Ritka, mint a lottóötös: ikercsikók Tápiógyörgyén

Azt minden lovas tudja, milyen ritka a lovaknál az ikerellés, azt viszont már csak kevesen, hogy valóban ritkaságszámba megy, ha a kanca és mindkét csikója életben marad. Tápiógyörgyén május elején azonban megtörtént ez a csoda.

Tóth Attila és fia, Tóth Patrik kisbéri félvér kancája, Széplak Tina május 9-én egy kanca és egy mén csikót hozott a világra. A csikók papája Athos Babilon kisbéri félvér mén. A kis kanca az Athos Lenke, testvére pedig az Athos Valter nevet kapta.

Gratulálunk a kiscsikókhoz, jó egészséget kívánunk nekik és mamájuknak egyaránt!

Bár Széplak Tina vemhessége és ellése szerencsésen végződött, az ikervemhességet jobb elkerülni. Az állatorvosnak 30 nappal a fedeztetést, vagy termékenyítést követően javasolt legalább egyszer ultrahanggal megvizsgálnia a kancát, hogy megerősíthesse a vemhességet és kizárhassa az ikervemhességet, amely nem csak a csikók, de a kanca életére is veszélyt jelentene.

Az esély arra, hogy egy kanca egészséges ikercsikóknak ad életet, nagyjából annyi, mint megnyerni a lottó ötöst. Mivel az ikervemhesség a kancára nézve is veszélyt jelent, általában idejekorán megszakítják azt.

2014.05.26. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotó: Tóth Patrik

Hozzászólások