Díszhuszár-felvonulás a Várnegyedben

Díszhuszár-felvonulás a Várnegyedben

Számos érdeklődő nézte meg a hagyományőrző lovas díszhuszár-menetet a Budai Várnegyedben november 24-én. A felvonulás a Várnegyed kulturális életének felpezsdítését célzó programsorozat része volt.

A huszárok a Kapisztrán tér és az Oroszlános udvar között vonultak fel 10 és 15 óra között több alkalommal, érintve a Várnegyed legnevezetesebb helyszíneit.

Az 1848-49-es szabadságharcban is használatos egyenruhák és hadifelszerelések korhű másolatát viselő Sándor-huszárokat a szintén korabeli ruhákban felvonuló Kiskunlacházi Ifjúsági Rézfúvós Zenekar kísérte.

A menet az Úri utca- Szentháromság utca- Tárnok utca- Szent György utca útvonalon haladt, és három zenekari szám erejéig megállt, ahol felsorakozott és díszalakzatot vett fel.

A menetet az esemény védnöke, Dr. Zumbok Ferenc, a Budai Várnegyed megújításáért felelős kormánybiztos vezette az Esterházy bandérium tisztjeként. Mellette Székely Tibor, a 4. Sándor huszárezred vezetője, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke lovagolt.

Székely Tibor elmondta: következő alkalommal a jövő évben tartanak hasonló felvonulást, ám tavasztól rendszeresen találkozhatnak a lovasokkal a Várnegyed látogatói.

A programok a továbbiakban is folytatódnak, a jövő évben tűzoltózenekarok, gólyalábasok, különböző gyerekműsorok is várják majd a látogatókat, felpezsdül az élet a Várnegyedben.
2012.11.28.
Forrás: www.kormany.hu
Kép: MTI.hu
Frissítve: 2023.02.09.
Fotó: Canva

Hozzászólások