SZPONZORÁLT TARTALOMTanner Eszter
FORRÁSKépek: canva.com

Az istállótűz megelőzése

Minden lótartó rémálma az istállótűz. Az istálló tűzvédelmi szempontból számos veszélyforrással rendelkezik: a szalma, a széna rendkívül gyúlékony anyag, ezért egy szikra is elég, hogy pillanatok alatt elszabaduljanak a lángok. Rendre hallani tragédiákról, azonban néhány biztonsági intézkedés és a szabályok szigorú betartásával csökkenthető az istállótűz kockázatának mértéke. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tűzvédelmi szabályokat, biztonsági intézkedéseket, amiknek figyelembevételével megelőzhető a tragédia.

Az istálló tüzek leggyakoribb okai

Az esetek nagy részében az istálló tüzeket emberi gondatlanság okozza, ezek közül kiemelendő az elektromos hálózat (vezetékek, áram alatt lévő gépek) karbantartásának, ellenőrzésének elhanyagolása és sajnos az istálló közelében illetve az istállóban történő dohányzás. Ezeken túl van, hogy minden igyekezet ellenére szerencsétlen véletlen, vagy szándékos gyújtogatás okozza a tüzet.

Tűzvédelmi szabályok és óvintézkedések

  • Soha ne sajnáljuk a pénzt és befektetett energiát a villamos hálózat korszerűsítésére, karbantartására. A vezetékek javítását illetve felújítását mindig szakképzett villanyszerelőre bízzuk, kerüljük a kontár munkát.
  • Az istállóban és annak közelében elhelyezett gépeket is rendszeresen ellenőrizzük, ha épp nincsenek használva húzzuk ki a konnektorból.
  • A falon futó vezetékeket, kábeleket ajánlatos un. sínbe/dobozba tenni, hogy a madarak és rágcsálók ne férjenek hozzá, mivel megrongálhatják azt, zárlatot okozva.
  • Lehetőség szerint ne halmozzunk fel szénát, szalmát az istállóban. A kazalt biztonságos távolságban alakítsuk ki. A széna és a szalma rendkívül gyúlékony anyag, magas hőfokon és nagy lánggal ég, ezért a tűz pillanatok alatt tovább terjed.
  • Soha ne dohányozzunk az istállóban és annak környezetében, egy észrevétlenül leesett parázs darabka is felelős lehet az istállótűzért.
  • Ha egyesületünk, lovardánk, egyéb szolgáltató létesítményünk van, jelöljünk ki dohányzásra alkalmas helyet, az istállótól távol. A hozzánk látogatókat, lovasainkat mindig részesítsük tűzvédelmi oktatásban és maradéktalanul tartassuk be a szabályokat.
  • Az istállóban mindig legyenek elérhető, működőképes poroltók.  
  • Ha nem áll rendelkezésre a közelben tűzcsap, létesítsünk un. tűzvíztározót a lovarda területén. A tűzvíztározó egy tartály vagy medence, mely tűz esetén az oltóvizet hivatott biztosítani.
  • Az istállóban található faanyagokat ajánlott égéskésleltető, tűzvédelmi szerekkel impregnálni. 

Vannak kiküszöbölhetetlen rizikó faktorok is, az istálló tűzvédelmét illetően. Ide tartozik a lovak istállóban történő patkolása, a bokszok, az istállóhoz tartozó vasszerkezetek hegesztése illetve egyéb szikrával járó munkálatok. Ha elkerülhetetlen, hogy ezek az istállóban történjenek, gondos figyelmet igényel lezajlásuk. Mindig kövessük figyelemmel egy-egy szikra hová repül és ott lángra kap-e. A gyúlékony anyagokat, a szénát és a szalmát helyezzük minél távolabb az érintett területtől. Tartsunk kéznél vizet -schlagot, vödröt- és poroltót, hogy ha szükséges azonnal intézkedhessünk.

 

2022. 07. 19.
Tanner Eszter
Kép: Canva

Hozzászólások