14 ok, amiért a gyereknek ló mellett kell felnőnie

Sok kisgyerek életében eljön a pillanat, amikor kijelenti, hogy ő bizony lovagolni szeretne. Vannak, akiknek ez álom marad, vannak olyanok is, akik egy saját lónak is örülhetnek. Bár a saját ló nem elérhető mindenkinek, nézzük, milyen előnyei vannak, ha ló mellett nő fel a gyerkőc.

Egy vonatkozó tanulmány szerint a lovasok temészetüktől fogva határozottabbak, lelkesebbek, és erős vezetői képességekkel rendelkeznek. De tanulmány nélkül is állíthatjuk, hogy azok a gyerekek, akik lovak mellett nőnek fel, szuper felnőttek lesznek.

1. Felelősséget tanulnak

Az istálló kitrágyázása, a ló szükségleteinek folyamatos követése, az állatorvossal és patkolókováccsal való találkozók egyeztetése, szorgalmat kíván már az elejétől. Az edzésen pedig az első számú szabály, hogy soha nem a ló a hibás. Tehát hamar megtanulják, hogy maguk felelősek mindenért.

2. A lovaglás sport

Túl sok gyerek tölti az idejét a televízió, vagy a számítógép előtt. A lovaglás azonban a szabadba csábít, javítja az erőnlétet és a mozgáskoordinációt.

3. Életre szóló barátságok köttetnek

A lovardában kötött barátságok gyakran örökre szólnak., hiszen közös a szenvedély és a rengeteg kaland.

4. Lányos szülők figyelmébe: a lovak elterelik a figyelmet a fiúkról

De legalábbis egy kis időt nyernek a szülők számára, hogy megbarátkozzanak a gondolattal: felnőtt a kicsi lány.

5. A munka becsülete

A kis lovasok megtanulják, hogy mindenért meg kell dolgozni és hogy a munkának értéke van, legyen szó az istálló kitrágyázásáról, vagy egy versenygyőzelemről. Megtanulják, hogy az egyórányi lovagláshoz bizony 2-3 órányi munka társul. Az útravaló: dolgozz keményen azért, amit szeretsz.

6. Megtanul nyerni és veszíteni

Van, amikor összejön a győzelem és van, amikor nem, hiába a kemény munka. Azok a gyerekek, akik ezt megtanulják, az életben is jobban boldogulnak.

7. A ló örök barát

Ha úgy érzi, hogy az életben minden és mindenki összeesküdött ellene, akkor is kisírhatja magát a lova vállán. Pusztán a ló megnyugtató jelenléte elég ahhoz, hogy elkerüljétek a pszichológushoz járást.

8. Megtanul bánni a pénzzel

A lovaglás és a lótartás sokba kerül, mindig többe, mint amennyit épp rá tudnál szánni. A gyerek ezért hamar megtanulja, hogy semmi nincs ingyen, és hogy spórolni kell az új lótakaróra, nyeregalétre, vagy épp a lovastáborra. Ugyanakkor a szorgalmas gyerekek egy kis pénzt, vagy edzést is kereshetnek, ha szorgalmasan dolgoznak az istállóban.

9. Építi a jellemet

Hullámhegyek, hullámvölgyek, sikerek, kudarcok, következetesség, felelősség, kemény munka. Aki bírja, az az iskolában, majd később a nagybetűs életben is jobban teljesít.

10. Empátia

Ahhoz, hogy valaki jó lovas legyen, meg kell értenie a lovat, a ló szempontjait figyelembe véve kell alakítania a mindennapos közös munkát. Türelem, alázat, együttérzés is a csomag része. Az a gyerek, aki megérti a lovakat, nem csak jobb lovas, de jobb ember is lesz.

11. Jót tesz a kosz

A lovak mellett, a lovardában a gyerek bizony koszos lesz, erősödik az immunrendszere.

12. Megtanulja, hogy vigyázzon a cuccaira

Az átlagos gyerekek feledékenyek. Épp csak a fejüket nem hagyják el. A kis lovasok viszont rendet tanulnak, megtanulják, hogy mindennek megvan a helye, és hogy vigyázniuk kell a cuccaikra. Sőt, a versenyekre is megtanulnak bepakolni.

Ha pedig kemény munkával maguk szerezték meg az áhított nyerget, vagy lovaglócsizmát, megbecsülik és gondosan ápolják majd azt.

13. Céltudatosság és kitartás

A lovasok megtanulják, hogy a jó lovas mindig tanul. És persze azt, hogy mindig vissza kell ülni a nyeregbe.

14. Öröm

Akár kicsi, akár nagy, a lovaglás és lovakkal való foglalkozás öröm a lovasnak.

 

2016.07.22. Forrás: http://horsenetwork.com/
Fotó: Bigstockphoto.com

Hozzászólások