Paddock Paradise – a lovak Paradicsoma!

A Paddock Paradise egy természetes lótartási módszer, amely a vadonélő lovak tanulmányozásán alapszik. Az úttörő ötlenek számtalan előnye van: többek között sokkal ingergazdagabb környezetet biztosít a lónak, gátolja a rossz szokások kialakulását, ösztönzi a több mozgást is, aminek köszönhetően a ló egészségügyi állapota (mentálisan és fizikálisan is) javulni fog!

A technika Jaime Jackson kutatásán alapszik, aki patkolókovácsként tevékenykedett.

1982-’86 között kutatásokat végzett vadlovakkal – azt vizsgálta, hogyan viselkednek a vadonban. Ezek a megfigyelések felfedték, hogy a vadlovak ritkán szenvednek pataproblémákkal, mint például a sántaság vagy patahenger, amelyek gyakran jelen vannak a háziasított lovaknál. Ezt követően elkezdett kísérletezni a pata reszelésével, hogy visszaadhassa a pata természetes mivoltát, ami azt eredményezné, hogy a lovak mezítlábasan maradhassanak és ne legyen szükségük patkó felhelyezésére.

1990-ben felhagyott a patkó használattal és elkezdte a vadlovak mintáját követni.

1992-ben publikálta az első könyvét, melynek a címe „A természetes ló: Leckék a vadonból”, amelyben dokumentálta tanulmányait és amely betekintést nyújt, hogy hogyan tudnánk hatékonyabban megadni a biológiai szükségleteiket saját lovainknak.

1999-ben kezdte el írni a „Lótartók kézikönyve a természetes pataápoláshoz” című könyvét, ami jobban részletezi a módszerét. Végül 2007-ben publikálta a „Legelő paradicsom” kötetét.

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

Az alap Paddock Paradise esetében (már számos verziója létezik) ahelyett, hogy a lovakat egy általános szögletes legelőn tartanánk, ahol csak állnak egy helyben és esznek, pluszban elhelyeznek egy belső kerítést is, ezáltal egy pályarendszert kialakítva.

A pálya szélessége változtatható. Minél keskenyebb a belső ovális, annál többet fog mozogni a ló, azonban ha több mint 2 lovad van, akkor túl keskenyre sem szabad állítani, mivel az egyik valószínűleg sarokba szorított lesz a dominánsabb ló miatt.

Ez sok munkának és kiadásnak tűnhet, azonban egyszerű villanypásztor használatával gyorsan és olcsón kivitelezhető.

 

A befektetett munka pedig mindenképpen megtérül, hiszen egy boldog, egészséges ló lesz az eredmény, ami mindennél többet ér!

2019.01.01. – Írta: Frisch Andrea és Virág Dorottya
Forrás: All-natural-horse-care.com
Képek: Pixabay.com

Hozzászólások