A lovak is elhizhatnak

A lovak is elhizhatnak

Egy túl sokat fogyasztó, lusta lóból elhízott állat lesz. A gazdik azonban nem látják, milyen károkat okoznak, ha túl sok élelmet adnak az állatnak. Ám az elhízás a lovaknál nemcsak ugyanolyan egészségtelen, mint az embernél, hanem végzetes betegségekhez is vezethet

Philip Johnson állatorvos professzor szerint megdöbbentő párhuzam van az emberi és a lovakat érintő elhízás között. Azon problémák némelyike, melyek az embereknél jelentkeznek, ugyanúgy a lovaknál is előfordulhatnak.

Az elhízás a lovak esetén nemcsak súlytöbbletet, hanem endokrin problémákat is jelent, többek között inzulin rezisztenciát. A lovakat érintő elhízás kockázatait igen kevesen vizsgálják, ám a kutatók úgy hiszik, hogy a lovak hasonló rizikókkal néznek szembe, mint az emberek, többek között szívbetegséggel és diabétesszel.

A súlytöbblet az állatoknál laminitist, idült savós patairha-gyulladást okozhat. A csont súlya a patában támasztószövet segítségével van felfüggesztve. Az elhízott lovak többletsúlya miatt a támasztószövet elszakad és a csont áttör a pata körömszerű textúráján. A legrosszabb esetben az állatot el kell altatni. Az inzulin rezisztens lovaknál a patairha-gyulladás kialakulásának rizikója nagyobb – mondja Johnson.

Bár a társadalom az emberi elhízást kóros állapotnak tartja, a lótulajdonosok gyakran azt akarják, hogy lovaik jól tápláltnak tűnjenek. Egyes gazdák az egészséges súlyt túl kevésnek tartják lovaikon, és még több ételt adnak nekik. Johnson szerint a gazdák gyakran nemcsak túletetik lovaikat, hanem olyan genetikailag módosított füvet adnak nekik, amelyekkel a táplálékként szolgáló állatokat etetik. Johnson szerint azonban, ezen genetikailag módosított fűnek az a lényege, hogy a táplálékul szolgáló állatokat minél gyorsabban felhízlalja.

A lovak genetikája – mint számos más fajé – lehetővé teszi az extra zsír tárolását télire, amikor általában kevesebb az elérhető táplálék. A természetben a lovak télen tényleg kevesebbet ezsnek, és tavaszra lefogynak. Az emberi gondoskodás alatt álló állatok azonban egész évben kapnak táplálékot, és soha nem veszítik el a plusz kilókat.

Johnson szerint a lovaknak napi mozgásra van szükségük. A kutató szerint, amikor a gazdik a lovakat gyakorlatoztatják, azt kell elérni, hogy az állat kimerítőbb gyakorlatokat végezzen. Nem elég ha hetente kétszer 20 percig lovagolnak rajtuk.

Forrás: Hirado.hu
2007.04.26.
Frissítve: 2023.03.21.
Fotó: Canva

Hozzászólások