Öreg ló nem vén ló

Bizonyára te is hallottad már ezt a mondást: “annyi idős vagy, amennyinek érzed magad.” Ez éppenséggel a lovakra is ugyanúgy igaz. De mit tehetsz azért, hogy öreg lovad még sok szép, jó egészségben töltött éven át veled legyen?

“Annyi idős vagy, amennyinek érzed magad”

Mi emberek is eltérő mértékben idősödünk, éppen úgy, mint a lovak és pónik: az életmódunk, étrendünk, a fizikai aktivitásunk és természetesen a genetika által befolyásolva.

Míg néhány ló már 15 éves kora körül kezdi mutatni az öregedés jeleit, mások még frissek és életerősek akár a húszas éveikben is. Nem a ló életkora számít, hanem hogy mikor kezded észrevenni rajta az öregedés első jeleit: a beesett hátat, az izmok és ízületek merevségét, a fogak elkerülhetetlen kopását, az egyre több ősz szőrszálat, a fokozatosan romló kondíciót, az immunrendszer gyengülését.

Ha figyelembe veszed megváltozott szükségleteit, öreg lovad még sok szép, jó egészségben töltött éven át lehet veled:

 • Érdemes évente vérvizsgálatot végeztetned, amelyből észre lehet venni a szív működésének illetve a máj- és vesefunkciók esetleges változását, amelyek lehet, hogy orvosi beavatkozást nem is igényelnek. Kisebb takarmányozási módosításokkal, vitamin- vagy nyomelem-hiányok pótlásával, vagy épp bizonyos anyagok elhagyásával támogatni tudod idősödő lovad szervezetének működését.
 • A fogak állapota az első pont a megfelelő emésztéshez. Az idősebb lovak fogai gyakran túlnőnek, éles, hegyes pontok alakulnak ki rajtuk, ezért javasolt a fogak rendszeres ellenőrzése. Az éles fogak felsérthetik a szájat, ott fekélyt okozhatnak, emellett nem teszik lehetővé a megfelelő rágást, ez pedig emésztőrendszeri problémákhoz is vezethet. A fogproblémák miatt is előfordulhat az is, hogy a lovad nem iszik eleget. Ilyenkor fontos lehet, hogy langyosabb vizet itass, ne hideget. A fogak ellenőrzésének gyakoriságát határozza meg az állatorvos, ha ő féléves vagy éves kontrollt javasol, akkor azt mindenképpen tartsd be.

Lord Nelson igazi lómatuzsálemként 42 évet élt

Az idősödő ló számára takarmányozás szempontjából különösen fontosak az alábbiak:

 • A jó minőségű réti széna alapvető fontosságú. Ne legyen a széna túl érett vagy túl szálas. A jó széna az, amelyik tapintásra is selymes, kellemes illatú, nem poros.
 • Az idősebb lónak több rostra, fehérjére és zsírra van szüksége, mint fiatalabb fajtársaiknak, mindezt könnyen emészthető formában, mivel a felszívódás már nem olyan hatásfokú szervezetében.
 • A megfelelő aminosavak beviteléhez (mint pl. a lizin, metionin) megnövelt fehérjeszintű takarmány szükséges, amely támogatja az anyagcsere-funkciókat, az izomműködést és a pata megfelelő állapotának fenntartását.
 • A megnövelt zsírtartalom kalóriatöbbletet biztosít, amely különösen hasznos, ha ezt Omega 3 és Omega 6 zsírsav tartalmú olajjal viszed be lovad szervezetébe.
 • Az emésztést elősegítő pre- és probiotikumok támogatják a bél baktériumainak működését.
 • Ásványi anyagok és nyomelemek jól felszívható és hasznosuló formában szükségesek, hogy azok teljes mértékben hasznosíthatóak legyenek, szemben a hagyományos, kőzet alapú ásványi anyagokkal, amelyeknek csak 20-25%-a tud felszívódni.
 • Javasolt a megnövelt kalcium és foszfor bevitel, a csont ásványi anyag vesztésének elkerülésére.
 • Ha fogvesztés történt, vagy a fogak állapota már nagyon rossz, akkor javasolt a puha, magas rosttartalmú szénapellet etetése, amelyet össze lehet keverni meleg vízzel, vagy mash formájában etethető.
 • A túl sok szemes takarmány etetése emésztőrendszeri betegségekhez, kólikához, patairha-gyulladáshoz és gyomorfekélyhez is vezethet idős lovaknál, nem hozza meg a rendszerint várt kondíciójavulást.

Tündér, a Benta Lovasiskola kisbéri félvér törzskancája már 35 éves is elmúlt

Az igényei szerint kialakított, normál fenntartó takarmányozás mellett az idős ló is egészséges szőrzettel, jó kondícióval kell, hogy rendelkezzen. Mivel ők már lassabban esznek, ezért érdemes a napi takarmánybevitelt akár 3-5 alkalomra is elosztani. A kondíció hanyatlásának első jelére érdemes a fogak ellenőrzését és a vérvizsgálatot elvégeztetni és szakemberrel konzultálni.

Takarmányozási tanácsadás az Equimins-szel

Ha további segítségre van szükséged idős lovad takarmányozásával kapcsolatosan, fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához takarmányozási tanácsokért! Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálhatsz, amely segít idősebb lovad egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében.

A táplálékkiegészítő termékekről részletes leírást az EQUIMINS honlapján is találhatsz:

www.equimins.hu vagy www.lovitamin.hu

Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578

2016.01.20.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins
Fotók: Haga Zsuzsi, nj.comBenta Lovaiskola
Frissítve: 2022.02.14.

Hozzászólások