Mennyi is egy lóadag? – A gyógynövények helyes adagolásáról

Ugye Rád is nagy, kerek szemekkel néznek a patikában, amikor felvásárolod a fél kötszeranyag raktárat egy-egy sérülés alkalmával vagy amikor megfázásnál az ajánlott mennyiség öt-tízszeresével sétálsz ki az ajtón? Persze az is sokakat meghökkent, amikor bevásárlóközpont egész répakészletét felhalmozod a bevásárló kocsiban… esetleg néhány darabot meghagyva, hogy tiszta lelkiismerettel hagyhasd el az áruházat. Hiszen mi lovasok jól tudjuk, hogy ami nekünk embereknek kielégíti a szükségletünket, az a lovaknak fél fogukra sem elegendő. Gyümölcsökből, zöldségekből nem jelent akkora problémát az optimális mennyiség meghatározása, de mi a helyzet gyógynövények esetében? Mekkora egy lóadag és milyen hosszú periódusokban javasolt az alkalmazásuk? Segítünk megadni rá a választ!

A gyógynövények lenyűgöző hatásairól az elmúlt időszakban rengeteget olvashattál a Lovasok.hu felületén. A bennük rejlő erős hatóanyagok azonban csak akkor képesek kifejteni hatásukat, hogyha megfelelő formában és mennyiségben kerülnek a ló elé. Általánosságban elmondható, hogy szárított gyógynövényekből egy átlagos ló számára napi 30-50 gramm elegendő, pónik esetében pedig a kijelölt mennyiség felével szükséges számolni.

A friss gyógynövényekből különböző tinktúrák is készíthetőek, amelyeknél napi 2-3-szor 2-3 ml a lovak átlagos napi megfelelő dózisa – pónik esetében pedig ugyancsak felezni szükséges az értékeket.

A gyógynövények hatóanyagait sokan alábecsülik, erejük azonban nem csupán vetekszik az allopátiás gyógyszerekkel, de a szervezetből történő kiürülés ideje hosszabb időre is kinyúlhat. Éppen ezért 2-3 hónap után érdemes pihentetni a ló szervezetét. Előfordulhat, hogy az utolsó hetekben akkora változás tapasztalható a kiinduló állapothoz képest, hogy utána akár szükségtelenné is válhat a további kezelés.

Az adagolás kérdését soha nem szabad félvárról venni, cikkünkben szereplő információk a ló egészségének védelmében kerülnek publikálásra. A gyógynövények lenyűgöző hatással bírnak, de ugyanúgy óvakodni kell a túladagolástól, mint más kiegészítők esetében. Betegség esetén célszerű kikérni az állatorvos véleményét, főképp, ha kiegészítő kezelésként szeretnéd őket alkalmazni. Illetve nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egyes esetekben a gyógynövények hatással lehetnek a hormonokra is, így vemhes kancáknál a legtöbbször kerülendő az alkalmazásuk.

Példaképpen ismét hoztunk számodra öt gyógynövényt, melyeknek gazdag hatóanyagait megannyi egészségügyi panasz esetén bevetheted.

Ánizs a gyomor és a légutak védelmében – 20-25 gr/nap

Az ánizs magja kiválóan alkalmazható nem csak a gyomor nyugtatására, a kólika megelőzésére, de a légutak tisztítására, fertőtlenítésére is. Súlyvesztés után, gyengébb állapotban lévő lovaknál érdemes alkalmazni, ugyanis étvágygerjesztő hatásáról is ismert.

 

Bőrproblémákra, ekcémára? Akkor szárított bojtorján gyökér! – 10 gr/nap

A máj működését támogató, valamint vértisztító szerepet tölt be a különböző bőrbetegségeknél oly hatékonyan helytálló bojtorján gyökér, amely megfigyelések szerint a különböző tumorok kialakulásának kockázatát is csökkentik.

A sebkezelés mestereként számon tartott orvosi körömvirág emésztést serkentő, gyomortámogató hatással is bír – 15-20 gr szárított szirom/nap

A meseszép, narancssárga színekben tündöklő körömvirág szirmait rendszerint gyógyászati célokra is használják. Figyelemre méltó gyógyító tulajdonságait hatóanyagban gazdag összetételének (különféle illóolajak, karotinoidok, flavonoidok, szaponinok, szabad triterpének, poliszacharidok) köszönheti. Fertőtlenítő és gombaölő tulajdonsága miatt gyakran alkalmazzák külsőleg sebkezelésre, azt azonban kevesebben tudják, hogy belsőleg is kitűnően alkalmazható például méregtelenítésre, a gyomorfekély gyógyítására.

Vitaminok és ásványi anyagok forrása: a pitypang – 20 gr szárított gyökér vagy 30 gr szárított levél/nap

Erős vízhajtó hatásán túl számtalan vitamint, vasat, magnéziumot, kalciumot és káliumot is tartalmaz. Pozitívan hat a vese és a máj működésére, így miközben segít az vitamin és ásványi anyagok pótlásában, méregtelenítő szerepet is betölt.

Óvatosnak kell lenni a begyűjtésnél, ugyanis néhány alfaját mérgező növényként tartjuk számon – ezeknek azonban mind a színük, mind a magasságuk eltérő.

Megfázás? Napi 20-30 gr szárított csalán segíthet!

A legtöbb ember messziről kerüli, pedig a lexikonokban nem csupán gyom-, hanem gyógynövényként is szerepel. Magas C-vitamin tartalmú, javítja a vérkeringést és enyhe gyulladáscsökkentőként is számon tartják. Kiemelkedően pozitív hatást gyakorol a paták és szőrzet állapotára!

2018.08.28. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.26.

Hozzászólások