5+1 ok, ami miatt stresszessé teheti a lovát

5+1 ok, ami miatt stresszessé teheti a lovát

 

A stressz: „A szervezet reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti eredeti egyensúlyi állapotából” (Selye).

A lóra gyakorolt hatása függhet annak egészségi állapotától és a kiváltó októl egyaránt.

A stresszes ló viselkedése megváltozik, szervezetében betegségek alakulhatnak ki, például kiszáradás, hasmenés, gyomorfekély, légúti megbetegedés.


A kép illusztráció

Milyen lehetséges okai lehetnek
a lóban kialakult stressznek?

1. lehetséges ok – Hirtelen változás

A lovak szeretik a megszokott dolgokat és gyakran nem veszik jó néven még a kisebb változtatásokat sem. Gondolja át, hogy történt-e változás az elmúlt időszakban az etetéssel, a napi munkával, a takarmányozással, vagy az istállóban élő más lovakkal kapcsolatosan. Előfordulhat ugyanis, hogy egy jelentéktelennek tűnő esemény miatt válik stresszessé a lova.

2. lehetséges ok – Nem megfelelő takarmányozás

Nagyon fontos, hogy a lovak takarmánya megfelelően legyen összeállítva. Érdemes külön figyelmet fektetni a napi szénhidrát mennyiség bevitel felülvizsgálatára is, mivel a túl sok energia bevitel is oka lehet a ló megváltozott viselkedésének. Ha bizonytalan, kérje szakértő segítségét a megfelelő összetételű és mennyiségű takarmány összeállításához.

3. lehetséges ok – Unalom, bezártság

A lovak már a kezdetektől csordában éltek, ezért sok ló nehezen viseli az egyedüllétet és a bezártságot. Ha nem megoldható, hogy a lova rendszeresen más lovak társaságában legyen, akkor mindenképpen érdemes beszerezni neki valamilyen unaloműző elfoglaltságot, például egy lólabdát. De ilyen esetben bevett szokás az is, hogy egy kecskét (vagy más állatot) állítanak be a boxba.

4. lehetséges ok – Kevés mozgás

Minden lónak szüksége van a napi mozgásra. Gyakran előfordul ugyanakkor, hogy a lovakat akár több napig sem viszik ki az istállóból. Ez szinte minden esetben megviseli a lovakat, ezért az ilyen lovak stresszesek lesznek. Ha nem tud elegendő időt fordítani lova mozgatására, akkor kérje meg erre barátait vagy bízza meg ezzel az istálló alkalmazottait.

5. lehetséges ok – Utazás

Még a legrutinosabb lovaknál is előfordulhat, hogy negatívan reagálnak utazásnál, különösen akkor, ha a lószállítóban csak egy ló utazik. Ha nem megoldható a szállítás elkerülése, akkor ebben az esetben is megoldás lehet lova mellé egy társ (egy másik ló vagy egy kecske).

+1 lehetséges ok – Az emberi viselkedés

Sok esetben a lovasok saját viselkedésükkel okoznak akaratlanul is stresszes helyzetet. Egy hirtelen mozdulat, emeltebb hanghordozás vagy a lovas feszült állapota is elegendő lehet a ló lelkiállapotának megváltozásához. Mindig határozottan közelítse meg a lovat, hanghordozása legyen megnyugtató.

A fenti cikk megjelenését a LovasPláza támogatta
Frissítve: 2023.07.03.
Fotó: Canva

Hozzászólások