Kezdő lovasnak csikó nem vaLÓ

Sok kezdő lovas álmodozik arról, hogy megvásárol egy fiatal csikót, akit majd maga képez ki és lovagol be, együtt lesznek jóban-rosszban és együtt nyerik majd a versenyeket. Ez a regényekben és filmekben persze működik, de a valóságban nagyon veszélyes. Vinnay Patrícia írása.

Fotó: canva.com

Napjainkban ugrásszerűen nő a saját lóval rendelkező lovasok száma. Ez egyrészről örvendetes, másrészt veszélyes.

Szinte naponta fordulnak hozzám újdonsült lótulajdonosok, akik ki is mondják, hogy bizony komolyan segítségre szorulnak – és nem csak a kantár, vagy a zablaméret kiválasztása kapcsán. Amellett, hogy milyen felszerelésre van valóban szüksége a frissen érkezett lónak, valóban problémát szokott okozni sokszor az is, hogy egy adott terméket vajon a ló-, vagy a lovasfelszerelések közé sorolunk?

Ez önmagában nem is akkora probléma, hiszen senki nem születik ilyen irányú ismeretek birtokában, de amikor véletlenül megemlítik, hogy most vettek ám egy nyers csikót, és majd a család közös erővel belovagolja – na, ott látok mentőt, balesetit és sok minden egyebet. Ilyenkor magamban megesküszöm, hogy nemhogy még egy bejegyzést, de lehet, hogy egyszer egy könyvet fogok írni erről…

Egyre többen vannak, akik úgy gondolják, hogy ideális választás első lónak egy fiatal, teljesen képzetlen jószág. Hiszen milyen jó dolog, amikor te ülhetsz rá fel először és az lesz belőle, amit te megtanítasz neki. Valóban, ez minden kétséget kizáróan felemelő érzés, csak az a baj, hogy megfelelő hozzáértés, lovastudás és tapasztalat hiányában ez életveszélyes is egyben.

Ezért persze senkire nem lehet haragudni, mert manapság az emberek többsége ezt egyszerűen nem tudja és nincs is ideje megtanulni. Érthető okokból a türelem is egyre kevesebb és persze az azonnali, látványos eredmények rabjai lettünk. Dolgozunk reggeltől estig és kevéske szabadidőnkben szeretnénk megváltani a világot. Ez is teljesen rendben van.

De ettől még a csikó az csikó, mint ahogy a törvény nem ismerete sem mentesít annak betartása alól. Csak itt nem a büntetést kerüli el az ember, hanem adott esetben egy lovasbalesetet.

A lovasítás aranyszabálya, amióta világ a világ, hogy

  • minél tapasztalatlanabb egy lovas, annál képzettebb, rutinosabb és készségesebb lóra van szüksége az alapok elsajátításához, valamint
  • minél képzetlenebb egy ló, annál tapasztaltabb lovast igényel, legalább addig, amíg az alapkiképzése befejezettnek nem tekinthető.

Egyszerűen azért, mert a lovasnak is meg kell tanulnia, hogy hogyan adja a megfelelő segítségeket a lónak, hogy az helyesen rögzüljön, mikor kell erélyesebbnek lenni és mikor nem. Fel kell tudni ismerni, mikor nem értette meg a ló a feladatot, mert azért nem büntethetem. Helyesen kell felmérni, mikor lehet a következő lépcsőfokra lépni.

Azt is tudni kell, milyen sorrendben várjunk el tőle bizonyos dolgokat (vagyis ismerni kell a kiképzési skálát), hogy első lépésként egy egyensúlyban mozgó, készséges, feszültségektől mentes, alapszinten helyesen kiképzett fiatal lovat kapjunk, aki mind fizikailag, mind mentálisan alkalmas a magasabb szintű feladatok elsajátítására.

A fent leírtaknak egy nyers csikóba való átültetéséhez egy szakemberre, de legalábbis edzői felügyelet mellett egy sokat látott, tapasztalt lovasra van szükség.

Hogy ezt még érzékletesebbé tegyük, nézzük meg, mit értünk nyers csikó alatt. Ha szerencsénk van, és jól nevelték élete első három évében, akkor egy nyers csikót meg lehet fogni, lehet vezetni, meg lehet kötni, le lehet ápolni, lábait adja, a patkolókovács különösebb jelenet nélkül meg tudja körmölni, látott már állatorvost és túlélte.

Egy nyers csikó nem tudja, hogy te nem egy másik ló vagy. Akit ha jól esik a hátvakarás, szintúgy megvakargathat a fogával, és akivel ha problémája van, megoldást jelenthet a sunyítás, rúgás, vágás, harapás. Neki fogalma sincs arról, hogy ezt veled egyszerűen nem teheti meg. Így meg fogja próbálni. És akkor ott kell lenni. Azonnali, ellentmondást nem tűrő, mégsem agresszív reakcióra van szükség minden ilyen helyzetben.

Egy nyers csikó nem tudja, mit jelent körön dolgozni.  Ami azért hátrány, mert minden ló kiképzése a futószáras munkával kezdődik. Te pedig nem tudod verbálisan elmagyarázni neki, hogy „Ez itt egy kör, légy oly szíves, és működj rajta!”. Nem tudja, mit akarsz a kantárral, zablával, nyereggel, hevederrel, lábvédőkkel, kikötőszárral, ostorral, mert még soha nem találkozott ezekkel. Bizony egyenként és türelemmel hozzá kell szoktatni.

Ezen kívül nem elhanyagolható tény, hogy a lótól, aki egy menekülő csordaállat, és régen nem ritkán lett ragadozó állatok áldozata, a szerszámok nagy részének viseletét épp a hátán, azon a helyen várjuk el tőle, ahol egykor természetes ellenségei megtámadták. Ide a szemével nem lát, mert a holtterében van, ennek megfelelően az első alkalmakkor elég sokféleképpen reagálhat. A forgatókönyv lovanként eltérő, a dolog nyugodt tűrésétől a pánikreakciók különböző fokozatain át egészen odáig terjedhet, hogy a csikó hanyatt vágja magát. Tekintve, hogy körülbelül ötszáz kilóról beszélünk ilyenkor, jó, ha mindezt nem egy kezdő lovas közvetlen közelében teszi… És akkor hol van még az első felülés

A szerszámozás csak egy kiragadott példa volt a rengeteg „első” szituáció közül, melyet a csikónak szakemberrel kell megtapasztalnia a későbbi sikeres tanulási folyamat érdekében. De ott van az első vágta. Az első terep. Az első akadályok. Az első szállítás. Vagy az első verseny… Minden új és ismeretlen. Neked kell az ő bátor tanítójának lenni, akiben vakon megbízik. Amikor megijed, és szeretne világgá szaladni, neked kell a hátán ülve nyugodtnak maradni. És ez nehezebb, mint gondolnád.

Egy kezdő lovas tanuljon meg bízni – előbb a lovában, később önmagában. Ahhoz pedig egy aranyat érő öreg tanítómester kell, aki ír-olvas-beszél és ha csak a feladatra gondolsz, már tudja, érti, hogy mit fogsz kérni tőle. És segít. A tapasztalt ló nem kisebbíti a te érdemeidet.

Ha valaki egy életen át lovazni szeretne, akkor bizony lesznek hullámhegyek, hullámvölgyek. Akkor pedig vissza kell nyúlni a stabilan lefektetett alapokhoz, melyek segítenek átlendülni, felállni, és továbbmenni.

2016.08.18. Vinnay Patrícia – Decathlon, Fouganza
Frissítve: 2022.08.18.

Hozzászólások