Franciaország sportlótenyésztése

Franciaország sportlótenyésztése

Franciaország speciális helyet foglal el a sportlótenyésztő országok sorában. Alapvetően két fajta szerepel a francia lovassportban, az anglo-arab és a Selle français, a francia hátas.

Míg a military sportra és a díjlovaglásra is az anglo-arabok döntő fölénye a jellemző, addig a díjugratás a Selle français területe. A francia hátas tenyésztőket az ugrósport eredményei orientálják, ők kiváló ugrólovakat akarnak tenyészteni, ezzel magyarázható, hogy az ugróstílus javításában a Selle français mének kiemelkedő eredményeket érnek el.

Az anglo-arab fajtát 3 csoportra osztják a franciák az arab vérhányad alapján:

– 50 % vagy annál több vért tartalmazó csoport
– 25 % vagy annál több vért tartalmazó csoport
– 25 %-nál kevesebb arab vért tartalmazó csoport

Míg az első csoport létszáma csökkenőben van a sportlovat kereső piac igénye miatt, a 2. és 3. csoport létszáma stabil. Ebben a fajtában az anglo-arab mének létszáma a döntő, míg a kancaállomány 2/3-a anglo-arab, 1/3-a telivér kanca.

A Selle français anglo-normann fajtának telivér ménekkel történt modernizálása adja az állomány zömét, de ide sorolnak minden olyan melegvérű egyedet, amely más zárt fajtában nem fér el. A fajtán belül 22 különböző keresztezés lehetséges. Ügető mének is fedeznek a fajtán belül, de mégis az angol telivér mének dominálnak. A melegvérű állománynak 22%-a angol telivér, 36 %-a anglo-arab. Míg nemesítésre más tenyészetek is igényelnek anglo-arab méneket, pl. Inschallach Oldenburgban, addig a sportban a telivér apaságú, illetve telivér vonalú Selle français mének váltak ismertté, eredményessé. A telivér mének közül legismertebb Furioso xx, ennek fia Furioso II. Németországban áll az apaménlista élén, Holsteinben fedezett Cor De La Bryére /U 2000/, (ap. Rantzan xx), telivér vonalú az Ibrahim apaságú Almé.

Dr. Bokor Árpád
Frissítve: 2023.03.21.
Fotó: Canva

Hozzászólások