Amerikai Miniatűr ló – American Miniature Horse

Amerikai Miniatűr ló – American Miniature Horse

 

A fajta története és eredete

Az első Miniature lovak Európából származnak. XVI. században ezeket az apró lovakat hobbiállatként tenyésztették az európai nemesség számára. 1765-re sok kép és cikk szólt ezekről a lovakról. Lady Estella Hope és a nővérei megpróbálták megőrizni az eredeti angol Miniature lovak tisztaságát.

Amerikában sok, a Miniature fajta legkissebb egyedeiből származik ettől a Hope- vérvonaltól.

Sajnos a fajta nem minden egyede volt királyi udvarokban elkényeztetve. Sokat használtak közülük közép-angliai és észak-európai szénbányákban.

Fajta jellemzői

A marmagasságuk maximum 34 hüvelyk (86,36 centiméter) lehet. A mai Miniature lovak egyediek, arányosak, valamint közel 400 éve ügyelnek a fajta tisztaságára.

A mai ideális Miniature ló az American Miniature Horse Association’s Standard of Perfection (~ Amerikai Miniature-fajta Szabványosító Testülete) szerint kicsi (marmagassága nem haladja meg a 34 hüvelyket (~86,36 centiméter), egészséges, kiegyensúlyozott, és megfelel a küllemi leírásoknak is.

Általános jellemzői a fajnak a részarányosság, jó erőnlét, ügyesség, éberség, a kancáknál kifinomultság és “nőiesség”, a csődöröknél pedig az erőnlét. A Miniature fajta bármilyen lehetséges ló-színben előfordulhat.

A kedves, gyengéd természetük és kis méretük miatt a Miniature lovak kiváló társaságot is nyújtanak. Gyakran nyújtanak társaságot gyerekeknek, felnőtteknek, nyugdíjasoknak és hátrányos helyzetű embereknek. Egy kisgyerek megijedhet egy nagy lótól, míg ugyanez a kisgyerek valószínűleg vágyat érez aziránt, hogy megölelje és egy Miniature fajta csikóval legyen. Ezek a csikók különösen szeretetre méltóak, valószínűleg a kis méretük (újszülött korukban: 16 hüvelyk -21 hüvelyjk (40,64 centiméter – ~53,34 centiméter) miatt.

A hátrányos helyzetű emberek a Miniature fajta lovakat megfelelő helyettesítőnek találják az “igazi” méretű lovak helyett, akiket ők valószínűleg nem tudnának kezelni.

American Miniature Horse Association

Az “American Miniature Horse Association” (=AMHA, ~Amerikai Miniature Társulat)-t elismert lovasok alapították 1978-ban, azért, hogy kialakítsanak egy általános leírást a fajtához. Ezzel szerették volna segíteni és támogatni a tenyésztőket, valamint segíteni fenntartani a fajtát.

Az AMHA házigazdaként is szolgál a minden évben megrendezésre kerülő National Futurity  számára is, ami kapcsolatban van a National Show-val. A National Futurity azért lett létrehozva, hogy támogassák a tenyésztőket és bebizonyítsák a Miniature fajta kiválóságát. 1996-ban az AMHA pézügyeivel foglalkozó osztály 88 ezer dollár jutalomban részesült.

Fordította: Tyr
Frissítve: 2023.03.21.
Fotó: Canva

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások