Tavaszi megújulás: a szőrváltás

Március 21-től csillagászati értelemben is beköszönt a tavasz. Ezen a napon, pontosabban március 20-án nagyjából este 10-től napéjegyenlőség van, tehát a Nap az Egyenlítő felett delel. Meteorológiai értelemben március 1-től számítjuk a tavaszt, és idén az enyhe időjárásnak köszönhetően már lovaink is nekiálltak a vedlésnek, nem várták ki a csillagászati tavaszt. Erdőn-mezőn száll már a lószőr, kezdődik az év egyik legnehezebb szakasza a lovasok számára! Íme néhány tipp, hogyan tudjuk – ha nem is elkerülni, de – mérsékelni a ruhatárunkba, autónkba, szervezetünkbe bekerülő lószőr mennyiségét.

Először is fussuk át gyorsan, mivel állunk pontosan szemben, mi az amit ilyenkor levedlenek a lovak, és mi marad rajtuk? A téli bunda, ellentétben a nyárival, két rétegű. Rövid, tömör, puha hőszigetelő rétegből, és hosszabb, vastagabb szálú, vízlepergető szőrszálakból áll.

Tehát két rétegnyi szőrt váltanak le ilyenkor a lovak az egyrétegű, vékony nyári bundára, amelynek az elsődleges szerepe a bőr védelme az élősködők, a nap, a kiszáradás és a sérülések elől. Mivel tudjuk elősegíteni a vedlést, hogy ez az időszak minél gördülékenyebb legyen?

Erre az időszakra nem lesz elég a műanyag vakaró és szőrkefe. Olyan eszközt válasszunk, amivel nagy mennyiségű szőrt el tudunk távolítani, összegyűjti a szőrt “lapokba”, nem száll el, nem tapad a ruhánkra. Maga az eszköz is könnyen, pár mozdulattal tisztítható legyen, hiszen ló esetében nagy felületről beszélünk. A gyökérkefével már nagyobb mennyiségű szőrt el tudunk távolítani, utóbbi tulajdonságok azonban nem jellemzők rá. Legjobb, ha az alábbi lehetőségek közül valamelyiket választjuk.

Marhavakaró: mezőgazdasági boltokban, és egyre gyakrabban lovasboltokban is kapható fém vakaró fogantyúval, hajlított fűrészes élű fémlapokkal, melyek csak egy ponton vannak a fogantyúhoz rögzítve, így a fém lapok elhajlanak nyomásra. Ennek ellenére nagyon figyeljünk lovunk reakcióira használata közben, csontos, inas részeken különösképp óvatosan tisztítsuk! Csak kifejezetten vastag szőrű lovakon ajánlott a használata, ha vékony a szőrréteg, a fém fűrészfogacskák elérhetik az érzékeny bőrt! Könnyed, laza mozdulatokkal, ne rányomva használjuk.

Habkővulkanikus eredetű, könnyű, szivacsos szerkezetű kőzet. Egészen puha, használat közben kopik. Kapható lovasboltokban is általában, különböző drogériákban biztosan megtaláljuk, bőrápolásban használatos bőrkeményedések eltávolítására. Nagyon hatékony szőreltávolító, könnyű tisztítani, de elég gyorsan elkopik, így szezononként akár többre is szükségünk lehet. Nagyobb felületek, nyak, törzs, far részeken alkalmazható.

Furminátor és szőrbontók: ezeket az eszközöket kutyákra és macskákra találták ki, ám most már ló-furminátort is egyre több helyen kapni lovasboltokban. Állatkereskedésben is beszerezhetjük. Többféle szőrtípusra való furminátor és szőrbontó közül választhatunk, preferáljuk a finomabb szálú, vékonyabb szőrre valókat, mert ez a szőrtípus hasonlít leginkább a ló szőrzetéhez. Használatuk nagy odafigyelést igényel, hisz ezek teljesen “merev” eszközök, ha túlságosan erősen rányomjuk, lovunknak kellemetlenséget okozunk vele. Tisztításuk könnyű, egy gomb megnyomásával kihullik a fogacskák közül a lehúzott szőr. A többi eszközhöz képest jóval drágábbak, de egy életre kitartanak.

Lónyírás: sokan vedlési időszakban lenyíratják lovukat, ezzel megelőzve a hetekig tartó szőrhullatást. Egy lónyíró géppel akár egy óra alatt letudhatjuk a vedlést, viszont áruk elég magas, használatuk nagyfokú gyakorlatot igényel! Ha ezt a módot választjuk, jobban járunk, ha tapasztalt szakembert hívunk, aki – ha szeretnénk – változatos mintákat is nyírhat lovunk szőrzetébe, amitől megjelenése egyedi lesz. Nem mindegyik ló hagyja magát megnyírni, ijedős, érzékeny lovakat szoktatni kell hozzá. Figyeljünk rá, hogy érzékelő szőröket, és a fülkagylót nem érintheti a nyírás!

Szintén gyorsítja a folyamatot, ha a meleg beköszöntével lefürdetjük lovunkat, de ezt csak olyan esetben tegyük, mikor a hőmérséklet 22-23 fok fölé emelkedik, és érezhetően melegít a nap, szélcsendes idő van! Különben megfázhat lovunk. A fürdetés után hagyjuk meghemperegni homokban, rengeteg szőr fog távozni róla és jól is érzi majd magát egy ilyen frissítő fürdetés után. Nekünk ebből az az előnyünk származik, hogy ennyivel is kevesebb szőrrel kell foglalkoznunk.

Az elektrosztatikus feltöltődés során az érintkező anyagok közt elektronok vándorolnak át egyikről a másikra, protonok nem, ez felborítja az elektron-proton egyensúlyt a két test között. Következő érintkezésnél a többlet elektronok a feltöltött anyagból kisüléssel távoznak. Ezt akkor érezzük, ha “megrázzuk” lovunkat. Nagyon kellemetlen érzés, és a lovak megijedhetnek, hiszen hasonlít a jelenség a villanypásztor csapásához. Úgy tehetünk ellene, hogy a műanyag ápolóeszközöket enyhén megnedvesítjük használatnál, és kerüljük a műszálas ruhákat. Mielőtt hozzáérnénk lovunkhoz, érintsünk meg más, jól vezető felületet, ha van rá lehetőség. Ha mégis megráznánk, nyugtassuk meg egyből szóval, hogy érezze rajtunk, nem bántjuk.

És ki az aki örül a levedlett lószőrnek? A madarak előszeretettel használják fel fészekanyagnak. Így ha egy kis lószőr elszáll, fel lesz szedegetve, és még segítjük is vele más otthonteremtési tevékenységét.

2019.03.11., Both Anna
Frissítve: 2022.09.06.
Fotó: Canva

Hozzászólások