A vágta lábsorrendjei

A vágtának többfajta lábsorrendje létezik. De tudtad, hogy ez alapján megkülönböztetünk normál, iskola, passz és versenyvágtát? Vegyük sorra, hogyan is néznek ki ezek a vágta típusok:

Fotó: Haga Zsuzsanna

A normál (campagne) vágtának három üteme és lebegési fázisa van. Az első ütemben a külső hátulsó láb ér földet, a második ütemben a belső hátulsó és a külső elülső egyszerre ér földet, a harmadik ütemben a belső elülső láb ér földet.

Ha a hátulsó lábak a normálisnál lassabban lendülnek előre, például a ló merev, akkor is négyüteművé válik a vágta, de ekkor azért, mert a külső elülső láb földet érése megelőzi a belső hátulsó lábat. Ekkor azt mondjuk, hogy a ló passzban vágtázikAz iskolavágta négyütemű. A lovas a hátulsó lábakat, azok hamarabbi előrevitelére ösztönzi, a belső hátulsó láb a külső elülsőnél hamarabb ér földet. A lebegés fázis lecsökken, akár meg is szűnhet.

Szintén négyütemű a versenyvágta. A lebegési fázis ilyenkor megnő, a belső hátulsó láb határozottan hamarabb éri a földet, mint a külső elülső.

Az alábbi videó a versenyvágta lábsorrendjét mutatja:

 

2013.10.28. Forrás: Zabla&Kengyel Blog
Frissítve: 2023.02.04.
Fotó: Canva

Hozzászólások