Jóga és pilates lovasoknak

“Már megint úgy fáj a derekam.” Hány lovas ismerősödtől hallottad ezt az utóbbi hónapokban? A lovaglás kapcsán általában a ló bemelegítéséről, egyensúlyáról, egyenességéről esik szó. Pedig ehhez elengedhetetlen a lovas egészsége, egyensúlya, elengedettsége és egyenessége.

A lovasoknak csak kis része fordít időt és energiát bemelegítésre, nyújtásra, vagy épp más sportokra, melyek kompenzálnák a lovaglást. Pedig a Te egészséged döntően befolyásolja lovad egészségét és teljesítményét is.

“Én is nagyon sok esetben szoktam a lovasoknak ajánlani, hogy keressenek fel fizioterapeutát, osteoterapeutát, vagy ortopédust annak érdekében, hogy a lovuk is hosszú távon működőképes legyen” – mondja Dr. Tonyi Katalin állatorvos és osteoterapeuta. “Sok esetben látom, hogy az alapprobléma nem a lóban, hanem a lovas ferde tartásában, hátfájásában, nem megfelelő fizikai állapotában van. S annak érdekében, hogy az én kezelésem hatékony legyen hosszú távon a lovaknál, elengedhetetlen, hogy megfelelő szakember lássa és kezelje a lovast is.

Itt is nagyon nagy hangsúly van azon, hogy szakember lássa a lovast, felállítsa a pontos diagnózist, s utána személyre szabott kezelést, vagy akár edzéstervet állítson össze.”

A jóga és a pilates olyan mozgásformák, melyeket Dr. Tornyi Katalin akkor is jó szívvel ajánl a lovasoknak, ha nincsenek mozgásszervi problémáik, mert jól kompenzálják a lovaglás jelentette speciális terhelést és igénybevételt. A jóga és a pilates ugyanis:

  • az egész testet edzi
  • oldja a merevséget
  • javítja a teszképet, a testtudatot
  • javítja a mozgáskoordinációt
  • javítja a tartásodat és az egyensúlyodat
  • az agyadat is kikapcsolja
  • otthon is végezhető

Szánj pár percet a lazításra és próbáld ki, mit adhat neked a jóga és a pilates. A lenti egyszerű gyakorlatsorokat kimondottan lovasok számára állították össze.

“A videókon látott gyakorlatokkal nem lehet ártani, s a bemutatott gyakorlatoknak szinte minden lovasnál jótékony hatása van” – mondja Dr. Tornyi Katalin. “De ha valaki úgy érzi, hogy nincs minden rendben vele (ferdén ül a lovon, az egyik kengyelszíjat mindig hosszabbra kell állítani, mint a  másikat,stb), akkor érdemes szakembert is felkeresni.”

2015.02.24. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotó: Canva
Frissítve: 2022.02.27.

Hozzászólások