8 dolog, ami nélkül nem létezhetsz a lovardában

Lovasként vagy lótartóként bizonyára saját bőrödön tapasztaltad, milyen égetően fontos is tud lenni néhány hétköznapi tárgy a lovak körül. Összegyűjtöttünk egy listát a nélkülözhetetlen elemekből, melyek nélkül jobb, ha el sem indulsz a lovardába.

1.) A telefon

Nemcsak arra jó, hogy szelfiket készíts lovaddal, vagy levideózd, ahogy a macska lovad hátát masszírozza. Mérheted vele az edzések során megtett távokat, elégetett kalóriákat de a legfontosabb funkciója, hogy baj esetén elérheted vele a mentőket és állatorvosodat.

Persze nem kell mindjárt mentőért kiáltni, épp elég kellemetlen az is, ha a lovak elszabadulnak, vagy terepen egy kényszerleszállás után nélküled indulnak haza. Ilyen esetekben is praktikus felhívni egy bátor jelentkezőt, aki még időben elkapja őket.

Tehát telefon mindig legyen nálad, lehetőleg atombiztos, feltöltve.

Fotó: Flickr.com

2.) Bálamadzag

A lovardában a leghasznosabb és legfontosabb eszköz a bálamadzag. Mindig legyen kéznél, hiszen helyettesíthetd vele a nadrágszíjadat, a ló farkát, javíthatsz vele karámot és készíthetsz belőle kötőféket is.

Sőt: brit kutatók kimutatták, hogy amit bálamadzaggal nem lehet megjavítani, az végleg elromlott.

3.) Szigetelőszalag

A bálamadzag nagytesója. Kisebb helyet foglal és igen praktikus. A villanypásztor-javítás során kifejtett szigetelő hatásán túl még számos esetben segíthet rajtad. Például ha elszakad a kantár, kötőfék vagy az ínvédő pántja, esetleg a kengyelszíj. Hazáig biztosan kihúzod vele.

4.) Bicska

"Minek az nekem?" – gondolhatnád, de csak egy napig ne tedd be a mellényzsebedbe és rá fogsz jönni, hogy bicska nélkül nem élet a lovas élet, illetve hogy praktikussága csak egy kicsivel marad el a bálamadzagé mögött.

Gondolj csak bele: ha terepen lovad patájába szorul egy nagy kő, mit csinálnál nélküle? Jól jön, amikor egy ösvényt kell megtisztítani a behajló ágaktól. Arról nem is beszélve, hogy életet menthet, ha lovad lába belegabalyodik valamibe. Különösen stresszes lehet az a szituáció is, amikor csak egy almád van, de két ló néz rád bociszemekkel.

Ezek a helyzetek mind-mind előfordulhatnak veled, és ilyenkor a jó öreg bicska pillanatok alatt segít.

5.) Zsebkendő

Most mondhatod azt, hogy nem vagy náthás, sem allergiás. De egy poros ló letakarítása után, hideg, csípős, szeles időben vagy épp kánikulában izzadós edzés során biztos, hogy szükséged lesz rá. És mivel nem kellemes leszállni a lóról, és elszaladni zsepiért, legyen hát a zsebedben jó sok. Hidd el, a nap végére alig marad majd belőle.

A zsepi terepen szerzett hámsérülések során is jobb mint a semmi, de ha tör a lovaglócsizma, akkor is segít, hogy két lábbal térhess vissza a lovardába.

6.) Lovaglókesztyű

A sietősebb lovaknál könnyebbség a lovasnak, nagy hidegben melegít, bálahordásnál és futószárazásnál pedig egész egyszerűen életet is menthet a jó, strapabíró lovaglókesztyű.

Fotó: Flickr.com

7.) Gumicsizma

Az rendben van, hogy a lovarda környékén szép, kikövezett utak biztosítják, hogy lovas kalandjaidat mindig megúszd szárazon. De a lóért ki fog kimenni a legelőre, karámba? A lovaglócsizma túl drága mulatság ahhoz, hogy sárral tönkretedd, a sáros-trágyás utcai cipőddel meg lehet, hogy kitagad a család. Így hát megfontolandó a gumicsizma, ami ma már nem ciki, hanem egyenesen divatos.

8.) Kobak

Lovas balesetek során gyakran a fej sérül, különösen esések következményeként, vagy ha lovaglás közben a ló hátracsapja a fejét, esetleg kirúg, amikor körülötte tevékenykedsz. Ilyenkor a kobak életet menthet. Nem csak a sérülésektől, de az esőtől is megvéd, vagy a lovastúrák során tárolóedényként is használhatod. Ne feledd: Az okos kobakok magukat védik – Te se lovagolj kobak nélkül!

Valamit kihagytunk?
Írd meg kommentben mi az, ami nélkül nem indulsz el a lovardába!

2016.03.04. Horváth Annamari, Lovasok.hu

Hozzászólások