Sulphur Springs Musztáng

Sulphur Springs Musztáng

Az Észak Amerikai kontinensről származik a fajta. A ló a hatalmas és gazdag prériken nőtt nagyra és sokasodott meg. A fajta eltűnt a kontinensről mintegy 10 ezer évvel ezelőtt, ennek az okai viszont még mindig nem tudjuk. Amikor a spanyol hódítók megérkeztek az Újvilág partjaira nem érkeztek egyedül. Magukkal hozták a világ talán legkiválóbb lovait . A lovak visszatértek a kontinensre.

A spanyolok félig vadon tartották a lovaikat, és ezektől a lovaktól származnak az óriási csordákban élő musztángok.

A musztángokban kevés spanyol-ló vér van, mivel legtöbbjük már belföldi tenyésztésből származnak (spanyol lovak nélkül).

Magasan, az Utah Hegyvonulat völgyeiben egy spanyol ménes túlélte az időket nagyon kevés “külső” hatással. Az egyik legtisztább spanyol ménesnek tartják, amely Amerikában megmaradt.

Annyi kutatást végeztek már a lovak körül, hogy bizonyították már valódi spanyol leszármazásukat. Dr. Gus Cothran, A Kentucky Egyetem lovak vérvonalaival  oglalkozó kísérleti laboratóriumának igazgatója azt írta, miután a ménesből vett vérmintákat tesztelték, hogy “úgy tűnik, hogy a Sulphur Ménesben általánosságban erős a spanyol vér.”

Egy német szerző, Hardy Oelke széleskörű DNS kísérleteket végzett ezek a lovak között és bizonyította a kapcsolatot az Iberian Sorraia és az Észak-Amerikai Sorraia Musztángok között.

Története

A régi spanyol ló-vásár út Los Angeles-től, Kalifornián át Santa Fe-be, Új-Mexikóba tartott. Új-mexikói takarókért és Utah-ból származó prémemért adták el a spanyol lovakat Kaliforniában. Ez a spanyol kereskedelmi út kedvelt helye volt a lótolvajoknak, és rengeteget loptak ezen az úton. 1840-ben a valaha létezett legmerészebb ló-lopás történt meg itt. Két ember támadta meg a Kaliforniától délre levő missziót, az elsőosztályú lovaikért. Több mint 3000 lovat loptak el és vittek északra, Utah-ba az idők során. Ezektől és más (legális vagy illegális úton északra vitt) lovaktól származtatják a Sulphur ménest.

Felépítés

A Sulphur lovak sok jellemvonását megtartották az Iberian Sorraia-nak, az Iberian Saddle fajta ősének. Igen szép lovak, általában sötétbarna vagy szürke színűek, csíkokkal a hátukon, és a zebráéhoz hasonló csíkozattal a lábukon.

Ezek a külső tulajdonságai folytán hívják a lovakat “utahi zebra-lovak”-nak. Körülbelül 14,2. Nagyon fürgék és borzasztóan kitartóak.

Generációkon keresztül önellátóak voltak ezek a lovak Amerika egyik legkíméletlenebb területén, és éppen ezért nagyon erősek, kitartóak és értelmesek. Ezek adják a Sulphur lovaknak a csodálatos temperamentumukat, és ez “nyeri meg” azoknak az embereknek a szívüket, akik velük foglalkoznak.

Fordította: Tyr
Frissítve: 2023.03.09.
Fotó: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások