Kell-e takaróznom a lovamat?

A válasz háromféle lehet: igen, nem, talán

Bár igaz, hogy a vadon vagy szabadon élő lovaknak semmi baja takaró nélkül, ők sokkal többet mozognak, mint a háziasított rokonaik. Továbbá képesek megtalálni saját maguk számára azt a menedéket, ahol a legrosszabb időben is ki tudják húzni, hiszen ők nincsenek egy karám vagy legelőrész keretei közé szorítva. A másik oldalról szemlélve viszont a vadlovak egyáltalán nem élnek annyi ideig, mint a háziasítottak. 

Az idősebb háziasított lovak hideg vagy nyirkos időben bizony gyakran igényelhetik az extra meleget, míg a fiatalabbaknak erre általában nincs szükségük, ha van a karámban is beállójuk és természetesen, ha nincsenek megnyírva. De a takarót semmiképpen nem tekintheted egy menedék vagy beálló helyettesítőjeként.

Azt is figyelembe kell venned, hogy bizonyos fajtájú lovak, mint például az angol telivérek szőre és bőre nagyon finom és vékony, így ők jobban fázhatnak, mint a szívósabb fajták. Persze mindig vannak kivételek, minden ló különböző.

Mi a helyzet a nyári takarókkal?

Nyári légytakaró

A lovak takarózása nyáron inkább kényelmi kérdés, kevésbé egészségügyi. A lovak természetes szőrzete visszaveri a napsugarakat, és ha melegük van, úgyis nyékot keresnek. A nagytestű állatok, mint amilyenek a lovak is, csak hosszabb idő alatt tudnak lehűlni (vagy felmelegedni). A nem megfelelő nyári takarók azonban megakadályozhatják a természetes hűlést, hiszen a ló bőrét nem éri a szellő, valamint gátolják az izzadtság elpárolgását. 

Érdemes tehát szellős légytakarót használni nyáron, vagy olyan takarót, amelyet bevizezve tudsz rátenni lovadra. Természetesen mindig árnyékot kell biztosítani nekik. Egyszerű vászon takarókat ne használj arra, hogy lovad abban legyen egész nap a karámban – lószállításhoz azonban kiválóan alkalmasak.

Mi a helyzet a téli takarókkal?

Tovább a Tattini legújabb lótakaróihoz >>

Hideg és nyirkos időben a takaró segít a lovat melegen tartani, és ezzel a kondícióját megőrizni, hiszen a hidegben fázva nagyon sok energiát veszítenek egyébként. A lovak szőre, ahogy télen megnő, alkalmas lesz arra, hogy benntartsa a bundában a levegőt, amelyet a testük felmelegít, így fűtik saját magukat egy zárt rendszerben. Amennyiben úgy döntesz, hogy takarózni fogod a lovadat, ezt a mechanizmust meggátolod, hiszen nem nő elég nagyra ahhoz a szőre, hogy ezt produkálhassa – így mindig kompenzálnod kell ezt. Bizonyos körülmények között ezért egy takarózott ló jobban fázhat, mint egy nem takarózott – amennyiben rosszul illeszkedő, vagy nem elég vastag takarója van.

A takarózott lovakat gyakran ellenőrizni is kell, hogy nem szedték-e le magukról vagy csavarodtak-e bele. Tudjuk, hogy bármire képesek.

Ellenőrizni kell azt is, hogy sehol nem dörzsöli a lovat, nem izzad-e benne. A takaró megakadályozza a természetes tisztulást is, így mindig alaposan meg kell pucolod lovadat, hogy a levedlett hámréteg ne okozzon bőrirritációt.

Tovább a Tattini legújabb lótakaróihoz >>

A polár takarók nagyon hasznosak minden ló számára. Azokat a lovakat, amelyek meg vannak nyírva, érdemes edzés előtt is polár takaróval védeni a hidegtől egészen addig, míg el nem kezded a bemelegítő munkát. A nem takarózott, vagy a takarózott, de nem megnyírt lovakra is jó, ha teszel edzés után ilyen takarót. Közvetlenül azután érdemes feldobni rájuk, hogy a legnagyobb párát kiadták magukból. A polár anyag ugyanis a ló testétől elvezeti az izzadtságot a szövet túloldalára, ahonnan aztán elpárologhat anélkül, hogy a ló alatta (meg)fázna. Erre egy frottír takaró nem alkalmas, hiszen az teljesen átnedvesedik, mint egy törölköző, és nem vezeti el az izzadtságot, így csak edzés előtti takarózásra alkalmas.

A karámtakarók az istállótakarókkal szemben vízállók, míg az utóbbiak maximum vízlepergetők. Ez az anyagukon és a steppelésen is múlik. Mindkét típus létezik különböző vastagságú béléssel. Van olyan takaró, amely két részből áll, egy alsó takaróból, amely nem vízhatlan, de meleg és kényelmes az istállóban, és egy külső takaróból, amelyet elég csak akkor feltenni, amikor karámba viszed a lovat. 

2013.09.27.
Frissítve: 2015.10.31.

A fenti cikk megjelenését a

támogatta.

 

Hozzászólások