2005 ügetőversenyei, championjai

2005 ügetőversenyei, championjai

 

Ismét elég eseménydús évet zártunk. Elég sok minden történt a 2005-ös évben, így nem szeretném pár mondatban összefoglalni, nehogy valamit kifelejtsek, inkább hónapokra lebontva nézzük át, mik is voltak a fontosabb momentumai az évnek.

Január

Sajnos az év első napjaiban elvesztettük Ondrék Andrást, aki Gratis, Fairplay és Jungfrau révén még mindig köztünk él, hiszen ő tenyésztette e kiválóságokat. A halál nem kímélt minket, mert Priegl Jánost is elszólította tőlünk, aki 1970 óta kitartó munkájával szolgálta a lóversenyzést.

Az év első versenyét Hyper Star nyerte Tarsoly Róberttel, míg a Megnyitó Verseny győztese Szabó Krisztina lett Gésával. Kimmo Pekkala, ha rövid időre is, de Magyarországot választotta állandó munkahelyül. Szabó Krisztináéknál nem érvényesült a babona, miszerint, aki Megnyitó Versenyt nyer, az nem nyer többet, hiszen a következő napi főfutamot is ő nyerte, ezúttal Freyával. Az Olaszországból hazatérő Farkas Tibor 30. győzelmét aratta Heidi-vel. Sajnos a fiatalember nem sokáig tartózkodott kis hazánkban, mert nem sokkal később ismét visszatért Olaszországba. Forest Sun, az idei év lova is megkezdte a versenyzést, és második startjára 60 méteres térhátránya ellenére második lett.

Február

Lefutották a 84. Prix d’Amérique-et, amit a nagy esélyes, egy éve veretlen Jag de Bellouet nyert. Újabb taggal bővült a segédhajtók tábora Fenyvesi György személyében. Új év, új remények, a Sennyey Géza Emlékversennyel újra nyitottá vált a verseny az év lova címért és az ügető kupáért. Az első kiemelt tenyészversenyt Forest Sun nyerte elsöprő fölénnyel. El Action kitűnő formában kezdte az évet, hiszen második napi főfutamában aratott sikert Balogh Zsolttal. Dramaturg is bomba formában volt, hiszen zsinórban hatodik győzelmét szerezte Turbucz Sándorral. A Magyar Turf Díjában viszont már Flórián volt a nyerő, aki biztosan győzte le Forest Sun-t, aki 60 méteres térhátránya ellenére zárkózott fel másodiknak.

A nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően eddig is elég nagy volt a víz és a sár a pályán, de a február végén lehullott havas eső megadta a kegyelemdöfést a pálya vízelvezető rendszerének, ami már nem győzte „elnyelni” a sok vizet, ennek köszönhetően beáztak a világító oszlopok aknái a Kincsem Parkban, ezért a Nemzeti Lóverseny Kft. biztonsági okokból törölte a szerdai ügető versenynapot. Flórián megállíthatatlan, a Farsangi Díjban újabb győzelmet szerzett, ahol Grandot és Goffy Sun-t győzte le. A farsang örömére a galopposok is sulky-ba száltak, ahol Friebert Attila és Barabás Mónika győztek. Első ízben lett kiírva az a verseny, ahol segéd- és amatőrhajtók mérhették össze tudásukat egy futamban. Ifj. Döme Imre nyerte a versenyt. Itt debütált Bazsonyi Zsolt amatőrhajtó is.

Március

A tavasz jövetelét szerettük volna köszönteni a hónap első versenynapján a Tavaszi Hendikkeppel. Ennek örömére hidegebb idő köszöntött be, mint eddig. Hópelyhet viszont nem zavarta sem a hideg, sem a kemény pálya, mert ott folytatta, ahol abbahagyta, vagyis ötödik győzelmét zsebelte be egymás után Varga Sándorral. Flóriánt sem zavarták a megváltozott pályaviszonyok, és könnyen triplázott a Tóbiás Díjban. A fogathajtókkal tartva a jó kapcsolatot, most mi hívtuk meg őket egy kis versenyzésre, ahol Váczi István győzedelmeskedett Flashville Star-ral. Jött a soron következő kiemelt tenyészverseny, ahol a hatéves mén, Flórián ismét legyőzhetetlen volt Vicen Pállal, pedig Forest Sun hatalmas lendülettel támadta őt a befutóban. Budai Attila 150. versenyét nyerte Golali sulkyjában.

A következő versenynapon svéd vendégek látogattak el hozzánk, és a magyar idomárok jó szívűségének köszönhetően egyikük-másikuk sulky-ba is ülhetett. Svéd vendégeink sem maradtak adósok, hiszen Kele Juditot meghívták magukhoz, egy hölgy versenyre. Filmszínész is nagy formában volt az év elején, hiszen második napi főfutamos győzelmét aratta Tarsoly Róberttel. A Gastroyal által szponzorált hölgy versenyt Kőbán Rita nyerte Garabonciással. Flóriánt a Cyrano Díjban Football és Diós sem érte utol, így ötödik győzelmét is igen könnyen aratta. A hónap utolsó versenynapján Illetmény, a tavalyi kétévesek legjobbja is befejezte téli pihenőjét, és mivel öt hónapja nem állt starthoz, ezért egy próbafutamban könnyű 1.20.3-as idővel teljesítette a szintidőt.

Április

A jobb idő beköszöntével ismét jobbnál jobb időket ügettek versenylovaink, így Friderika 1.15.9-et ügetve nyerte a Julia Rodney Díjat. Vezér Ferenc is bemutatkozott segédhajtóként a nagyérdemű előtt. Jáder László is végre visszatért, és ezentúl már sulky-ban is láthattuk a népszerű idomárt. Michael Hönemann először hajtott az új pályánkon, és szerencsére nem utoljára, hiszen rendszeres vendége ő is a Kincsem Parknak.

Lassan színre léptek a háromévesek is, és szép lassan megkezdődött a harc a legjobb 14 idő teljesítményért. Christie Yankee győzelemmel búcsúzott a pályától. A soron következő tenyészversenyt, a Pulay Kornél Emlékversenyt Forest Sun nyerte, ezúttal Michael Hönemann-nal. Franciska 2500 méterre 1.18.3-at ügetett, amivel új pályarekordot állított fel hosszú távra. A háromévesek hihetetlen időben nyerik a versenyeket, Indian Lady 1.19.8-at ügetet, amivel új hároméves rekordot állított fel. Egy sima hendikepben is a háromévesek döntötték el a versenyt, ahol Igama Di Re nyert 1.20.3-ban. Olimpiai bajnokunk, Kőbán Rita úgy döntött, hogy ezentúl nem amatőrként, hanem segédhajtóként szeretne versenyezni, kérelmét helybenhagyták, így április végétől segédhajtóként versenyzett. Tarsoly Róbert remekül zárta a hónapot, hiszen idomítottjai négy versenyt is nyertek, közöttük a Dicső Díjat. Icecandy Star és Ileda Bi is 1.21-en belül ügettek.

Május

Fazekas Andrea nyerte az MHM Computer Hungária Kft. Díját. A Csínom Palkó Díjban a másodikként célba érő Globus 1.16.2-es idejével új kategóriás pályarekordot ért el forduló startra. A versenyt az abszolút pályarekorder, Friderika nyerte Varga Sándorral. A háromévesek a nyeretlen versenyekben sem kímélték társaikat, hiszen Ilma 1.21.1-ben nyerte első versenyét. Ivana June is ott folytatta, ahol tavaly abba hagyta, biztos győzelmet aratott 1.20.9-ben. A háromévesek időeredményeit tekintve biztosak voltunk benne, hogy 1.22-vel nem lehet bejutni a Derby-be, és még csak májust írtunk. A Májusi Nagydíj első heatjében Flórián korrigálta második helyezéseit, és újra szép stílusú győzelmet aratott, míg a második fordulóban harmadik lett, így megszerezte a Májusi Nagydíj trófeáját is. Forest Sun lett a második. Inarchi is befejezte téli pihenőjét, első versenyében 1.18.2-ben aratott győzelmet. Vután György amatőr Faustoval első győzelmét aratta. A derby nyerő Hitelező is pályára lépett, de 1.18.7-es ideje 2600 méterre csak a második helyre volt elég. A versenyt Goffy Sun nyerte Tóth Lászlóval. Ivory Boy is kvalifikálta magát a Derbyre 1.20-as győztes idejével.

És végre eljött a pillanat, amire vártunk: a Ferge László Emlékverseny, ahol a rekordokat rekordra futó háromévesek először találkoztak egymással, na és persze Illetmény itt lépett először színre. A mén a 40 méteres térhátránya ellenére nagyon könnyű győzelmet aratott 1.18.4-ben. De nem csak Illetmény szárnyalt ezen a napon, hiszen Friderika 1.14.4-ben nyerte a G. Dénes György „Zsüti” Emlékversenyt, amivel új abszolút pályarekordot állított fel. A háromévesek versenye tovább folytatódott. Indiana 1.17.7-re faragta a háromévesek 1800 méteres rekordját. Iringó 1.19.7-ben aratott győzelmet. A Rianó Díjban bemutatkozott a német tenyésztésű Ukiya, aki 1.15.6-ban igen könnyen verte a mezőnyt. Globus is régi formájában tündökölt, forduló startra 1.16.9-ben aratott győzelmet a Casino Szentendre Díjában. Ez idő tájt csak úgy repkedtek a pályarekordok, május utolsó előtti versenynapján Football 1.17.5-re faragta 2500 méterre a rekordot, de ez a következő nap Eat Up által meg is dőlt. Azonban május utolsó versenynapján nem csak ez az egy rekord dőlt meg, hiszen Illetemény 1.16.7-ben nyerte a Nemzeti Díjat, ami szintén új korosztályos pályarekord volt, ahol Hitelező 1.15.6-os idejével csak harmadik lett. De korosztályos pályarekordot futott még ezen a napon Flinga Hajnal Tiborral, Hologram Soós Imrével és Hamburg Csordás Árpáddal. Ivana June is tovább faragta rekordját. Imike első versenyében még galoppozott, de másodszorra Fazekas Imrével már könnyű győzelmet aratott. Iviza Sun is belépett a derby aspiránsok táborába 1,18.6-os győztes idejével.

Június

Pont egy éve lakunk a Kincsem Parkban. A rossz nyári időjárás sajnos a forgalmunkra is rányomta a bélyegét, mert ez idő tájt nem túl sokan tolongtak a kasszáknál. Június 11-e ismét Fazekas Imre nagy napja volt, hiszen a Négyévesek Nagydíjában Hitelezővel, a Lovasélet Sprinter Kupában Ukiyával, míg a Szalay János Emlékversenyben Jungfrauval diadalmaskodott. Imike újabb könnyű győzelmet aratott Kelemen Tamással. A Kanca Díjban Icecandy Star nyert Michael Hönemannal. Itt az első öt helyezett hölgy 1.20-on belül ügetett. Érdekesség, hogy félévnél járunk, de ekkor még Hajnal Tibor és Rutkai József között nyoma sem volt a kiélezett küzdelemnek, ami évvégére kialakult közöttük a champion címért. Fazekas Andrea Gemini sulkyjában harmincadik győzelmét érte el. A három futásos Dr. Vecseklőy József Emlékversenyt a pályarekorder Friderika nyerte Varga Sándorral. Az első heatben győzött, míg a másodikat istállótársa, Flórián nyerte, így kettőjüknek egy harmadik heatben újra össze kellett csapniuk, ahol Friderika győzedelmeskedett.

Július

rögtön egy nagyon fontos versennyel, a Derby Kísérletivel indult. Azt, hogy mennyire feljavultak idén a háromévesek mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legrosszabb rekord 1.19.8 volt. Nem is olyan régen egy ilyen időteljesítmény még a legelőkelőbb helyet biztosította a Derby-ben. Természetesen a legnagyobb favorit Illetmény volt, aki itt is jött, látott és győzött 1.16.2-ben. Imike is kezdte oroszlánkörmeit mutogatni, hiszen harmadik versenyét már 1.19.8-ban nyerte. Rutkai József is megkezdte a zárkózást Hajnal Tiborhoz, hiszen július 9-én két versenyt is nyert, bár ez idő alatt Hajnal Tibor sem tétlenkedett, hiszen újabb győzelmet aratott El Nino-val. Július 3-án hivatalosan is átadták az új tribünt. Ezen a napon rendhagyó verseny lett megrendezve, ahol a lovak 1200 méterre mérték össze az erejüket. A futamot Gloria Dust nyerte ifj. Erdei Józseffel. Flinga nyerte Szabó Krisztinával a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter Díját. A Nebuló Díj is szép versenyt hozott, Ukiya 1.19.5-ben győzött, amivel új kategóriás pályarekordot állított fel 3000 méterre. A második helyen célba érő Gésa is javított az 5 éves és idősebb kategóriájú rekordon. Flórián és El Nino a nyár vége felé is nagy formában versenyeztek. Báthory Emese által gazdagodott a segédhajtók állománya, és nem sokkal első hajtását első győzelme követte, amit Helddel aratott. Két nappal a Derby előtt az 1.19.7-es rekord csupán a 14. helyre volt elegendő. Kurucz Attila belépett az amatőrhajtók közé. Sajnos ismét szegényedett a lóverseny társadalom, Cserhalmi Endre „Chopin”, aki nélkül nem futottak versenyt, aki a célfotókat készítette, örökre elhagyott minket. Rutkai József 30. győzelmét ünnepelte július utolsó versenynapján.

Ha augusztus

első versenynapja, akkor Derby és Pannónia Díj. Talán nem is volt még ilyen nagy kimagasló esélye a Derby-nek, mint most Illetmény által. A mén nem is okozott csalódást, hiszen idei negyedik versenyét is nagyon biztosan abszolválta. Iviza Sun és Inarchi végeztek mögötte. A Pannónia Díjat Good Love River nyerte Szűcs Attilával. Tóth László Good Love River sulkyjában 100. győzelmét aratta. A Rutkai József által megvásárolt Com Muscle-lel tovább gazdagodott a hazai versenyló állomány, első győzelmét augusztus közepén aratta. Imike tovább folytatta győzelmi sorozatát, amivel megszerezte Kelemen Tamásnak a vezető pozíciót az amatőr championátusért vívott harcban. A Szent István Díj két heatjében Iviza Sun győzedelmeskedett Tóth Lászlóval. Forest Sun 1.15.5-ös kategóriás pályarekorddal győzött a Novák György Emlékversenyben. Horváth László II és Peszlen Ferenc amatőrhajtói engedélyt kapott.

Sajnos a szeptemberi

nemzetközi napunk nem úgy sikeredett, ahogyan szerettük volna, mert a technika kis ördöge másfélórás kényszerpihenőt javasolt nekünk. A sprintversenyben sajnos megint nem magyar győzelem született. Josef Sparber Fantastic Shogunnal félelmetes könnyedséggel verte a mezőnyt. A Hungária Díjban pedig Fantastik Lobell elvette Illetménytől a veretlenségét. Ennek ellenére Illetmény nekünk azért veretlen maradt. Rácz Bianka és Kurucz Attila első győzelmét aratta ezen a napon. Ismét megrendezésre került a tavaly indult Versenyközegek Hajtása, ahol a versenyzésért felelős emberek ülhettek sulky-ba. A versenyt Csapkovits Tamás galopp versenytitkár nyerte. Hosszú idő után újra kiírásra került a tulajdonosok hajtása, ami akkora népszerűségnek örvendett, hogy ketté kellett osztani. Az elsőt Kele Anikó, míg a másikat Furmann Imre nyerte. A Kanca Díj napja Rutkai József számára is emlékezetes marad, hiszen hat hajtásából négy győzelmet aratott. Ráadásul Hajnal Tibor eltiltása miatt így nem csak felzárkózott, hanem át is vette a vezetést. A Kanca Díjban a négyéves Ukiya Fazekas Imrével folytatta kitűnő hazai szereplését, 1.18-ban aratott elsöprő győzelmet. James Bond is feltűnt a kétévesek között, és élete első futására pályarekorddal aratott győzelmet. (1.21.1) Szeptember utolsó versenynapja ismét az amatőröké. A legeredményesebb Kelemen Tamás volt, aki két versenyt is nyert, Bazsonyi Zsolt pedig élete első győzelmét arathatta ezen a napon. Éry Judit pedig amatőrhajtói engedélyt kapott.

Az október is nagy versennyel kezdődött

Az első versenynapon futották a Kétévesek Nagydíját, ahol Jungfrau őrizte meg veretlenségét 1.20.2-ben, amivel új kétéves pályarekordot állított fel. A Magyar-Osztrák tulajdonos hajtótalálkozót Istis Us Star nyerte tulajdonosával, Fülöp Gyulával. Ebben a hónapban a pályarekorder Friderika hatodik, Ukiya nyolcadik, míg Imike kilencedik győzelmét aratja. Katona Andrea amatőrként debütál az októberi amazon hendikepben. Nem sokkal később Imruskával első győzelmét is megszerzi. Forest Sun nyeri nagy küzdelemben a Köztársasági Díjat. Soós Imre 300. győzelmét aratta Hologram sulkyjában.

A novembert

az őszi Kísérleti Verseny nyitotta, ahol Illetmény győzte le a pálya legjobbjait. Báthory Emese három győzelmet aratott ezen a napon, amit pár verseny nappal később újabb hármas siker követett. Inarchi félelmetes finist produkálva nyerte a Szabadkai Díjat. A Ménesek Díjában Iviza Sun győzedelmeskedett a többiek felett Szabó Krisztinával. Tolnay László 200. versenyét nyerte Jogos sulkyjában. Az év legcsúnyább bukását láthattuk, de szerencsére sem Fazekas Andreának, sem Boros Károlynak, sem a lovaknak nem lett semmi bajuk. A november történelmi kvótarekorddal zárult, hiszen aki eltalálta a hatodik futamban a hármasbefutót, annak 2.393.040 Ft ütötte a markát. Ugyanebben a futamban Rutkai József aratta 50. győzelmét, amivel jogosulttá vált arra, hogy hajthasson kiemelt versenyekben is. Imike a XI. Amatőrkupa Hendikep megnyerésével nemcsak a championátust, de a kupát is bebiztosította Kelemen Tamásnak.

A december

a Baka Hendikeppel kezdődött, ahol Rutkai József és Hunter Star nyertek 1.22.8-ban. A decemberi galopposok hajtásában Nagy Tihamér és Kovács Sándor diadalmaskodtak. A Segédhajtó Kupa döntő futamában Rutkai József aratott győzelmet, így a championátus mellé a kupát is bezsebelte Hajnal Tibor elől. Vezér Emese 150. győzelmét aratta Jósors mögött.

Összefoglalva nagy küzdelmeket láthattunk, mind az amatőr, mind a segédhajtó legjobbja címért, ami által rengeteg izgalmas és kiélezett harcban részesülhettünk. A tréner és hajtó champion ismét Fazekas Imre lett, a segédhajtói championátust Rutkai József szerezte meg, a segédhajtó kupával egyetemben, míg az amatőr champion Kelemen Tamás lett, aki az amatőrkupát is megszerezte. Az év lova cím egészéves kitartó munkája által Forest Sun-é lett, míg az Ügetőkupát Illetmény nyerte meg.

Ez évben nem csak amatőrjeink járták a világot, akik voltak Máltán, Münchenben, Bécsben, Hollandiában (férfi EB), és Csehországban (női Eb), hanem ügetőink is, akik jártak Belgrádban és Ebreichsdorfban, ahol több helyezés után Gázsi által magyar győzelem is született. Sajnos egy meghatározó tulajdonos, az Ambarco Kft. eladta ügetőlovait, így szegényebbek lettünk egy ütőképes istállóval, ahol többek között az abszolút pályarekorder Friderika is állt, de Flórián és Franciska is okozott ebben az istállóban felejthetetlen perceket. Természetesen a lovak tovább futnak, csak más tulajdonban. Sajnos azt rebesgetik, hogy Papp Kálmán és Tarsoly Róbert elhagyja hazánkat, mert úgy látják, külföldön több esélyük van. Sajnálnánk, ha így lenne, mert két remek fiatal szakembert veszítenénk el, akikben a magyar ügetőversenyzés jövőjét is láttuk. Elvesztettük még Parádi Istvánt, akit mindenki csak „kisfőnökként” ismert és Takács Lászlót is. Hogy a sok rossz után egy kis jót is mondjak: Varga Sándor hosszú-hosszú idő után végre saját istállóba kezdett, a nehéz kezdet után úgy tűnik, hogy hamarosan az ő istállója is meghatározó tagja lesz a Kincsem Parknak.

Nézzük a legjobbakat a 2005. évben

 

Fazekas Imre idomár- és hajtó champion

Fazekas Imrétől 1994 óta csak egyszer tudták elvenni a legjobb idomárnak járó címet, úgyhogy 11 éve ő rendelkezik a legütőképesebb istállóval. Úgy gondolom, hogy már senki előtt nem ismeretlen, hogy Gurbel Lipótnál indult el ügetős karrierje. A tapasztalt idomár rögtön felismerte az ifjú hajtóban a tehetséget, így lehetőséget adott a számára, hogy bizonyítson, amivel Fazekas Imre élt is, hiszen kétszer is segédhajtó champion lett. 1991-ben 10 lóval kezdte meg idomári pályafutását, és már az első évben második lett az idomárok között. Rózsa Péter Svédországból importált lovai, valamint Milliomos és Natív sikerei hozták meg számára a fordulópontot, valamint Piktor eredményessége a jó kapcsolatot a Rádiházi Ménessel, onnantól kezdve csak felfele ível a pályafutása. Őt kértük, hogy értékelje a 2005-ös évét.

Az év eleje kissé nehezen indult, hiszen azok a lovak, akik az év eleji nagy versenyekben futottak volna elkerültek az istállómból, az újonnan jövők pedig még nem álltak készen. Úgy érzem, az idei tréneri championátusra nem fektetek túl nagy hangsúlyt, hiszen ehhez a győzelemhez olyan lovak is hozzájárultak, akikkel ténylegesen nem én foglalkozom. Az év első felében Illetmény és Globus elvesztése látszott az istálló eredményén, hiszen nagyon szoros küzdelemben álltunk Vicen Pállal, de végül a hendikep szintű lovak pótolták azt a nyereményt, amit a két ló által elvesztettünk. A Bálint istálló által újabb két nagy reményű ügető került hozzám: Hitelező és Eperjes. Eperjes egy komolyabb sérülése miatt nem tudta tavalyi jó szereplését megismételni, mert sajnos lábbántalmai nem akartak meggyógyulni. A látszat ellenére Hitelezővel a kezdetekben sem volt semmilyen problémám. A próbafutami „gyengébb” szereplés annak volt betudható, hogy Hitelező tanyán készül, és az ottani mély homok miatt nem igényelt komolyabb súlyokat az elejére. Fenn a pályán viszont ez hiányzott róla, ezért is nem volt ott tökéletes, de mihelyt visszakerült rá a megfelelő balansz, rögtön 100%-os lett.

Hitelező becsületesen helyt állt az évben, és jobbnál jobb időteljesítményei ellenére „csak” a Négyévesek Nagydíjában tudott győzedelmeskedni, viszont egy kivételével az összes többi versenyében pénzes helyezést szerzett. Általában korosztályos versenyekben futott, ahol a hároméveseknek komoly előnyt adott, és ennek a hároméves korosztálynak úgy érzem, nem lehetett 1 méter előnyt sem adni.

Év közepe táján Németországból került hozzám Ukiya Bisbac Dániel által. Ukiya idén fantasztikusan teljesített. Nagyon szimpatikus ló, és úgy érzem, hogy az általam kedvelt hajtási stílus kimondottan imponált neki is. Nagyon jó fejű, intelligens, kezelhető ló, akivel rögtön összhangban voltunk. Remélem, jövőre ismét megküzdhetünk a pálya legjobbjaival.

A háromévesek nem hozták meg azt az eredményt, amire számítottam. Kiugró időteljesítményük ellenére a nagy versenyekben nem szerepeltek eredményesen. Bízom, hogy téli pihenőjük alatt erősödnek, hogy jövőre újult erővel támadhassanak.

Az idén a legnagyobb örömömet Jungfrauban leltem, ő a mi kis csoda lovunk. Bár benne is lakozik egy kis hajlam a hisztire, mint az egész családban, de ő alapjában véve kezelhetőbb. Három versenyéből mind a hármat könnyen teljesítette, nagyon bízom a jövő évi szereplésében.

Houston is hasonló reményekkel indult?
Valóban, de ő már helyből sokkal erőszakosabb ló volt, mint a húga. A tréningek során már kezdettől fogva elég sokat kötözködött, nem nagyon hagyta, hogy normálisan tréningezzük. Ennek ellenére egészen a Derby-ig töretlen volt a felkészítése, és onnantól jöttek vele a komolyabb gondok. Aztán mindig azt hittem, hogy megtaláltam a megoldást a bajára, de utána mindig jött egy verseny, ahol ismét nem önmaga volt. Igazából, ha a melegítés vagy a verseny során bármi történik, ami Houston számára nem tetszetős, rögtön nem úgy teljesít, ahogyan kell.

Utánpótlás?
Már behajtás alatt vannak a csikók, akik 2006-ban töltik be második életévüket. A tanyán elsősorban Winkler Márton tulajdonában lévő csikók edzenek, de hat csikóval foglalkozunk fenn a pályán. Zest for Life csikója nagyon szépen mozog, de Ilonyos öccse, és Giuliano testvére is nagyon szimpatikus, jó fejű csikónak ígérkezik. Amorella csikónk is van, ő egy kanca, nagyon jól viselkedik, és kimondottan tehetségesnek ígérkezik. Jungfrau teljes testvére már most erősebb és kezesebb, mint a nővére, bár néha vannak furcsa ötletei, de alapjában véve ő már egy nyugodtabb generáció. Igazából nagy feladatnak elhivatottságból Zádor csikóit érzem, hiszen itt az apa mén az egyik legkedvesebb lovaim közé tartozott, Ditta Nevi és Valangas anyaságúak. Egyébként nagyon jól mozognak.

Nálunk van Illetmény teljes testvére Járulék, aki nem csak színben, de minden másban is teljesen eltér bátyjától. Kicsit hisztis, és hajlamos arra, hogy felmérgelje magát, ilyenkor iszonyatosan elkezd fogni, ezért nem is kapkodtunk az elkészítésével. Zala Szépe csikónk is van, ő szintén j-betűs, de ő olyan, mint az anyja volt, mindig történik vele valami, jelenleg téli pihenőn van.

Rossz időszakok?
Mint mindenki életében, nekem is vannak rossz pillanataim. Ilyenkor bármit csinálok, bárhogyan is dolgozom, nem akar jönni az eredmény. Volt olyan hónap ebben az évben, hogy nem nyertem versenyt, aztán egyik napról a másikra elmúlt, mert a következő versenynap öt győzelmet arattunk.

Igazából az eredményes munka sok irigy embert hoz magával, de én úgy érzem, hogy a családommal együtt megdolgoztunk, és megdolgozunk ezért a sikerért. Nyolc lóval kezdtem én is, és abból kovácsoltam azt, amim most van. Természetesen a családomnak nem lehetek elég hálás, hiszen ennyi éven keresztül az élen lenni a család támogatása nélkül lehetetlen lett volna. Most is míg én hétköznaponként a tanyán dolgozom, addig a feleségem és a lányom hajtanak a pályán, és készítik a lovakat.

Legjobban a Lovasélet Sprinter Kupának örültem, amit Ukiyával nyertünk. Azért e öröm, mert a rossz startszáma miatt csak hosszas rábeszélés után tudtam meggyőzni a tulajdonost, hogy fusson ebben a versenyben, ezenkívül fantasztikus teljesítményt nyújtott itt a kanca.

Az álmom, hogy Marschall József Emlékversenyt nyerünk, az a jövőé marad.

Miben látod az okot, hogy itt mindig csúfos kudarcot vallunk?
Az az érzésem, hogy többet kellene a lovainkat külföldön versenyeztetni. Ott iszonyatos hangsúlyt fektetnek a kezdő sebességre, majd egy jó kezdés után egészen a verseny végéig csak kocsikáznak, egész más szellemben futnak ott a lovak. Annak idején, amikor Zala Szépét kivittük versenyezni, azt gondoltuk, hogy ha a kanca a mi pályánkon tud 1.17-et, akkor egy még jobb pályán sokkal jobb időteljesítményt fog elérni, így nyert ügyünk van, hiszen akkor 1.17 körüli időkben nyerték Ausztriában a versenyeket. Igen, csak arra nem számítottunk, hogy ezekben a lovakban rengeteg tartalék van, amit ki is használtak annak érdekében, hogy ne egy külföldi ló vigye el a nyereményt.

Reméljük, jövőre már fel tudjuk venni a német lovakkal a versenyt, és ha legyőzni nem is, de megszorongatjuk őket.

Rutkai József segédhajtóchampion

Rutkai József bámulatos teljesítményt nyújtott idén. Hiszen igazából számára csak a nyár közepétől indult meg az év. Egy kettős bravúrral kezdődött, majd onnantól kezdve megállíthatatlan lett. Egyre magabiztosabb és nyugodtabb lett verseny közben, ami meghozta számára a sikert. Először 30. győzelmét ünnepelhette, majd Com Muscle-lel első napi főfutamos győzelmét, majd az 50-ket, és nem sokkal utána első tenyészversenyét is bezsebelte. Nagyon szoros küzdelmet vívott Hajnal Tiborral ezért a címért, és mindketten végig korrektül versenyeztek. Az év legemlékezetesebb befutója is kettőjük nevéhez fűződik, amikor ketten csatáztak a győzelemért. De lássuk, hogy értékeli teljesítményét Rutkai József.

Teljesen véletlenül alakult így, hiszen az év második felétől jöttek a sikerek, amikor Csordás Emil és Vezér Emese elkezdték a lovaimat tréningezni. Ekkor egyik győzelem követte a másikat, és egy pillanat alatt azt vettem észre, hogy már csak öt versenyre vagyok Hajnal Tibortól. Sajnos ekkor őt eltiltották hosszabb időre, amit nagyon sajnáltam, sőt indítványoztam, hogy a nyílt küzdelem érdekében engedjék el a büntetését, hiszen úgy még érdekesebb és izgalmasabb lett volna kettőnk között a harc. Igazából az az érzés, hogy champion lehetek akkor jött, amikor egy nap négy versenyt is nyertem. Azt hiszem, ilyen boldogság csak keveseknek adatik meg. Ez elég nagy önbizalmat adott nekem. De első napi főfutamos győzelmem is emlékezetes marad számomra, hiszen ott nagy küzdelemben vertük meg Com Muscle-lel az év lovát, Forest Sun-t. De a Baka Hendikepben aratott győzelmem a legkedvesebb a számomra. Azt hiszem, a versenyek színvonalasságát az is mutatja, hogy 30 feletti győzelemmel még egy segédhajtó sem nyerte el a championátusi címet. De szerintem ez a rekord jövőre Báthory Emese által meg fog dőlni, hiszen mögötte is hihetetlen istálló áll.

Mit tervezel jövőre?
Az év első három hónapját Amerikában töltöm, ez idő alatt a lovaim is pihennek majd, hiszen egész évben igen erős igénybevételnek voltak kitéve. Februárban lehet, hogy látogatást teszek Svédországban B Goop-nál, a svéd champion hajtónál, akivel szoros barátságot sikerült kötnöm, és valószínűleg egy svéd lovat is fogok vásárolni, akit az említett idomár fog kiválasztani számomra.

Miért külföldről vásárolsz lovakat?
Igazából ott jóval kedvezőbb áron jutok hozzá már egy kiforrott klasszishoz, mint itthon egy jó származású csikóhoz. De így tudom frissíteni a magyar tenyésztést is, hiszen jövőre Oncoming Hush-sal szeretnék fedeztetni, ami Varga Lajos fantasztikus programja szerint a Witsend’s Speedy apaságú kancákra a legtökéletesebbek. Németországi kapcsolataim által, ahol főleg Gerhard Mayr segít nekem, biztosan egészséges, jó képességű lóhoz jutok.

A kupa sorsa viszont az utolsó versenyben dőlt el!
Igen. Tulajdonképpen ott is szoros versenyben voltam Hajnal Tiborral, és az utolsó futamnál világos volt, hogy azé a kupa, aki előrébb végez. Így amikor láttam, High Life-nak nem sikerül a start, onnantól már nyugodtabban hajtottam, mert félig már eldőlt a kupa sorsa. Erre is nagyon büszke vagyok, hiszen a kupa sorsa is sportszerű versenyben dőlt el.

Itt szeretném megragadni az alkalmat és köszönetet mondani Csordás Emilnek, Vezér Emesének és az egész stábnak a kitűnően végzett munkájukért. Két hibás döntés után sikerült végre révbe érnem újra Csordás Emil istállójában. Nekik köszönhetem, hogy champion lettem, és hogy lovam, Forest Sun megszerezte az év lova címet is. Szeretnék mindenkinek boldog új évet kívánni.

Kelemen Tamás amatőrchampion és kupa győztes

Az amatőr championátus és kupa is egy kézbe került. Kelemen Tamás 1991 óta központi szereplője az ügetőversenyzésnek, igaz, akkor nyerte még csak első versenyét, de 1993-ban már a profik közé kvalifikálta magát, 2004-ben pedig már 100. győzelmét ünnepelte. Mindig is nagy elhivatottságot érzett a sport iránt, éppen ezért lovait már nagyon régóta Kovács Dóra segítségével Ladánybenén készíti. Tavaly Töhötöm, Eterno, Varázsló, Háry János sorozatnyerésével hívta fel magára a figyelmet, idén pedig Imike által kapott kitüntetett figyelmet. De hogy miért pont most jött az életében a championátus, azt Kelemen Tamás mondja el nekünk.

Igazából soha nem fektettem a championátusra hangsúlyt, idén is véletlenül jött. A lovaink pont amatőrversenyekben álltak jól, és három ingyen versenyt is tudtak nyerni. Ahogyan a mondás is tartja, „evés közben jön meg az étvágy”, ez nálam is bevált, hiszen akkor jött a gondolat, hogy miért ne sikerülhetne, amikor a nyár végén egy győzelemmel vezettem Fazekas Andrea előtt. Igazából Imikének köszönhetem a championátust, hiszen akárhányszor starthoz állt, annyiszor nyert. Biztos a győzelmemben igazából a novemberi amatőrkupa után voltam, ahol Imike által újabb győzelmet szereztem, és ezzel annyi pontot is, amivel bebiztosítottam a kupa sorsát, ekkor már hat győzelem volt közöttünk a különbség, ami behozhatatlan volt. Szerencsére Imike egy nagyon jó fejű, nyugodt ló, mert a versenyei többségében mindig történt valami esemény, vagy bukás, vagy valaki húzta a startot, vagy visszastartok, de őt soha nem zavarta meg semmi a teljesítményében.

Jelenleg van 14-15 lovunk. Nem csak fiatal lovaink vannak, hiszen Töhötöm 15 éves kora ellenére még mindig kitűnő formában versenyzik, bár ő valószínűleg jövő év közepétől nyugdíjba vonul. Társa, Varázsló is jó kondícióban van, de ő majd csak tavasszal áll starthoz. A hosszú év alatt megszerettük a tanyát, hiszen rengeteg előnye van. Nyugodtabban tudjuk készíteni a lovakat, akik sokkal többet kinn lehetnek a szabad levegőn, mint benn a pályán. Remélem, jövőre is hasonló évet zárhatunk.

Az év lova Forest Sun

Az év lova címet Forest Sun szerezte meg, aki januártól decemberig becsületesen végig versenyezte az évet. Három kiemelt tenyészverseny győzelme mellett három napi főfutamban is győzni tudott, szerintem a legszebb és leglátványosabb győzelmét a Köztársasági Díjban aratta. Csordás Emilt Forest Sun idomárját kértük, hogy elemezze a kanca évét.

Már tavaly is volt alkalmam hajtani a kancát, és már akkor nagyon megtetszett a ló, de nyernünk akkor még nem sikerült. Idén januárban került az idomításomba Forest Sun, februárban sikerült megnyernünk a Sennyey Géza Emlékversenyt, amit követően elkerült az idomításomból. Nyár közepén került vissza hozzám. Az év lova elnyerése érdekében elég sokat indítottunk, ahol a helyezés mellett a jó időteljesítmény elérése is cél volt, hiszen ezért külön pontokat kapott. A vártnál sokkal jobban bírta az erős megterhelést, bár valószínűleg a gyakori versenyzés miatt nem tudott kiemelkedőt teljesíteni. Jövőre még fog versenyezni, majd az azt követő évben már nem.

Ügetőkupa győztes Illetmény

Illetmény káprázatos teljesítményének köszönhetően megnyerte az Ügetőkupát. Hat startjából a Ferge László Emlékversenyt, a Nemzeti Díjat, a Derby Kísérleti Versenyt, a Derby-t és az őszi Kísérleti Versenyt megnyerte, csak a Hungária Díjban maradt alul Fantastik Lobellel szemben. Kivételes teljesítményének köszönhetően nem sokkal maradt le az év lova címről. Az ő teljesítményét idomárja, Tóth László elemzi nekünk.

Év eleje óta egy nagy célt tűztünk ki, ez pedig a Derby volt. Éreztük, tudtuk, hogy Illetmény kivételes képességű mén, ezért nem szerettük volna sokat futtatni, így inkább csak ott indítottuk el, ahol fontosnak tartottuk. Kicsit nehezebb feladat előtt álltunk így, hiszen nem futott rendszeresen, viszont az adott versenyekre 100%-os formába kellett hozni, hiszen ott kimagaslót kellett teljesítenie. Szerencsére megtaláltuk a megfelelő tréning módszert, így a ló is élvezte a napi feladatokat. A versenyeket nagyon könnyen oldotta meg. Tudtuk, hogy az év lova címért a nem túl reális pontrendszer kitalálása miatt plusz feladat elé kellett volna állítani a mént, hiszen vagy a Ménesek Díjában, vagy napi főfutamokban starthoz kellett volna még állítani. Viszont nem szerettük volna, ha a többlet futások esetleg a jövő évi teljesítményét befolyásolták volna, hiszen Globus is elég nehezen talált magára a tavalyi erős idénye miatt. Így megelégedtünk az öt nagydíj győzelemmel és az ügetőkupával.

Hajdu Bíborka
Frissítve: 2023.07.05.
Fotók: Canva

Hozzászólások