Ismeretlen ismerős: a Cushing kór

Sok lótartó az öregedés természetes jelének véli a tüneteket, de a kor előrehaladtával nagyon sok lónál kialakulhat a Cushing kór (PPID) nevű betegség. A lovak hétéves kora után akár már meg is jelenhetnek az első tünetek, és sajnos több év is eltelhet, mire a betegség tüneteinek halmozódásával az állatorvos is bevonásra kerül, és sikerül a diagnózist felállítani.

Megfelelő gondoskodás és időben történő felismerés mellett a Cushing kóros lovak is  teljes életet élhetnek

Mik a lehetséges tünetek?

  • Rendellenes szőrnövekedés először a nyak alsó részén. Durvuló szőrzet, elhúzódó, esetleg nem teljes szőrváltás, elszíneződött, a betegség későbbi szakaszában már hullámosan növő, fénytelen szőrzet
  • Rendellenes zsírfelrakódások a testen főleg a nyak és mar tájékán, a szemkörnyéki területeken
  • Hanyatló általános kondíció, jelentős haskörméret, izomtömegvesztés – főképp a háti izomzat eltűnése szembeötlő
  • Nagymértékű, a teljes testen vagy nagy foltokban történő izzadás
  • Megnövekedett folyadékbevitel és vizeletürítés
  • Kedvetlenség és rossz közérzet, romló teljesítmény
  • Ismétlődő és gyakori fertőzések, pl. gennyes orrfolyás, patatályog, elhúzódó sebgyógyulás
  • Szaporodásképtelenség, ivarzási ciklus eltűnése
  • Patairha-gyulladás, mely esetenként ismétlődő, visszatérő, illetve a patacsont rotálódása már a patairha-gyulladás tüneteinek megjelenése előtt

A Cushing kór tünete lehet a megnövekedett folyadékbevitel és fokozott vizeletürítés

A fentebb felsorolt tünetek a betegség eltérő szakaszaiban jelennek meg, a leggyakoribb és a lótartók számára is könnyen felismerhető jelek a zsírfelrakódások és szőrzetproblémák.

Mi a teendő, ha ezeket a tüneteket észleled a lovadon?

Érdemes az első jelek felismerésekor is már az állatorvosodhoz fordulni, mivel vérvizsgálattal kimutatható a betegség. Az ACTH hormon szintjét, a vércukorszintet és vele együtt a kortizol szintet is mérni kell, hogy el lehessen dönteni, hogy a Cushing kór, vagy inzulinrezisztencia (más néven metabolikus szindróma) esete áll-e fenn a lovadnál. Az inzulinrezisztencia esetében is nagyon hasonlóak a tünetek, de ott az ACTH hormon szintje normális értéket mutat. A Cushing kór esetén az ACTH hormon szintje emelkedett lesz a kortizol szinttel együtt.

Érdemes már az első jelek esetében állatorvosodhoz fordulni, mivel vérvizsgálattal kimutatható a betegség

A Cushing kór nem gyógyítható, de hatásos kezelésekkel javítható a lovad vagy pónid életminősége. Gyógyszerek vonatkozásában kérd ki az állatorvosod tanácsát. Fontos a megfelelően összeállított takarmányozás, kiegészítő takarmányok etetése, rendszeres fogászati ellenőrzés a fertőzések és fogproblémák korai felismerése miatt. A gyenge immunrendszer miatt a fertőzéseket és a legkisebb sérüléseket is fertőtleníteni és azonnal kezelni kell. Megfelelő edzéstervet kell kidolgozni az aktivitás fenntartására.

A Cushing kórban és az inzulinrezisztanciában szenvedő lovak is rendkívül hajlamosak a patairha-gyulladásra, ezért fontos a dús füves legelők elkerülése és a pata állapotának rendszeres ellenőrzése is. A legelés nem tiltott, megfelelő odafigyeléssel jó minőségű legelőn, időbeli és mennyiségi korlátozással lehetséges.

A Cushing kóros lovak patairha-gyulladásra hajlamosak, emiatt fontos a paták rendszeres ellenőrzése

A betegség megfelelő odafigyeléssel karbantartható és a lovad állapota javítható. Takarmányozás szempontjából nagyon fontos az alacsony szénhidrát- és keményítőtartalom (<10%) Ha a ló még túlsúlyos is, akkor még a csökkentett kalóriabevitelre is figyelned kell. Lehetőség szerint teljes mértékben mellőzendő az abraktakarmány etetése, helyette jó minőségű réti széna és vitamin kiegészítők javasoltak.

A széna szénhidráttartalmát áztatással csökkenteni lehet. Etetés előtt a szénát be kell áztatni kb. 20 percre, ezzel kb. 5%-t csökken a szénhidráttartalma (Így ráadásul a por és pollen is lemosódik, tehát légúti problémás lovak számára is hasznos módszer). Fontos a melasz, az alma és a sárgarépa mellőzése. Helyette áztatott cukorrépa-szelet adható.

Fontos a fontos az alacsony szénhidrát- és keményítőtartalom: kerüld a melasz, alma és sárgarépa etetését

Ha a Cushing kóros lovad sovány, akkor meg kell növelned kalóriabevitelt a csökkentett szénhidrát- és keményítőtartalom mellett. Erre hasznos lehet az omega olajok etetése, amelyek magas energiatartalmúak. A magas omega 3 zsírsav tartalom jó hatással van a szív- és érrendszere is, mert alacsony a telített zsírsav tartalma.

Célszerű a kalcium- és magnéziumpótlás. Ennek aránya legyen 2:1, ezek jó hatással vannak a vércukorszintre. Nagyon hasznos az E és C-vitamin kiegészítés is. Az E-vitamin erős antioxidáns, napi adagja legyen magas, 5-1000 NE (tiszta E vitamin olajból ez napi 5-10 ml jelent).

A stressz az amúgy magas kortizol hormon szintet megemeli, ezért próbáld meg lovad számára a lehető legnyugodtabb körülményeket biztosítani. Mivel a kortizol az immunfunkciókat elnyomja, ezért fontos, hogy naponta ellenőrizd a lovad a bőrfertőzések, sebek tekintetében és figyelj oda a tályogokra és légzőszervi problémákra is.

Próbáld meg Cushing kórban szenvedő lovad számára a lehető legnyugodtabb körülményeket biztosítani

Mindig légy proaktív. Még ha a lovad nem is mutatja a patairha-gyulladás tüneteit, időről-időre kérd meg az állatorvosodat röntgen készítésére, hogy az esetleges elváltozásokat a lehető leghamarabb felismerje.

Ápolási javaslatok

Mivel a Cushing kóros ló szőrzete tömöttebb, hosszabb és jobban izzad, mint egészséges társai, hasznos lehet a szabadtartás, vagy ha ez nem oldható meg, akkor a gyakori és nagy mennyiségű vizelet miatt az alom gyakori cseréje. A lovad számára kellemes, ha a szőrét lenyírod és meleg időben gyakran fürdeted.

Mivel a Cushing kóros ló szőrzete tömöttebb, hosszabb és jobban izzad, meleg időben gyakran fürdesd meg

Megfelelő gondoskodás és időben történő felismerés mellett a Cushing kóros lovak is aktív és teljes életet élhetnek éveken át.

Amennyiben tanácsra van szükséged a Cushing kórban szenvedő lovak részére ajánlott vagy bármely más kiegészítő takarmánnyal kapcsolatosan, fordulj bizalommal a cikk szerzőjéhez és az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához.

Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578

2016.07.08.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins
Illusztráció: BigstockPhoto

Hozzászólások