Nyolc alapvető illemszabály lovaknak

Bármilyen célból tartasz is lovat, akár lovaglás, fogathajtás a közös időtöltésetek, vagy csak azért, hogy a legelő dísze legyen, van néhány szabály, amit feltétlenül meg kell tanítanod neki. Ezek hiánya nem csak beárnyékolhatja jó kapcsolatotokat, de rosszabb esetekben akár veszélyesre is fordulhat a helyzet.

1. Vezetés kantárral, vagy kötőfékkel

Amikor vezeted a lovadat, neki nyugodtan, figyelmesen kell melletted sétálnia. Ha pedig arra kéred, hogy hátráljon, vagy lépjen oldalra, akkor engedelmesen kell odébb mennie, finoman távolodva a parancs irányától. Valahogy úgy, mint egy tollpihe, ha megfújjuk, ellentétben mondjuk egy féltéglával. Nem szabad, hogy húzzon, lökdössön, vagy rád lépjen, úgyanígy se előrerohannia, se lemaradnia nem szabad. Ha ezen a téren problémák vannak, akkor a ló nevelésének az alapjaival van gond, minden más erre épül.

2. Minden testrészét hagyja megérinteni

A ló egyes részei érzékenyek, így például a fülei, a pofája, a hasa, és így tovább. Sok ló ezeket alapvetően nem feltétlenül hagyja megérinteni. Ezt az ellenállást viszont le kell küzdened, lovadnak ellenállás nélkül hagynia kell, hogy hozzáérj ezekhez az érzékeny területekhez, leápold, vagy sérülés esetén kezeld ezeket a kényes testrészeket is. Ezt türelmes, fokozatos szoktatással érheted el, de hidd el, megéri a fáradságot.

3. Hagyja kezelni a lábait

A ló patájának rendszeres ápolásra van szüksége. Naponta ki kell pucolnod, hat-nyolchetente körmölésre, esetleg patkolásra van szüksége. Ez egy kényes és időigényes procedúra, ami csak hosszabb és fájdalmasabb, ha a lovad nincs rendesen ránevelve, hogy nyugodtan tűrje, amíg Te vagy a patkolókovács dolgoztok rajta.

4. Egye meg a féreghajtót

A rendszeres féregtelenítés kulcsfontosságú lovad egészségének fenntartásához. Ráadásul, ha megtanítod a lovadat, hogy bevegye a féreghajtó szert, azzal nem csak az élősködőket tudod féken tartani, hanem más gyógyszereket is könnyebben tudsz majd beadni neki.

5. Menjen fel a lószállítóra

Egy ló, aki nem hajlandó nyugodtan felmenni a lószállítóra, nemcsak idegesítő és időtrabló lehet, hanem akár veszélyes is. Lehet, hogy alapvetően nem tervezed, hogy elvidd a lovadat bárhová is, de bármikor jöhet egy vészhelyzet, ami miatt például sürgősen állatorvoshoz kellene vinni. De előfordulhat, hogy más bértartó helyet keresel, szeretnél egy kurzuson, vagy versenyen résztvenni vele, netán eladnád. Ezeket a szituációkat mind megkönnyíti (és akár életmentő is lehet), ha megfelelően megtanítottad a lovadat felmenni a lószállítóra.

6. Nyugodtan várakozzon

A követéshez hasonlóan az egyik legalapvetőbb tudnivaló a ’várj’. Akár csak egy kaput vagy az istálló ajtaját szeretnéd kinyitni, esetleg az etetővödröt megtölteni, ha a lovad nem tud várni, az jobb esetben csak a terveidet borítja fel, rosszabb esetben akár téged.

7. Hagyja, hogy megfogd

Még ha a lovadnak nincs is semmi dolga azon kívül, hogy legelésszen, nem viszed sehova se lószállítóval, se kantárral, elengedhetetlen, hogy probléma nélkül meg tudd fogni, ne kelljen trükkökhöz folyamodnod, vagy fogócskáznod vele a legelőn. Legyen az oktatás, egy kis lovaglás, ápolás, ha lovad nem vár meg, akkor csak az üldözésével fog elmenni az időd. Egyes esetekben – például patkoltatás vagy állatorvos hívásakor – ez költséges is lehet, még rosszabb esetekben akár veszélyes is, ha például a lovad üldözés közben úgy érzi, hogy sarokba szorult és a kiút rajtad keresztül vezet.

8. Megáll, ahol kikötöd

A követéshez és várakozáshoz hasonló alapvető tudnivaló, amire minden egyes nap szükség van. A lópucolás, a patatisztítás, a szerszámozás mind egyszerűbb, ha a lovad nyugodtan tud egy helyben állni. De az is lehet, hogy csak kis időre ott akarod hagyni valahol. Akár ott vagy vele, akár nem, mindenkinek érdeke, hogy hajlamos legyen csendben és nyugodtan megállni egy helyben, ha kikötöd.

 

Természetesen ezt a sort lehetne még folytatni és tovább boncolgatni, mi is az, amit minden lónak tudnia kell, de ha a fenti nyolc illemszabály betartására megtanítod lovadat, akkor jó úton haladsz ahhoz, hogy egy tisztelet övezte, biztonságos és konfliktusmentes kapcsolatot alakíthass ki négylábú barátoddal.

 

2014.08.13. Sigmond Tamás, Lovasok.hu
Forrás: horses.about.com
Frissítve: 2022.08.29.
Fotó: Canva

Hozzászólások