V. Füzesgyarmati regionális tenyészszemle

V. Füzesgyarmati Kisbéri Tenyészszemle – 2011. 10. 08.
Beszámoló

A Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület immáron ötödik alkalommal rendezte meg Regionális Tenyészszemléjét a mára már hagyományos időpontban, október elején a megszokott füzesgyarmati helyszínen, a Gergely tanyán.

A program a reggeli órákban a lovak beszállításával, regisztrációval, méretfelvétellel kezdődött, ahol a tenyésztők a szemle színvonalas katalógusát is kézhez kapták. Tizenhat teljes korú kanca (14 KISBÉRI és 2 GIDRÁN), és egy két éves KISBÉRI kanca csikó került a bírálóbizottság elé. A legmagasabb pontszámot a Szűcs Imre lova Bob herceg Orsi (Bob Herceg I x Filou VI Orsolya / Filu VI), érte el. Őt szorosan követte a házigazda Galambos János és Jánosné által tenyésztett 3 éves ígéretes kancacsikó Fernando Berkenye (Fernando Zsebtolvaj x Maxim Büszke / Maxim XVI Bátor), míg a harmadik legmagasabb pontszámot Szabó Gyula Lagúna (Furioso XL Fukar x Limara / Gálos xx) nevű kancája érdemelte ki.

A bírálatok lebonyolítását követően a kilátogatók egy közös ebéd közben a birkapörkölt és a slambuc elfogyasztása közben beszélhették meg élményeiket, kérhettek szakmai tanácsokat a Kisbéri és Gidrán egyesület képviselőitől és cserélhettek egymás között is tapasztalatokat. Erre azért is volt szükség, hiszen Füzesgyarmaton és 30-40 km-es vonzáskörzetében, a Galambos-Varga Kisbéri tenyészet motorja: Galambos János jóvoltából egy 55-60 egyedes KISBÉRI kancaállomány került kialakításra, összeszedésre, ami igen figyelemreméltó ennél a szétszórt és hányattatott sorsú őshonos fajtánál. A tenyésztők viszont igénylik, hogy segítsék a munkájukat. Ezért is nagyon fontosak az ilyen és ehhez hasonló fórumok, ahol a tenyésztők megmérettetnek, testközelből kérhetnek és kapnak szakmai segítséget a mai viszonyoknak megfelelően költségtakarékosan egy helyi regionális rendezvényen.

A nap sikeres lebonyolításáért köszönet a helyszínt biztosító Gergely családnak, az ebéd színvonalas elkészítéséért a Lázár-Szilágyi szakácspárosnak, a hangosításért a Füzesgyarmati Lovas Barátok Körének és természetesen a szervező Galambos családnak.

Összességében elmondható, hogy egy jól előkészített helyszínen, jó hangulatban, tanulságos élményekkel térhetett haza minden résztvevő és kilátogató. Így búcsúztunk egymástól: „Jövőre ugyanekkor, ugyanitt!”

Írta: Varga István
Kép: Canva
Frissítve: 2023.07.27.

Hozzászólások