Avelignese – Haflingi – Haflinger

Avelignese – Haflingi – Haflinger

 

Környezet: Kontinentális éghajlat
Eredet: Olaszország
Jellege: Hidegvérű

Gyökerei a középkorba nyúlnak vissza.

Tenyésztés: V. Lajos Bavaria uralkodója fiának Brandenburgi Lajosnak, házasságkötése alkalmával egy csődört ajándékozott. Ez a csődör lett az avelignese fajta őse. Ez a feltételezés azonban nem bizonyítható.

Valójában a fajta megteremtője egy Folie nevű csődör, mely 1874 – ben született. Anyja egy helyi kanca, apja pedig El Bedavi XXII, arab csődör.

Jellemző tulajdonságok: Kedvelt ló, gyerekek és kezdő lovasok keresett állata. Szőre csodálatos vörösesbarna, sörénye és farka sokkal világosabb színű. Feje könnyű, szemei élénkek, fülei kicsik és mozgékonyak. Lábai rövidek, izomzata jól kötött. Fáradhatatlan ló, nyugodt, kezes, jól idomítható.

Marmagassága: 130 – 140 cm
Színek: Vörösesbarna
Hasznosítás: Hátasló, középhámos, mezőgazd. munka

Fordította: Kinga

FAJTALEÍRÁS II.

A Haflingi a XVIII-XIX. században alakult ki, Tirol hegyeiben. Hidegvérű, kizárólag sárga vagy fakó színben található meg. Régebben a hegyekben, a paraszti munkákra fogták be őket. Ma is kitűnő málhás-, hátas- és könnyű igásló. Ki kell emelnünk a hátas hasznosítását is, mivel közkedvelt hátas kisló. Főleg a gyerekek szeretik nagyon. Talán kisebb termete és barátságos feje miatt.

A Haflingi alapítója egy Arab mén volt. Tulajdonképpen gyorsabbá és nemesebbé tette a Haflingit. A kiinduló állományt az Erdei ló és a Nóri ló adta. Ezek a mozgást és a testalkatot örökítették. A Haflingi Lótenyésztő Társaság 1904-ben alakult meg. Ugyanakkor 1976-ban megalakult a Haflingi Lovat Tenyésztők Világszövetsége is.

Kemény, erős és hosszú életű. Feje kedves, barátságos, szemei nagyok, fülei kicsik és mozgékonyak. A nyak középhosszú, izmos. Lapocka dőlt, mellkasa mély. Háta középhosszú, ágyéka erős, a far terjedelmes. Biztos járásúak, a pata- és lábszerkezet kiváló.

Marmagassága 140-150 cm, a színe sárga és fakó, farok és sörényszőrzet fehér, illetve mosott.

Készítette: Jenna2
Frissítve: 2023.02.04.
Fotó: Canva

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások