A gidrán ló monográfiája

A gidrán ló monográfiája

Az elmúlt esztendõ késõ õszén a gidrán fajta tenyésztõit, az él- és szabadidõ sportban használóit, és a lótenyésztõ szakembereket egyaránt meglepte a dr. Mihók Sándor úr szerkesztésében megjelent monográfia.
A Kisbéri és Gidrán Lótenyésztõ Országos Egyesület megbízásából született kiadvány összeállításához – a szerkesztõ mellett – Jónás Sándor, Vörös József és alapító tagunk, Hajba Nándor urak adták elismert szakmai tudásukat. Az A/4-es formátumú kiadvány oldalai felezetten magyar és angol nyelven íródtak.

A gidrán fajta származtatásától kiindulva bemutatja átgondolt tenyésztését, annak eredményességét a lovassport szakágaiban elért sikerei tükrében. A fajta tenyésztésének története egyúttal sporttörténeti leírás is, hiszen a kiváló egyedek felsorolásakor felejthetetlen lovasaik is említésre kerülnek. Az 52 oldalas monográfiában elhelyezett 38 fotó – néhány archív fotó kivételével – zömében Hajba Nándi bácsi felvételeivel teszi színessé, élményszerûvé a kiadványt. A fotók mellett táblázatok nyújtanak jól szemléltetõen segítséget az anyakancákról, a kancacsaládok összetételérõl, a ménvonalak kialakulásáról és a fajta egyedeinek bírálati szempontjairól, illetve minõsítésük besorolásáról.

Szerkesztésében külön elismerést érdemel a tipográfiai munka. Az alkalmazott törtszínek nyugalmat és eleganciát sugároznak az értékes tartalomhoz. A fotók, címek, megnevezések nincsenek rikító, harsány színekkel aláhúzva, bekeretezve, mint az sajnos számos más esetben tapasztalható. Kézbe véve már a borító is selymesen finom, betûformái nemesen egyszerûek.

Szóval valahogy így kell megalkotni egy szakmai kiadványt, bizonyítva, hogy a tartalmi értéket tovább lehet emelni az igényesség eszközeivel. Egyúttal szükséges is, mert a szûk szakmai rétegen kívül az a magánlótartó is kézbe veszi majd, aki a fajta egyesület azon tagjai közé tartozik, aki éppen a kiadvány külleme miatt kap ösztönzést ismeretei részletesebb bõvítéséhez. Tovább menve ismerõsök kezébe kerülve is szerezhet aktív tagokat a gidrán fajta kedvelõinek táborába. Kár, hogy kizárólag a fajta egyesületen belül terjesztik, így megvásárlására nincs lehetõség.

Mihók úr és munkatársai átgondolt, részleteiben is igényességet mutató, reprezentatív kiadványt alkottak. Lényeges hozzáfûznöm, hogy mindez elsõsorban nem pénzkérdés. Remélhetõleg minél több szakmai kiadvány követi példaértékû szemléletüket. Gratulálunk mindannyiuknak, és köszönjük Mihók úrnak, hogy Körünknek is juttatott tiszteletpéldányaikból.

Pajlócz András
Forrás: Magyar Lovas Kör
Frissítve: 2023.05.16.
Fotó: Canva

Hozzászólások