A telivértenyészet, ahol a legprofibb lovak születnek

A Route des Etalons, a francia „Mének útja” két napja során még Aga Khan különösen zárt ménese, Bonneval is bemutatta a ménjeit, közöttük a jelenlegi második legdrágább francia mént, Siyounit is. 

Sinndar az ide szezonra Le Lion d’Angers-ba költözik, a nemzetkjözi ménesbe.
Még 16 képünk van a ménesről. A galéria megtekintéséhez kattints a képre.

Már a ménes gazdájának személye is különleges. Aga Khan családja 1921. óta van jelen Franciaországban. A jelenlegi, a IV. Aga Khan az 1200 éve alapított nizari izmaili hitű, a Földön szétszórtan, de elsősorban Indiában, Pakisztánban, Iránban és Afrika egyes részein élő, több mint húszmillió ember vallási vezetője, imámként 49. a sorban. A Harvardon végzett Karim Aga Khan azonban nem csak vallási vezető, hanem a közösség politikai és mindenekelőtt gazdasági ügyeinek fő intézője is

Aga Khan személye és a környezete meglehetősen védett, így a ménes kinyitása a nagyközönség számára nem mindennapi esemény. A fogadtatás azonban annál barátságosabbnak és közvetlenebbnek bizonyult, miközben a szervezés tökéletes volt. A látogatóknak például a nap során többször is kvízjátékot rendeztek, amelyen fedeztetési jogot lehetett nyerni.

Siyouni 45.000 euróért fedez a Haras de Bonnevalban.
Még 16 képünk van a ménesről. A galéria megtekintéséhez kattints a képre.

Aga Khan Írországban (itt áll az Arc de Triomphe győztes Sea The Stars és 2017-től az Epsom és Ír Derby-t nyert Harzand is) és Franciaországban foglalkozik telivértenyésztéssel. A francia tenyésztő központja négy egymáshoz közeli egységből áll, amelyek közül a nemrég felújított Bonneval a legnagyobb. Ez a mének otthona és ide kerülnek a fedeztetésre váró kancák is. Aga Khan nagyon sikeres tenyésztő, hiszen saját nevelésű lovai több mint 100 Group 1-es versenyt nyertek és csak a 2000-es évek óta háromszor is győztek az Arc de Triomphe-ban, a világ legmagasabban díjazott gyepversenyében (Sinndar, Zarkava és Dalakhani). 

A ménesbe idén nem tért vissza a 2016-ban itt fedezett mének nagyobb része, azaz Redoute's Choice, Charm Spirit, valamint Makfi, így mindössze egy mén maradt volna 2017-ben. A menedzsment ezért úgy döntött, hogy tenyésztésbe állítja a saját nevelésű Dariyant (fedára 8.000 euró). Shamardal és a ménes egyik nagyon sikeres kancájának, Daryakananak az ötéves fia Group 1-es és Group 2-es nyerő középtávon, így joggal reménykedhetnek abban, hogy sikeres apaménné válik. 

A ménes legnagyobb attrakciója azonban a második legdrágább francia fedezőmén, Siyouni, akinek a fedeztetési díját a 2016-os 30.000 euróról idén 45.000 euróra emelték. A Pivotal apaságú mén tavaly 224 kancát fedezett és nem csoda, hogy hatalmas az érdeklődés rá, hiszen utódai mindössze 2014-óta futnak a pályán és két év alatt már tíz nyert vagy szerzett helyezést Group versenyekben, akik közül Everdya Group 1-ben is győzött. A ménben tavaly év végén néhány darab, egy ötvened tulajdonrészt jelentő részesedést lehetett vásárolni. Az árak 330-360.000 euró (100-112 millió forint) között alakultak ki, így jól érzékelhető, hogy mekkora is ennek a lónak a mai értéke.

2017.01.30. Szöveg és fotók: Vonczem Gabriella

Hozzászólások