Csontkovácsolás – egy pozitív manipuláció

Csontkovácsolás – Egy pozitív manipluáció

Több ezer éves közös történelmünk a lovakkal azt is jelenti, hogy már több ezer éve törekszünk különböző praktikákkal arra, hogy a lehető legegészségesebbek legyenek a lovaink, illetve a lehető leghamarabb meggyógyuljanak, ha betegek.
A modern orvostudomány minden vívmánya és tudása mellett megvan a helyük a több száz, esetleg több ezer éves múltra visszetekintő régi praktikáknak is. Nem szabad alábecsülni a régi korok ismereteit, hiszen eleink szinte napi 24 órát töltöttek a lovaikkal és nem hobbi vagy sport célból tartották őket, hanem szó szerint az életük múlott a négylábú társaikon. Többek között azon, hogy mennyire hatásosan tudják megelőzni a betegségeket és meggyógyítani azokat.

Egy ilyen, ősidőkbe visszanyúlóan ismert keleti gyógymód a csontkovácsolás is, amit pár évtizede felfedezett magának a Nyugat és támaszkodva az orvostudomány mai ismereteire adaptálta azt a jelen kor követelményeihez.

Minden lótartó tudja, hogy az egyik legtöbb fejfájást okozó problémahalmaz a mozgásszervekkel kapcsolatos megbetegedések, sérülések. Legyen szó bármilyen lóról, bármilyen igénybevételről és bármilyen hasznosításról, a lovak mozgásszervi problémái jelentősen csökkentik a  közös munka vagy szórakozás lehetőségeit. Ahogy a régi mondás is szól: Lábáról fejik a lovat.

Munka, mozgás közben hatalmas súly (akár a testsúly többszöröse is) nehezedik a csontokra, ízületekre, inakra és szalagokra. Egy megcsúszás, egy esés, de akár egy észrevétlen rossz mozdulat is elegendő ahhoz, hogy kimozduljon valamelyik ízülete lovaknak. Ez egy folyamatosan meglévő fájdalomforrás, ami szinte azonnal meglátszik a teljesítmény csökkenésében, a rossz közérzetben. Hosszabb ideje fennálló problémák esetében az izomzatban is látható elváltozások alakulnak ki, hiszen az elmozdult vázrendszerhez az izmok is idomulnak és a megváltozott terhelés miatt aszimmetrikusan fejlődnek.

Az ilyen esetekre megoldás, a csontkovácsolás, vagy más szóval a chiropraktika. Ennek lényege, hogy egy speciális vizsgálat által meghatározható a probléma gyökere, ami aztán egy még speciálisabb mozdulattal (szakmai szóval: manipulációval) megszüntethető, azaz a kimozdult ízület, csigolya visszakerül a helyére.
Ez egyszeri kezelést igényel, ami mind vizuálisan, mind teljesítmény szempontjából is azonnal észlelhető változást eredményez.
A lovak kifejezetten élvezik, és nagyon együttműködnek, mintha tudnák, hogy mindez az ő érdekükben történik  -bár gyakran furcsálják, hogy miért emelik olyan magasra a lábukat. Mindig látszik a szemükben, hogy hálásak a kezelésért.

Olyan esetekben kell nagy valószínűséggel csontkovácsot hívni egy lóhoz, ha:

– valamilyen mozgásszervi problémája az orvosi kezelés ellenére sem javul ill. időről-időre visszatér
– hirtelen csökkent a teljesítménye
– romlott a munkakedve, a közérzete (fájdalomra utalhat)
– izomzata nem szimmetrikus

Sok esetben azonban a fenti problémák megléte nélkül is szükség van kezelésre. Ez azért lehetséges, mert a ló prédaállat lévén, az életben maradás ösztönétől hajtva  bizonyos határig nagyon jól tud alkalmazkodni a megváltozott testi állapotokhoz – mint pl. egy kimozdult ízület – és a fájdalom ellenére is teljesíti a tőle kért feladatokat. Viszont ne feledjük, hogy boldog és fájdalommentes társunktól sokkal többet kapunk.

Ingyenes csontkovács kezelés!

Ha úgy érzi, hogy az Ön lovának olyan problémája van, amin egy csontkovács kezelés segíthet, kérjük írja meg nekünk. A jelentkezők közül kiválasztunk havonta egy olyan esetet, ami mindenki számára a legtanulságosabb lehet.
A kiválasztott ló kap egy komplett kezelést ingyenesen, ami részletesen bemutatásra kerül a Lovasok.hu-n, rámutatva a probléma okára és annak következményeire, szemléltetve a kezelés hatására létrejött változást, mind anatómia, mind  teljesítmény/munka tekintetében.

Frissítve: 2023.04.16.
Fotó: Canva

Hozzászólások