Levizsgáztak a hidegvérűek Tiszaföldváron

Erő, szépség és türelem vizsgázott április 6-án Homokréten, ahol nemcsak küllemi, hanem fogatos bírálat is várta a magyar hidegvérű lovakat. A ménvizsgán Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár is részt vett, aki hangsúlyozta: az őshonos magyar fajtáknak helye van a nemzeti értékek között.

12 képünk van a homokréti hidegvérű ménvizsgáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.
Fotó: Mészáros János, Szoljon.hu

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület által a tiszaföldvári Homokréti ménesben megszervezett Hidegvérű ménvizsga megnyitóján Kovács Sándor, a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár (FM) köszöntötte a megjelenteket.

A hazai ménesek génállománya felbecsülhetetlen értékű

Nyitóbeszédében Szakáli István Loránd kiemelte: a több mint ezer éves lovas hagyományaink erős hatással bírnak a hazai agrárgazdaságra, meghatározzák a külföldiek által Magyarországról kialakított képet, befolyásolják hazánk turisztikai vonzerejét. A hazai ménesekben őrzött genetikai állomány olyan felbecsülhetetlen értéket képvisel, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a világ élvonalába emeljük a magyar lótenyésztést.

A magyar hidegvérű védett őshonos fajta kiváló tulajdonságainak és alkalmazkodóképességének hosszú távú átörökítése elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az utódaink megfelelően tudjanak cselekedni az agráriumban jelentkező esetleges jövőbeni nehéz megmérettetések idején – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hasznot termel, munkahelyet biztosít és nem terheli a környezetet

Beszédében rámutatott: nem lebecsülendő tény, hogy az évezredes múltra visszatekintő lótenyésztés, lótartás képes a XXI. század kihívásaira modern válaszokat adni. Mindamellett, hogy gazdaságilag mérhető hasznot termel, munkahelyeket biztosít, és fölöslegesen nem ró terheket a természeti környezetre, hozzájárul a táj arculatának megőrzéséhez, továbbá sikerélményekben részesíti az állat- és földszerető embereket.

12 képünk van a homokréti hidegvérű ménvizsgáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.
Fotó: Mészáros János, Szoljon.hu

A hungarikum törvény nyújt segítséget

Ismernünk és óvnunk kell hagyományainkat, a helyben felhalmozott tudást, hogy a jövőben is megtalálhassuk saját, természetes közegükben, azokon a tájakon, ahol születtek, azokban a közösségekben, amelyek megalkották és máig ápolják őket. Mindezen célok megvalósításához a hungarikum törvény nyújt hathatós segítséget. Az őshonos magyar fajtáknak – így a hidegvérű lovaknak is – helye van nemzeti értékeink között. Remélhetőleg a megfelelő javaslat benyújtása után elfoglalhatják méltó helyüket a Nemzeti Értékpiramisban – mondta el a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

2017.04.10. Forrás: Kormány.hu (FM Sajtóiroda)
Fotók: Mészáros János, Szoljon.hu

Hozzászólások