Lovaglás melegben: 8 életmentő tipp

Gyakran szó esik arról, hogyan óvhatod lovadat a nagy meleg okozta kellemetlenségektől, vagy épp egészségügyi problémáktól. De arról már ritkábban szól a fáma, hogy magad számára hogyan teheted kellemesebbé ilyenkor a nyeregben töltött perceket.

A lovaglás egyik nehézsége, hogy nem lehet rövidnadrágban és strandpapucsban űzni. Még a legragyogóbb napsütésben sem mondhatsz le a kobakról, a lovaglónadrágról és a lovaglócsizmáról, vagy lovaglócipő és hopilet kombinációjáról. Ráadásul van, aki lovaglókesztyű nélkül nem tud létezni a ló hátán. Mit lehet ilyenkor tenni?

Irány a terep!

Nagy melegben mindenhol jó, de a legjobb odakinn a terepen, ahelyett, hogy a fedelesben, vagy a pályán körözve próbálnál az edzésre koncentrálni. A mezőn mindig mozog a levegő, az erdő kellemes árnyékot ad, kétségtelen tehát, hogy a nyár tereplovaglásra csábít. Ugye azt mondanunk sem kell, hogy terepen is nagyszerűen lehet gimnasztikázni és idomító feladatokat végezni?

A jó időzítés fél siker

Lehetőleg ne a legmelegebb déli és délutáni órákban lovagolj, hanem időzítsd a kora reggeli, vagy esti órákra a lovaglást.

Világos színek

Melegben válassz világos színű lovaglónadrágot és felsőt.

Vizes haj

Jó alaposan vizezd be a hajadat, és úgy vedd fel a kobakot.

Hintőpor

Jó alaposan szórd be lovaglócsizmád belsejét hintőporral, így fel- és levenni is könnyebb lesz.

Óvakodj a leégéstől

Bár a lovaglófelszerelés nem sok támadási felületet hagy a napnak, jó, ha karodat és arcodat, nyakadat magas faktorszámú naptejjel véded a leégéstől. Sőt, ha lovad nagy fehér jegyekkel rendelkezik, nem árt, ha őt is bekened, mert ő is leéghet.

Víz és víz

Legyen a kezed ügyében egy kis innivaló. Készítsd ki a pálya szélére, tedd a nyeregtáskába, vagy vásárolj olyan mellényt, melynek hátrészébe víztasakot tehetsz.

Kerüld az alkoholt

Nyár van, ami mint tudjuk egyetlen hatalmas, véget nem érő buli, de ha jól akarod érezni magad a nyeregben, jobb, ha kerülöd az alkoholt. Az alkohol ugyanis vizet von el, amire pedig kánikulában igen nagy szüksége lenne a szervezetednek – nem csak lovagláskor.

2016.07.07. Forrás: Horse&Hound
Frissítve: 2022.08.03.
Fotó: Canva

Hozzászólások