Széna: a ló mindennapi betevője

Egy átlagos hobbiló lónak naponta 8-10 kilogramm jó minőségű rétiszénára van szüksége. A tenyészállatoknak, versenyző, vagy kemény munkát végző lovaknak természetesen ennél többre.

A széna elengedhetetlen táplálék a lovak számára, mivel ez a nyersrostban gazdag takarmány nagyon fontos a vastag- és vékonybélben levő mikroorganizmusok megfelelő működéséhez, melyek segítik az emésztési folyamatokat.

A természetben a lovak napi mintegy 16 órát töltenek legeléssel. Sok lótartó és lovarda manapság már figyelembe is veszi a lovak ezen igényét és ad libidum biztosítanak számukra szénát a nap 24 órájában.

A karámokban leggyakrabban etetőkbe kerül a szálastakarmány. Az etetők méretétől függően vagy egyetlen ló tud hozzájutni a táplálékhoz, vagy akár többen körbeállhatnak egy egész bálát. Ekkor a csoportban kialakult rangsor dönti el, melyik ló milyen mennyiséget és mennyi ideig eszik. A szabadban elhelyezett etetőket megfelelően kell rögzíteni, hogy semmiképpen se okozzanak sérüléseket és az a legjobb megoldás, ha fedettek.

Ha a szénát szabadon etetjük, egy falánkabb ló képes rövid időn belül igen tekintélyes mennyiséget felfalni belőle – ez pedig emésztési problémákhoz vezethet. Erre a problémára lehet megoldás a szénaháló, vagy szénazsák használata, ami növeli a táplálékfelvétel idejét. Minél kisebbek a háló, vagy zsák lyukai, annál lassabban, annál kisebb falatok felvételével eszik a ló. Így alaposabban megrágja a takarmányt, ráadásul érdekes és kellemes foglalatosság is számára.

Ezeket a praktikus etetőalkalmatosságokat könnyen meg lehet tölteni és bárhová fel lehet akasztani. A természetes evési pozíciót azonban figyelembe véve a legoptimálisabb, ha szügymagasságban helyezed el.

Egyes lovardákban az etetőkre is helyeznek hálót, hogy a lovak azon keresztül szedegessék ki a szénaszálakat, ezáltal csökkenthető az egyszerre felvett táplálék mennyisége és optimálisan növelhető a táplálékfelvétel ideje.

Természetesen a lovak ideális takarmányozására is léteznek már csúcstechnológiás megoldások: az automatizált etetők egy beépített szenzornak köszönhetően lehetővé teszik, hogy a ló mindig a megfelelő szénaadaghoz jusson hozzá. A szenzor beazonosítja az állatot és a gazdája által megszabott szénamennyiséget adagolja a lónak.

2014. 01.14. Horosz Enikő, Lovasok.hu
Frissítve: 2022.08.04.
Fotó: Canva

Hozzászólások