Bella, a kisbéri klasszis

Bella, a kisbéri klasszis

Lázár Zoltánnak eddigi példátlanul sikeres pályafutása során csak egy olyan lova volt, amelyikkel 3 egymás után következő világbajnokságon tudott versenyezni. Ezt a lovat Bellának hívják.

Mikor és hogyan került Önhöz ez a kivételes képességű fogat ló?

Bella egy Magyarországon tenyésztett kisbéri félvér kanca, de én már Ausztriából vásároltam meg 1994-ben. Magyarországról adták el és én úgy kerültem Ausztriába, hogy egy ismerősöm szólt, hogy van kint két jó képességű ló, amelyeke gazdájuk nem igazán tud elhajtani. „Nézzem meg – mondta, biztosan fog tetszeni!” Kiutaztam és valóban nagyon megtetszett a két ló.

Ausztriában Bella és Tünde kisebb versenyeken indultak tulajdonosukkal, változó sikerrel. Majd okoztak egy komoly balesetet, amikor elszaladtak hajtójukkal, ezért úgy gondolta a gazdájuk hogy megválik tőlük. Amikor kipróbáltam őket, jó benyomást keltettek, nagyon jó volt őket hajtani. Így cserét ajánlottam értük és egy féléves huzavona után nagy nehezen, de sikerült megkötni az üzletet. Következő évben 1995-ben, Poznan-ban ezzel a fogattal indultam életem első világbajnokságán és rögtön második lettem a maraton hajtásban, s nem sok hiányzott ahhoz, hogy megnyerjem ezt a versenyszámot. Az összetett eredményem kicsit elmaradt a várakozástól, hiszen a két ló közük igazán jó és egyenletes teljesítményt csak Bella tudott nyújtani.

A következő év őszén, úgy gondoltam, hogy új fogatot építek, így Bellát és Tündét eladtam. Ez utólag nem igazán bizonyult jó döntésnek. Az új lovaim nem váltották be hozzájuk fűzött reményeimet, így ’97 tavaszán visszavásároltam régi lovaimat, de a Riesenbeck-i VB-n már csak Bella versenyzett új társával Fabula nevű lipicai lovammal. Ezzel az összeállítású fogattal tudtam egyéni VB-t nyerni.

Két év múlva kecskeméti VB-re ismét új társat kellet keresni Bellának, hiszen szegény Fabula időközben elpusztult. Az új összeállítású csapatom Bella vezérletével megnyerte a maraton hajtást, úgy, hogy a nyolc akadályból ötben mi voltunk a leggyorsabbak. Az összetett versenyben pedig bátyám, Vili mögött a dobogó második fokára állhattam és a csapat aranyérmet is megszereztük.

Az 1999-es év hatalmas siker volt a magyar fogathajtó sportnak és természetesen a Lázár családnak, hiszen mindent megnyertünk amit csak lehetett és a bátyám, Vili is egyéni világbajnok lett. A következő Vb-re szerettem volna Bellát újra felkészíteni, de egy edzés során rosszul lett és én úgy éreztem, hogy ez egy jelzés volt arra, hogy ne erőltessem a versenyzését. Így 2001-ben fejezte be sikeres sport pályafutását.

Mi volt Bella erőssége?

A maraton versenyszámban nagyon jól teljesített, hihetetlen szíve van, nagyon jó versenyző, hiszen a versenyeken mindig sokkal többet tudott nyújtani mint az edzéseken. Nagyon gyors volt, robbanékony, jól fordult, könnyen feltudtam venni, élmény volt vele a versenyzés. Amíg a fogatom tagja volt, Magyarországon minden maraton versenyszámot megnyertünk, egyszer sem tudtak legyőzni minket! Mai napig, amikor a négyes fogatom összeállításánál gondjaim vannak, mindig eszembe jut: „De jó lenne, ha a Mama – így hívtam Bellát – fiatalabb lenne!”. Még most is eltudnám képzelni a fogatom élén. Amióta befejezte versenyzői pályafutását, a Lázár Lovaspark kanca ménesében tölti jól megérdemelt „nyugdíjas éveit”.

Bella eredményei:

1994-től versenyzett Magyarországon, 3 VB-n vett részt.

1995 – Poznan VB: maraton hajtás 2. hely
1997 – Riesenbeck VB: egyéni 1. hely,    maraton hajtás 3. hely
1999 – Kecskemét VB: egyéni 2. hely, csapat 1. hely,  maraton hajtás 1. hely

Bella 2001-ben ménesbe vonult.

Szerző: Tóth István
Frissítve: 2023.05.16.
Fotó: Canva

Hozzászólások