Teendők import lovak esetén

Az ideális ló megtalálása nem feltétlenül könnyű feladat. A lóvásárlás során előfordulhat, hogy az álom lovunk határainkon túl tartózkodik. A Lovasok.hu ezúttal az import lovak behozatalával kapcsolatban kíván segítséget nyújtani a külföldi lóvásárlás előtt állók számára.

Európai Uniós tagságunk jelentősen egyszerűsítette az Unió területén belül tenyésztett lovak Magyarországra történő behozatalát. Attól függően azonban, hogy az adott ló tenyésztési vagy nem tenyésztési céllal érkezik hazánkba, különféle kötelezettségek terhelik tulajdonosát.

Külföldön tenyésztett ló behozatala

Tenyésztési célú import

Az Európai Unió területéről érkező ló behozatalának az alábbi állategészségügyi feltételei vannak: a lovat a szállításkor kísérnie kell lóútlevélnek (és származási lapnak, ha az útlevél nem tartalmazza a származási adatokat), illetve állategészségügyi bizonyítványnak. Az egyes tagállamok eltérő járványügyi helyzete miatt, az Európai Unión belül sem engedélyezett feltétel nélkül a lófélék mozgása. Azon tagállamok esetén, ahol az olyan ragályos betegségek, mint pl. a fertőző kevésvérűség, a tenyészbénaság jelen vannak bizonyos feltételek esetén indíthatnak csak lóféléket más tagállamokba, akár ideiglenes jelleggel is.

A hazánkba behozott ló származását a tenyésztési célú hasznosítás előtt honosíttatni kell az MLOSZ Tenyésztési Irodájában. A honosítás során a származási lap ellenőrzésre és lefordításra kerül, és tartalmát rögzítik a magyar lótenyésztési információs rendszerben. Ez az adott fajta elismert tenyésztő szervezete által vezetett törzskönyvbe történő bekerülés előfeltétele is.

Fedezőmén abban az esetben válhat egy EU tagországból behozott ménből, ha azt valamely tenyésztő egyesület előzetesen elfogadta a fajtába tartozónak.

A honosítás azon lovak esetében is kötelező, amelyek nem tartoznak egyetlen fajtába sem, vagy olyan fajtát képviselnek, amelynek még nincs hazánkban elismert tenyésztő szervezete.

Harmadik országból történő ló behozatal esetén az alábbi állategészségügyi feltételeknek kell megfelelni: a lovat a szállításkor kísérnie kell a lóútlevélnek (ha van az adott országban), a származási lapnak (ha az útlevél nem tartalmazza a származási adatokat), valamint a harmadik országokból történő behozatalra vonatkozó állategészségügyi bizonyítványnak.

Nem tenyésztési célú import

Amennyiben a hazánkba behozott lóval tenyészteni nem kívánnak, úgy az importhoz az alábbi állategészségügyi dokumentumok szükségesek attól függően, hogy a küldő ország tagja-e az Európai Uniónak vagy sem.

Európai Unióból történő behozatal esetén:
• Lóútlevél
• Állategészségügyi bizonyítvány (az FVM honlapjáról letölthető)

Harmadik országból történő behozatal esetén:
• Lóútlevél (ha van az adott országban)
• Származási lap
• Állategészségügyi bizonyítvány (az FVM honlapjáról letölthető)

A nem tenyésztési céllal, az Unió területéről érkező lovat regisztráltatni, harmadik országból érkezőt, pedig honosíttatni kell az MLOSZ Tenyésztési Irodájában.

Amennyiben egy korábban regisztrált ló mégis tenyésztési célú felhasználásra kerül, úgy annak származását utólag (még a tenyésztési célú felhasználás előtt) honosíttatni kell.

Honosítás
A vonatkozó jogszabályok értelmében honosítani kell minden
• harmadik országból származó lovat;
• tenyésztési céllal Magyarországra behozott lovat;
• lóútlevél nélkül Magyarországra behozott lovat.

A honosítás során a ló egy import azonosító számmal bekerül az országos lótenyésztési információs rendszerbe. Ez előfeltétele a hazai tenyésztő egyesületi tagságnak és utódai is csak ily módon lehetnek ismert származásúak.

A honosítást a tulajdonos kezdeményezi a honosítási ügyintézőnél. Ehhez szükség van a külföldi eredeti lóútlevélre és származási lapra (amennyiben a lóútlevél nem tartalmazza a származási adatokat). A honosítási eljárás során, a lovat az illetékes megyei lótenyésztési felügyelő azonosítja és arról lóazonosító lapot állít ki.

Regisztráció
A regisztráció célja, hogy a ló bekerüljön az országos lótenyésztési információs rendszerbe egy újonnan képzett importazonosító számon keresztül. Ez előfeltétele a tulajdonosátírásnak és a versenyeken való részvételnek. Regisztrációra akkor van lehetőség, ha a ló már rendelkezik EU-tagország által kibocsátott lóútlevéllel vagy FEI útlevéllel, és hazánkban nem kívánják tenyésztésbe vonni.

Az EU-tagországokból származó lóútlevél, akárcsak a hazai, végig kíséri a lovat élete végéig és ugyanazt a célt szolgálja, mint a hazai. Új, magyar lóútlevél kiváltása tehát szükségtelen és tilos.

Forrás: MLOSZ
2022. 10. 15.
Kép: Canva

Hozzászólások