Alternatív módszerek az állatgyógyászatban

Alternatív módszerek az állatgyógyászatban, az állattartásban
és az élelmiszertermelésben

 

Ezzel a címmel rendezte meg immár negyedik alkalommal konferenciát a Mátray Ház Kft. 2002. április 12-13.-án a CEU Szálló és Konferencia Központban.

A Magyar Állatorvosi Kamara által támogatott konferencián 28 előadáson vehettek részt az érdeklődők. Mielőtt beszámolnék Körünket is érintő egyik témáról, gratulálni szeretnék dr. Mátray Árpád állatorvosnak, tagtársunknak, barátunknak, hogy sok éves kitartó munkája eredményeként hazákban is szakmailag megérdemelt helyére került az alternatív állatgyógyászat. Ezen a konferencián egymással karöltve tartottak előadást a homeopata orvoslás, a bio és ökogazdálkodás, a fitoterápia, az energetika, a biokémia, a bio fizika neves képviselői.

Számumra a legnagyobb élményt dr. Mátyás Ernő, a geológiai tudomány kandidátusával történt találkozás jelentette. Nem csak azért, mert – egy szakmailag kívülálló szemével nézve – az egyik legérthetőbb témáról kaphattam értékes információkat, hanem azért is, mert dr. Mátyás Ernőben gyerekkorom kedvencét, Öveges professzort láthattam meg újra. A nyugalom, a bölcsesség, a tudás és az emberszeretet tökéletes ötvözete uralkodik jellemében. Beszámolóm cége, a Geoproduct Kft. működésről, kutatásairól, eredményeiről és termékeiről ad rövid összefoglalót.

Fűben, fában, kőben orvosság?

Mi ennek a kibővített bölcsességnek a tudományos alapja? Jelen ismereteink szerint az élet kialakulásában az ismert 87 természetes elem közül 28 játszik döntő szerepet. A Tokaji-hegység 10-12 millió évvel ezelőtti vulkanizmusa ezeket az elemféleségeket felhalmozta, elterítette a hegység területén. A lezajlott vulkáni, utóvulkáni folyamatok révén a földkéreg 30-35 km-es mélységéből kiszabaduló vulkáni olvadékanyag a felszínre hozta azokat a kémiai elemeket, melyek az ősi Föld felszínén 3-3,5 milliárd évvel ezelőtt a földi élet természetes környezetét, és egyben bölcsőjét adták. A talajok túlműtrágyázása, a trágyautánpótlás hiánya a felső talajszint nyomelemeit lecsökkentette. A nyomelemek a talajból nem kerültek át a növénybe, a növényből az állatba, és az állatból nem jutottak el a táplálkozási lánc végén álló emberhez sem. A bio-nyomelemek hiánya pedig különböző betegségek kialakuláshoz vezetett.

A betegségek leküzdésére az emberiség korszerűnek mondott kémiai gyógyszereket vetett be. A gyógyszerek, ha az adott működészavarra jól is hatnak, előfordul, hogy mellékhatásaikban többet ártanak, mint a kezelt betegség.
Az 1984-ben alakult társaság azt tűzte ki célul, hogy az élő szervezeteket olyan természetes anyagokkal lássa el, amelyeknek mellékhatásai nincsenek, de biztosítják a salakanyagok eltávolítását, az immunrendszer stabilitását és a vezénylő nyomelemek bevitelét. Ezeket az anyagokat a földkéregben, a kőzetekben, ásványokban találták meg.

A dísz- és hobbiállattartás Magyarországon a rendszerváltás kiteljesedésével egyre általánosabbá válik. Az apró dísz- és hobbiállatok kiegészülnek sportcélokra tartott állatfajok tartásával, takarmányozásával, pl. lótenyésztéssel is. Versenylótartásnál vált be a Zeoilit Universal, mint takarmányadalék a versenyállatok robbanékonyságának, állóképességének fokozására. Mellette a sérülések kezelésénél is foganatosították a természetes zeolit ásványok bakterioszorbens tulajdonságait. A külsőleges sérülések kezelésére jól bevált a ZEODRY 85 márkajelű sebhintőpor. Versenylovak, bemutatás szerűen tartott különleges állatok, állatkerti egyedek sérüléseit ezzel a termékkel beszórva gyors hámosodás, gyógyulás érhető el. Ez vonatkozik nemcsak a verseny, de az egyéb hobbiállatok, mint kutya, macska sérüléseinél is. Zúzódásokkal, ödémával járó sérülések vagy ízületi, rándulásos panaszokra a zeolittartalmú ősiszapot alkalmazzák RHEUMIN iszappakolás formájában. A versenylovak sérülései látványosan, 1-2 hét alatt kezelhetők ezekkel a készítményekkel.

Köszönöm a Mátray-Ház Kft. meghívását és őszinte elismerésem a színvonalas rendezésért!

 

Pajlócz András
Forrás: Magyar Lovas Kör
Frissítve: 2023.03.23.
Fotók: Canva

Hozzászólások