtás futam keretén belül a fórumozok is megismerhették a versenyzés örömeit. Jungfrau az őszi Kanca Díjban már az idősebb klasszisokat is legyőzte.

A hónap utolsó versenynapján a Női Európa Bajnokság helyszíne volt Magyarország. A hazai színeket Fazekas Andrea képviselte, ötödik helyezést ért el, a bajnokságot az orosz Julia Kashkovskaya nyerte. Ukiya a Helsinki Díjban szép küzdelemben verte Érdemrendet, ahol igazi apa és lánya harcot láthattunk.

Október; a kerekek számok hónapja

Kudo Star a Kétévesek Nagydíjának nyerője. Járulék is kezdi bontogatni a szárnyait, Illetmény húga egyre magabiztosabban nyeri a versenyeit. High-life kezd First King nyomdokaiba lépni, ugyanis 12. győzelmét szerzi meg az Andy Yankee Díjban. Hajnal Tibor vetélytársa nyomdokaiba lépve megszerzi 60. győzelmét. Frohsinn továbbra is ellenállhatatlan, tovább növelte a Hico istálló sikereinek számát.

Tragikus hirtelenséggel veszítjük a lóverseny legnagyobb emberét, Kállai Pált. Hitves nyeri a Mágnás Díjat. A nyolcadik versenyét nyerő kanca High-life-ot győzte le. A második nemzetközi versenynap sem hoz magyar sikert, itt a túltaktikázott versenyben Inter és Dusan Zorko nyernek. A hónap utolsó versenynapján Hitves nyeri a napi főfutamot, míg az amatőrnap keretén belül Fodor László mesterhármast arat, ezzel megnyerve 15. győzelmét is, amivel jogosultságot szerzett arra, hogy profi futamban is hajtson.

November; Illetmény ellenállhatatlan

Illetmény megszerzi első tenyészversenyét Hajnal Tibornak. Tulajdonosával szép győzelmet aratnak. Flitter és Uclipse Boko is egyre jobb formába lendültek. Ukiya hetedik győzelmét szerzi meg, míg a jó idő miatt az ügető futamokat galopp versenyek előzték meg. Illetmény tovább menetel, hosszútávra, azaz a Ménesek Díjában is ő a legjobb, ezúttal Tóth Lászlóval. Ukiya nyolcadik győzelmén is túl van. Bo is helyet kapott végre a napi főfutamok rangsorában, ezúttal First King mögötte végzett. Keserű Krisztián is megszerzi élete első győzelmét, amit villámgyorsan még kettő követ.

December a döntő futamok hónapja

Uclipse Boko élete topján, megnyerte a Baka Hendikepet. A Rendfőnök Díjban Hitves már Ukiyát is veri. Baltika Vita kilencedik alkalommal halad át győztesként a célon. Mivel James hibázott, így ifj. Döme Imre nyeri a segédhajtó kupát.

A vezetőség az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy december 23-ra is tesz be egy versenynapot, így a lóverseny szerelmeseinek nem kellett hiányt szenvedniük. Hitves újra megállíthatatlan volt Horváth Zoltánnal. Imike ismét jött, látott és győzött. Visnyei Imre 100. versenyét nyeri (a vele készült riportot a következő számunkban olvashatják).  Az Amatőrkupát Nagyváry Andrea nyeri, mivel Járulék, aki az utolsó kanyar végéig biztos nyerőnek tűnt, hibázott, és ezért diszkvalifikálják, elvéve Szabó Krisztinától a lehetőséget, hogy megnyerje a Kupát. Egy ismerős arc tűnik fel újra a sulky-n Lakatos Csaba személyében.

A galopposok hajtását Varga Zoltán és egy újonc hölgy, Czank Szilvia nyeri Internationaléval. A hölgy élete első versenyében egy szép taktikus hajtásnak köszönhetően szerzi meg a győzelmet. A hölgy a galoppon kezdte a tanulmányait, mégis az ügetőn szerezte meg első győzelmét. Ribárszki Sándor istállóját erősíti, ha nem éppen Kolozsi Lászlónál hajt. A hölgy csak a téli szünet miatt tudta összeegyeztetni a két sportot, de győzelme ellenére a galopphoz még közelebb húz a szíve, de ha az ideje engedi, akkor mindkét ágban lincencet szeretne.

Karácsonyi meglepetésként színvonalas mezőny a napi főfutam versenyében. Illetmény, Bo és First King gondoskodtak arról, hogy lemozogjuk a két nap alatt felszedett súlyfelesleget. Nem csalódtunk, bár inkább taktikai csatát láthattunk, mint vérre menő harcot, amiben Bo győzedelmeskedett Báthory Emesével, Illetmény pedig harmadik lett. Azért szívből remélem, hogy nem itt láttuk Illetményt utoljára magyar pályán.

És most nézzük, kik lettek a legjobbak.

A 2006. év legjobbjai

Fazekas Imre idomár- és hajtóchampion

Fazekas Imre 1991 óta tréner, az első évében még csak második lett az idomárok között, de a következő évben már ő volt a legjobb. Most 2006-ot írunk, és 15 év alatt mindössze kétszer vesztette el a legjobbnak járó címet. Idén First King sulkyjában 1100. győzelmét aratta. A szorgalmas idomár, aki kitartó munkájának köszönhetően jutott a csúcsra, hiszen ő sem 60 lóval kezdte, hanem mindössze 8 lóval vágott neki az idomárságnak. Idén a versenyek versenyét is megnyerte Jungfrau-val. First King és Bo sorra aratták számára a napi főfutamokat, de szorgos díj- illetve hendikep lovai sem hagyták cserben. De értékelje inkább idei teljesítményét Fazekas Imre.

Jungfrau, First King és Bo teljesítményét emelném ki, ők keresték az istállónak a legtöbb pénzt. First King 14 versenyben tudott győzedelmeskedni, Bo pedig öt győzelme mellett számos értékes helyezést szerzett. A három lóból mégis Jungfraut emelném ki, aki három győzelmével túlteljesített mindenkit. A veretlen kanca azt nyújtotta, amit elvártunk tőle. Igaz, betegsége miatt kicsit kapkodnunk kellett, hogy a Derby előtt még a szintidő megfutására is jusson idő. A kanca biztosan teljesítette az időt, amivel jogosulttá vált arra, hogy a Derbyben indulhasson, majd a kékszalagot is elhozta. Mivel az őszi Kanca Díjban is veretlen maradt, ezért úgy éreztük, teljesítette a teljesíthetőt, elküldtük pihenni, hogy a Négyévesek Nagydíjára top formában maradjon.

Jegyzőnő és Jojoba heves természetük miatt nem hozták a tőlük elvártakat, de remélem jövőre már tudásukhoz méltó formát nyújtanak. Hitelező sajnos lesérült, így ideje korán tenyésztésbe kellett állítani.

Ilonyostól is egy picit többet vártam. De idén is, ahogyan tavaly feljavult egy szintre, aminél nem lett jobb. Remélem jövőre ő is tovább fejlődik.

A kellemes meglepetés Uclipse Boko volt számomra. Eleinte elég sok fejfájást okozott nekünk, de őszre kezdett megnyugodni, így a versenyekben is egyre jobb lett. Utolsó versenyeiben már klasszis pillanatai is voltak, remélem, nemcsak pillanatok maradnak, és hamarosan felnő a legjobbak közé.

Zala Szépe csikója is kezdi elkapni a fonalat. Vele szemben nem vagyunk türelmetlenek, mert csikóként súlyosan sérült, és az anyja is négyévesen indult meg, így van még ideje kibontakozni.

Kétéveseink közül 12 teljesítette idén a kvalifikációs szintet. Krekk, Klarissza, Kentish Boy és Kalózlánynak voltak olyan pillanatai, amivel a Derby esélyesei lehetnek.

Jelenleg most nincs sok csikónk, de ez a kevés viszont nagyon ígéretes. Sandti, Zala Szépe és Valangass kétéveseink vannak.

A Hico istállónak is nagy része van az idei sikereinkben. Frohsinn, Peace Force Pro, Baronnes Arow, Twister és Goliath Tim jövőre is ütőképesek lehetnek. Vandonora pihenője alatt nagyon sokat erősödött, így rá is számítok a következő szezonban.

A Hico istálló vásárolt hat kétéves csikót, amiből három rádiházi, három viszont saját tenyésztésű.

Az év eleji versenyekre Ukiya és Frohsinn készülnek.

Évvégén került az idomításomba Jávorfa és Grand. Mindkettő tetszetősen mozog. Jávorfa már bizonyított, de remélem, Grand is visszatérhet a legjobbak közé.

Igazából ezért az idomár championátusért mindenki megdolgozott, mert az istállóm minden tagja tett azért, hogy a legjobbak lehessünk. Klasszisainkon kívül a hendikep lovaink is becsülettel helytálltak, így jöhetett létre a siker. A jó eredményhez nagyban hozzájárult a tanya is. Igaz így még több lett a munka, de a lovaknak nagyon jót tesz, hogy nem kell állandóan a pályán lenniük. Amelyiken látom, hogy egy picit halványul a teljesítménye, azt rögtön leküldöm a tanyára, ahol sokkal nehezebbek a feltételek az edzéshez, ennek ellenére mégis jobban szeretik a lovak, mint a pályát.

A jövőt nézve bizakodó vagyok. Az álmom pedig még mindig a Marschall József Emlékverseny, igaz idomárként megnyertem már, de egyszer hajtóként is szeretném.

Báthory Emese segédhajtó champion és Amazon Kupa győztes

A segédhajtó hölgy másfél éve debütált Izzy Star sulkyjában, valamivel több mint egy év múlva pedig már 60. győzelmét ünnepelte. Annak ellenére, hogy 60. győzelmével megszűnt segédhajtó lenni, sem érték utol volt segédhajtó társai a championátusért vívott küzdelemben.

Úgy gondolom, hogy sikeres év áll mögöttem. Amit célként kitűztünk erre az évre, azt sikerült véghez vinnem. Először a 30. győzelem megszerzése, majd napi főfutamban is nyertem, de a legnagyobb vágyam is teljesült, elértem augusztusig az 50. győzelmet, amivel jogosultságot szereztem a Derby-ben való részvételre. A harmadik helyezés viszont minden elképzelésemet felülmúlta.

60. győzelmem után már nem célom a hajtói championátus elérése, de szeretnék az élvonalban végezni.

Legnagyobb sikerként Flitter jó teljesítményét érzem, az ő „átalakulása” igazi csapatmunka volt. Nem volt könnyű, hiszen Flitter elég heves természetű lovacska, de a kitartó tréningeknek és odafigyelésnek meglett az eredménye. Természetesen nagy feladat volt számomra összeszokni versenyben is ezzel a lóval, de úgy érzem, hogy mára teljesen sikerült.

Legnagyobb élményem, amikor egy nagyon szép és sportszerű küzdelem után nyerhettem meg a versenyt Szabó Melinda ellen. De ami emlékezetessé tette ezt a csatát, az Melinda szívből jövő gratulációja volt.

A legemlékezetesebb versenyem Inox futama volt. Rendkívül nehéz hajtású ló volt, nem volt könnyű feladat győzelemre vinni.

Az Amazonkupában már tudatosan úgy neveztük, indítottuk a lovakat, hogy sikerüljön megszereznem a végső győzelmet. Ezt a kupát jövőre is szeretném megszerezni, de az Istók Ferenc Kupában is eredményesen szeretnék szerepelni.

Fazekas mestertől mindig van mit tanulni, aki ha kell türelmesen, ha kell erélyesen hívja fel a figyelmemet hiányosságaimra. Ezúton szeretném is megköszönni a munkáját és türelmét Fazekas Imrének, de köszönettel tartozom Vicen Pálnak és Jáder Lászlónak, akik szintén hozzájárultak a championátus megszerzéséhez, de Rácz János és Kiss Attila kitartó szorgalma nélkül sem sikerült volna ez a cím.

Kelemen Tamás amatőrchampion

Kelemen Tamás 1991 óta központi szereplője az ügetőversenyzésnek, igaz, akkor nyerte még csak első versenyét, de 1993-ban már a profik közé kvalifikálta magát, 2004-ben pedig már 100. győzelmét ünnepelte. Mindig is nagy elhivatottságot érzett a sport iránt, éppen ezért lovait már nagyon régóta Kovács Dóra segítségével Ladánybenén készíti. Idén Imikével nem csak amatőrfutamokban remekeltek, sajnos egy sérülés miatt a Négyévesek Nagydíjában nem sikerült bizonyítaniuk, de felépülve újra régi formájában tündökölve lehengerelt mindenkit. Idei címéhez még Háremhölgy és Imperiál nevét is meg kell említenünk, de halljuk inkább Kelemen Tamást.

A lovaim még mindig a tanyán készülnek Kovács Dóra segítségével. Mivel kissé ki vagyunk téve az időjárás viszonyainak, ezért idén is később tudtuk megkezdeni a versenyzést a lovainkkal. Igazából most sem úgy indultam az évnek, hogy most champion leszek, ez az érzés inkább a nyáron jött, de onnantól kezdve már tudatos volt, szerettem volna megvédeni a címem. Imikének idén komolyabb feladatot szántunk, de a Négyévesek Nagydíjára való felkészülésekor az egyik versenyében lesérült, így le kellett mondanunk erről az álmunkról. Mivel a többi Nagydíjban, illetve napi főfutamban már nem állt előnyösen, ezért inkább nagyobb díjakban indítottuk, amiket könnyen teljesített. Ha jövőre töretlen lesz a felkészítése, szeretnénk a Pannónia Díjban indítani. Imperiál is sikeres évet zárt, ahogyan Háremhölgy, Daphné és Zűr is. Idősebb versenyzőinknek, Töhötömnek és Varázslónak sikerült jó helyet találnunk, ezért inkább kivettük őket a versenyzésből. De Hubertussal sem próbálkozunk többet, ő szintén jó helyre talált.

Két kétévesünk van, de szeretném tovább fiatalítani az istállót, Németországból szeretnék csikókat vásárolni.

Idei legkedvesebb versenyem a Moszkvai Európa Bajnoksághoz fűződik, ahol sikerült egy futamot nyernem. Úgy érzem, ez egy 14 fős mezőnyben, egy esélytelen lóval nem rossz teljesítmény.

Moravcsik Ernő Istók Ferenc Kupa győztes

Moravcsik Ernő nem csak az Istók Kupa megnyerésével hívta fel magára a figyelmet, hiszen idomítottjai, többek között Gergely kitűnően szerepeltek ebben az évben. Az idomár nem csak ennek a kupának örülhetett idén, hiszen 300. győzelmét is sikerült megszereznie.

Nagyon örülök, hogy sikerült megszereznem a végső győzelmet ebben a kupában. Eleinte nem is reméltem, hogy ez sikerülhet, hiszen Tóth László az első futamokban könnyen győzedelmeskedett. Az első reménysugár akkor csillant meg, amikor Tóth László az eltiltásai miatt kiesett a versenyből, majd Gergellyel megnyertem egy kupa futamot. Ettől kezdve ügyeltem arra, hogy mindig részt vegyek ezekben a futamokban. Örülök, hogy kis istállóm ellenére, igaz nagy szerencsével, de sikerült valahol letennem a névjegyemet. Bizakodva nézek a következő évre, hiszen Gergely jó teljesítményére jövőre is számítok. Jason Ask és Just a Guerre sokat javulhatnak, ők is eredményesek lehetnek a következő szezonban. Gergely mellett Guernica volt az, aki hátán vitte az istállót, rá is számítok, de Hurry Up is kitett magáért. A régi lovaim mellé most sok új versenyző érkezett, többek között Eat Up, aki egy nagyon bonyolult lovacska, de úgy érzem, napról napra kezdünk egyre jobban összeszokni, ami feltétel ahhoz, hogy jól szerepeljen versenyben is.

Szeretném megvédeni a címem, de tudom, hogy ehhez ismét nagy szerencse kell.

Nagyváry Andrea az id. Galambos Ernő és az Amatőrkupa győztese

Nagyváry Andrea félelmetes formában kezdte a versenyt, eleinte úgy tűnt, hogy egyszerűen nem lehet megverni. Az amatőrversenyek mellett sorra nyerte a napi főfutamokat is. Sikerei mellett 300. győzelmét és 50. születésnapját is ünnepelhette. Igaz a championátus nem sikerült, de nagy küzdelemben kárpótolta magát a két kupa elhódításával. Azért nagy küzdelemben, mert mindkét Kupa sorsa csak az utolsó versenyben vált biztossá, sőt mindkétszer vetélytársait kellett legyőznie a döntő futamban. A kettő közül talán az Amatőrkupa volt az izgalmasabb, hiszen Szabó Krisztina is kiemelkedő esélyű lovat hajtott Járulék személyében. Az égiek viszont Nagyváry Andreának kedveztek, mert a biztos nyerőnek tűnő Járulék hibázott a befutóban, így J-Lo és ezzel Nagyváry Andrea lett a győztes.

Nagyon jól indult számomra az év, hiszen az első 10 hajtásomból kilencet megnyertem. Tudat alatt viszont sejtettem, hogy ennek év közben azért böjtje lesz.

Októberig még küzdöttem az amatőr championátusért, de beláttam, hogy nem sikerülhet. Az Amatőrkupa és az id. Galambos Ernő Kupa félig véletlen, félig tudatos volt.

Szeptemberig nem is tudtam, hogy jól állok ebben a két versenyben. Az eredményt látva a továbbiakban már tudatosan készültem ezekre a futamokra. Mindkét kupát a döntő futamban nyerhettem el. Az Amatőrkupában Szabó Krisztinával, míg a másik versenyben Várhidi Róberttel kellett megküzdenem, pontosabban arra kellett figyelnem, hogy mindenképpen előttük végezzek.

Sajnos Giuliáno és Hilberto jó teljesítménye hiányzott ahhoz, hogy az amatőrök között is a legjobb lehessek. A két sajáttenyésztésű ló a legkíméletesebb bánásmód ellenére sem nyújtották idén a tőlük elvártakat. Fiola, Féltestvér és Gondolkodó viszont ez évben is fantasztikusan teljesítettek, de a két vendéggyőzelmemnek (Elite Control és Egon Action) is nagyon örülök. Azért nagyon hálás vagyok, hogy Bo-t és Flóriánt versenyben is hajthattam, és eredményesen szerepelhettem velük.

Jövőre szeretnék elmenni a Női Európa Bajnokságra, amit Salzburgban fognak megrendezni. Remélem, két saját lovunkat, Kis Herceget és Kenzo-t is sikerül lekvalifikálni.

Tolnay Zoltán Eszes Mátyás Kupa győztes

A fiatalember megirigyelte, majd megszerezte édesapja, Tolnay László hobbyját, majd úgy döntött ő is szeretne apjai nyomdokaiba lépni. Tolnay László jó édesapaként nem mondott ellent fiának, és hóna alá nyúlva megpróbálta segíteni fia szárnybontogatását. Ami úgy gondolom, nem sikerült rosszul.

1998-ban kaptam segédhajtó engedélyt. Még ebben az évben Uruguay segítségével megszereztem az első győzelmemet. A következő két évben sajnos nem jutott elég időm a hajtásra, ezért csak nagyon kevésszer állhattam starthoz. A 2000. év viszont fordulópontot hozott az életemben, ugyanis a Fotex Rt. két lovat vásárolt a számomra, Eddie More-t és Deer Dustot, akikkel sok szép sikert arattam. Három év alatt 15 versenyt nyertem ezzel a két lóval. Deer Dust-tal tavaly is háromszor haladhattam át győztesként a célon. A legnagyobb vágyam az, hogy a 30. versenyemet megnyerve hajthassam napi főfutamban Deer Dust-ot. A Kupa győzelem lehetősége nyáron jött, amikor az egyik részt sikerült megnyernem Horussal. A több helyezéssel sikerült akkora előnyre szert tennem, hogy innentől kezdve már csak arra kellett figyelnem, hogy a többi részben a középmezőnyben végezzek, és természetesen ne tiltsanak el.

Szeretném megköszönni édesapámnak, Tolnay Lászlónak a segítségét és a Fotex Rt.-nek a támogatását.

Ifj. Döme Imre Segédhajtó Kupa győztes

Édesapám után én is szerettem volna lovakkal, az ügetőn dolgozni. Már gyerekként bejártam hozzá segíteni, lábatlankodni. Édesanyám nem nagyon örült ennek a tervemnek, de én hajthatatlan voltam. A középiskolát is ennek megfelelően választottam ki. A tanulóéveket Soós Imrénél töltöttem, az engedélyemet is ő kérte ki a számomra. A kezdet nagyon sikeres volt, az első négy versenyemből hármat megnyertem. Majd saját lovam lett, Zaba. Vele 14 versenyt nyertem, nagyon szerettem ezt a kancát, így amikor tenyésztésbe állítottam, mindenképpen szerettem volna az első csikóját. Jessie James félelmetesen hasonlít az anyjára. Igaz eleinte voltak összezördüléseink, de végül megszerettük volna egymást. Zaba után jött Ceylon, aki szintén sok örömet okozott, de sajnos elég labilis lábakon állt, ezért inkább kivettem a versenyzésből. Pikoló is megvan még, ő is hűséges versenyzőm volt.

A versenyről. A döntő futamánál, amikor megláttam a Turfot, azt hittem szívrohamot kapok, hiszen Juhász Balázs kimagasló első tippet hajtott, már pedig ha megnyerte volna a futamot, akkor most övé lenne ez a cím. Már úgy indultam neki az évnek, hogy szerettem volna megszerezni a kupát. Tavaly Rutkai József és Hajnal Tibor mögött értem el helyezést, és miután ők már hivatásos hajtók lettek, bíztam abban, hogy ez évben sikerül megszereznem a kupát. Annak ellenére, hogy Ivettel, Georggal és Jessie James-szel értékes pontokat szereztem nem voltam túl szerencsés, hiszen Ivettel többször lettem egymás után második. De Ivett jó teljesítményének ugyanakkor örülök is, mert az ő készítésében szabad kezet kaptam, és úgy érzem, mióta együtt tréningezünk, azóta egyre jobb a kanca.

A terveim jövőre? Szeretném megszerezni az 50. győzelmemet, mert jó lenne, ha Jessie Jamessel együtt indulhatnánk a Tavaszi Hendikepben.

Az év lova, Effendi

Effendi mindig keménységéről és kitartásáról volt híres, igaz e két pozitív tulajdonsága mellett verseny előtti renitenskedéséről is hírhedté vált. Egyik versenye előtt annyira belemélyedt a rendetlenkedésbe, hogy a Versenyintézőség úgy döntött, egy időre eltiltja a versenyzéstől. Ekkor idomárja és tulajdonosa úgy döntött megszabadítja Effendit feltehetőleg minden baja forrásától, azaz kiheréltették. A herélés és új idomárja, Csordás Emil jót tett a harcosnak, mert ez évben ütőképes párossá váltak. Igazából nyárra értek be, amikor másodszorra is megnyerték a Vecseklőy József Emlékversenyt. Utána könnyedén legyőzték a nagy klasszisokat a FVM Díjában. Utána második Badenben és a Szent István Díj mindkét heatjében, a Marschall József Emlékversenyben pedig a legjobb magyar tenyésztésű ló lett harmadik helyezésével. Az őszi Kísérletiben második, míg a Ménesek Díjában harmadik lett. Már ekkor biztos volt számára az „Év lova” cím, de idomárja úgy döntött, biztos, ami biztos alapon kihozta még egy napi főfutamban is, ahol másodikként ért célba.

Rutkai József Effendi által másodszorra veheti át az év lova takarót, míg Csordás Emil már negyedszer.

Effendivel 2004 tavaszán ismerkedtem meg. Akkor még Jáder László idomításában állt. Már akkor elég heves természete volt, és makacssága miatt már többször jutalmazták eltiltással. Tavaly kissé háttérbe szorult a többi import ló, de főleg Forest Sun miatt. Év elején pedig az én eltiltásom miatt nem tudtunk együtt versenyezni, mással pedig nem szívesen futott, de fogalmazhatunk úgy is, hogy nem szívesen vállalták el. Effendi nagyon érzékeny ló, nagyon oda kell rá figyelni. Elég egy apró zavaró tényező készítés vagy akár tréningezés közben, és versenyben már kifordult farkasként viselkedik. De ha minden rendben van, akkor igazi harcos. Remélem, hogy jövőre is megállja a helyét a klasszisok mezőnyében.

Az ügető kupa győztese Illetmény

Illetmény ez évben valami olyat tett le az asztalra, amit elődei közül, azaz az ügető fennállása óta csak Apinak sikerült. Azaz megnyerte a Kétévesek Nagydíját, duplázott a Nemzeti Díjban, megnyerte a Derby-t és a Négyévesek Nagydíját is. De idén nem a Nemzeti Díjban és a Négyévesek Nagydíjában győzött, hanem a Pannónia díjban, az őszi Kísérleti Díjban és a Ménesek Díjában is maga mögé utasította nem csak évjárat társait, hanem a pálya legjobbjait is. Nagydíj győzelmei száma ezzel 12-re növekedett. A Szlovák Derby-ben pedig második lett. Hajnal Tibor lovát, Illetményt Tóth László idomítja.

Tudom, hogy ismétlem magam, de nem tudom elégszer elmondani, hogy milyen szerencsés vagyok azért, hogy egy ilyen hihetetlen lóval hozott össze a sors. Nem csak versenyezni öröm vele, hanem tréningezni. Az egyik szemem sír, a másik nevet, amikor arra gondolok, hogy Illetmény januárban elmegy Franciaországba. Egyrészt nagyon fog hiányozni, és nem csak azért, mert ilyen lóval nem hoz többet össze a sors, hanem azért, mert igazán megszerettem. És erőt adott ahhoz, hogy bármikor, bármilyen időben elkezdjem a munkát. Amit erre az évre kitűztünk a számára az sikerült, azaz a Négyévesek Nagydíja, a Pannónia Díj és a Ménesek Díja. A Marschall József Emlékverseny sajnos nem jött össze, de ott a feltételek sem voltak kedvezőek. Remélem, Illetmény Franciaországban is megállja a helyét, és ott is megismerik a nevét.

Hajdu Bíborka
Frissítve: 2023.06.22.
Fotók: Pixabay, Canva

Hozzászólások