Hároméves díjlovas – Avagy: mikor üljön lóra a gyerek? 2. rész

2. rész

Mint arról korábban már beszámoltunk, néhány hete egy hároméves angol kisfiú volt a média sztárja, aki a híradások szerint rangos díjlovagló versenyt nyert. Ennek kapcsán szakértőkkel tisztázzuk, hány éves kortól érdemes a gyereket megismertetni a lovaglás örömeivel.

Hároméves kisfiú ír lovastörténelmet

Harry Edwards-Brady még óvodába sem jár, de már rangos díjlovaglóversenyt nyert. Idén tanult csak meg lovagolni, de már kvalifikálta magát az Év Lovasa show-ra.

A brit kisfiú két pónit irányított a versenyen, mindkettő továbbjutott vele, első produkciójára a Royal Norfolk bírái több ezer néző előtt 50 pontból 48-at adtak. A tehetséges lovasnak ez volt élete első versenye. Az már most bizonyos, hogy Harry minden idők legfiatalabb versenylovasa, de az első bemutatott produkciója alapján eséllyel indul Birminghamben az NEC Arenában rendezendő országos bajnokságon.

A fiatal bajnokjelölt arra a kérdésre, hogy mit szeret a legjobban, azt válaszolta: „traktort vezetni, ujjal festeni és a fagyit”. (2013. október 10., Index)

A hároméves Harry és pónija a versenyen.
Vajon milyen csizma- vagy testsúlysegítségeket tud adni a lónak?

 

Harry története leginkább arra hívta fel a figyelmünket, hogy milyen sok kérdést kell tisztázni a gyermekek lovagoltatásával kapcsolatban, hiszen minden szülő számára fontos és felelősségteljes döntés, hogy mikor kezdjen sportolni gyermeke, illetve hogy egyáltalán milyen sportot válasszon.

Korábbi cikkünkben Bozori Gabriella (gyógypedagógus, lovasterapeuta) és Györgypál Zoltánné (hippoterapeuta) osztotta meg véleményét és tapasztalatait azon kisgyerekes szülőkkel, akik szeretnék csemetéikkel minél hamarabb megszerettetni a lovakat és a lovaglást.

Ezúttal Rétháti Györgyi (gyógytornász-hippoterapeuta, lovasoktató), valamint Szent-Miklóssy Andrea (lovaskultúra oktató) és Nyírő László (lovasedző) próbál útmutatást adni a témában.

Rétháti Györgyi (gyógytornász-hippoterapeuta, lovasoktató):

„Teljesen fölöslegesnek és károsnak tartom egy hároméves gyerek lovasoktatását, különösen versenyeztetését. Ez utóbbi nyilvánvalóan nem a gyermek komolyan vehető igénye.

A lóval, mint élőlénnyel való ismerkedés, a lóhoz szoktatás 5-8 éves korban elkezdődhet. A foglalkozás tartalmazhat – megfelelő irányítás és felügyelet mellett – lóápolást, valamint egyszerű torna és/vagy voltizs gyakorlatokkal kiegészített futószáras lovaglást. Az időtartam nem kell, több legyen, mint 15-30 perc.

Az egyéni vagy csoportos voltizsálás (lovastorna) kitűnő alapokat ad a 7-13 éves korosztálynak a lovaglás előkészítésére, a ló mozgásának, viselkedésének megismerésén keresztül.9-12 éves korban jutnak el a gyermekek arra a fizikai és értelmi fejlettségi szintre, hogy a lovaglás alapjainak oktatását is megkezdhetjük, pl. lóra szállás, lovon ülés, szártartás, segítségek fajtái, a ló irányítása stb. A lovaglás történhet futószáron, majd futószár nélkül egyénileg, vagy osztályban, 25-40 percig.


Fotó: Haga Zsuzsa

 

12-13 éves kor után fokozatosan növekvő intenzitású edzéseket is tarthatunk a fiataloknak, mindvégig figyelembe véve az életkori sajátosságokat.

Az oktatásra kiválasztott lóval kapcsolatban fontosabb a megfelelő képzettség, mint a testméret, de azért lehetőség szerint ne túl nagy testű lovat adjunk a gyerekeknek.

9-12 éves korban a gyermek ügyességi versenyek alapozhatják meg a későbbi, más szakágakban történő versenyzést, vagy a magasabb szintű szabadidős lovaglást. Bármilyen versenyen csak akkor induljon a gyermeklovas, ha lovát képes tudatosan lovagolni és kontroll alatt tartani! 3-8 évesek versenyeztetése véleményem szerint felelőtlenség.”

Munka átlagos ideje
Terhelés a csontozatra
Szükséges szellemi érettség
Koncentráció szükséglet
Ajánlott minimum életkor
Lóval való ismerkedés
igény szerint
nincs
kisfokú
mérsékelt
5 év
Kézen vezetés
15-20 perc
minimális
kisfokú
mérsékelt
5 év
Futószáras munka voltizshevederrel
20-30 perc
közepes
közepes szintű
közepes
6 év
Futószárazás nyeregben
20-30 perc
közepes
közepes szintű
közepes
7 év
Szabadon lovaglás
25-40 perc
közepes v. erős
közepes v. magas szintű
közepes v. nagy
8 év
Versenyzés
közepes v. erős
magas szintű
nagy
9 év
.

Szent-Miklóssy Andrea (lovaskultúra oktató) és Nyírő László (lovasedző):

A kisgyermekek lovagoltatásával kapcsolatos legfontosabb tapasztalatainkat táblázatban foglaltuk össze. Szeretnénk azonban egy kicsit alaposabban a ló kérdését. Tapasztalataink szerint egy jól képzett “nagy” ló sokkal többet ér, mint egy képzetlen póni. Gyermekek lovagoltatása esetén a legfontosabb, hogy a ló jól képzett és jó fejű legyen, illetve hogy jól tolerálja a gyerekeket.

Természetesen fontos, hogy mekkora lovat választunk a kisgyerek alá, hiszen na lovagláshoz bizonyos fizikai fejlettségre is szükség van.


Fotó: Haga Zsuzsa

Futószáron oktatni 6-7 éves kortól lehet, addigra már általában leér a gyermekek lába annyira, amennyire futószáron kell, és már a csípőjének sem fog ártani a lovaglás. Mire önállóan lovagolhat a gyermek (az átlagos heti 1-2 lovaglással számolva), 8-9 éves általában. Addigra pedig az önálló lovagláshoz elég nagy, tehát “jó helyre ér mindene”. Persze egy ilyen kis gyereket nem szabad a leglangalétább, legkövérebb lóra ültetni, még akkor sem, ha ágyút lehet sütögetni a füle mellett. Tapasztalataink szerint egy 160 cm körüli, vékonyabb testalkatú ló teljesen megfelel ezen gyermekek lovagoltatására.

A nagyon pici pónikkal az a gond általában (tisztelet a kivételnek), hogy ki képezi ki, ki tartja képzésben, ki lovagolja át, ha szükséges? Felnőtt nem tudja a méretei miatt. Kevés helyen van kéznél olyan ügyes lovas kisgyerek, akire ilyesmit rá lehet bízni. Többek között ezért is olyan elterjedt az a nézet, hogy a pónik szemtelenek és kiszámíthatatlanok.

A kisebb testalkatú “nagy” ló viszont “többfunkciós”, adott esetben felnőtt is lovagolhatja, képezheti.

Munka átlagos ideje 
Szükséges
szellemi érettség
Koncentráció szükséglet
Ajánlott fizikai fejlettségi szint
Ajánlott minimum életkor
Megjegyzés, figyelmeztetés
Lóval való ismerkedés
a gyerek érdeklődésétől függően bármennyi 
a gyerek szellemi érettségéhez kell igazítani
a ló mérete és a súlya miatt jelentős
nincs
nincs
6-7 év alatt csak felnőtt kíséretében
Kézen vezetés
a gyerek kedvétől függően bármennyi 
ha segítő, aki sétál a ló és a gyerek mellett, akkor nincs jelentősége
nincs
1,5-2 év (alatta csak pár percre)
felnőtt segítővel
Futószáras munka voltizs-hevederrel
20 perc, de sokszor eleinte kevesebb
iskolás kor (testtudat, testkép legyen meg)
jelentős
110-115 cm magasság 
6-7 év
Ha túl fiatalon kezd futószáraz-ni a gyerek, kudarcként élheti meg, hogy később engedik szabadon lovagolni, mint a nagyobbakat
Futószárazás nyeregben
20 perc
ha nyereg nélkül elengedett kézzel tud már dolgozni a különböző jármódokban
jelentős
110-115 cm magasság 
7 év felett
Szabadon lovaglás
45-60 perc
iskolás kor 
jelentős
110-115 cm magasság 
7 év felett
nem életkortól, hanem lovastudástól függ
Versenyzés
heti 2-3×60 perc
önálló, akár egy pillanat alatt lejátszódó döntésre való képesség, saját koncepció a lóval való munkára rövid távon (egy edzés) és hosszú távon (célok a jövőre)
különlegesen nagy
110-115 cm magasság
14-15 év
megfelelő ülésbiztonság és lovastudás hiányában nem javasolt

 

2013.11.16.
Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Hozzászólások