keresés a lovardák között

Rihanna és Kócos a kisbéri félvérek élén
Az idén kilencedik alkalommal megrendezett kisbéri félvér és Gidrán Tenyészszemle a már megszokott időben, helyen és jó hangulatban zajlott. A legmagasabb pontszámot egy Hadfi Rihanna nevű kanca zsebelte be, ezzel megelőzve a sárga mént, Veganum Kócost.

Veganum Kócos (Veganum x Casanova Katika)

A Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület a mára már hagyományos időpontban, október első hétvégéjén a megszokott helyszínen, Füzesgyarmaton a Gergely tanyán tartotta a IX. Regionális Tenyészszemléjét. A rendezvényt az időjárás a szokásoknak megfelelően a kegyeibe fogadta a kilátogatók és tenyésztők nagy örömére. Az idei szemle a szokásostól eltérően a kisbéri félvér (20 db) és gidrán (1 db) egyedeken kívül kiegészült a magyar félvér (4 db) lipicai (10 db), póni (3 db) és hidegvérű (1 db) fajták képviselőivel.

A program a reggeli órákban a lovak beszállításával, regisztrációval, méretfelvétellel kezdődött. Voltak, akik a Debrecenből „lábon”, vagy Csökmőről fogattal érkeztek a helyszínre. A legmagasabb pontszámot Nagy Csaba Hadfi Rihanna (Hadfi Hadnagy x Rakéta Ringó) nevű 6 éves kancája érte el (tenyésztő: Nagy Csaba). Őt szorosan követte egy 4 éves sárga ménjelölt, Veganum Kócos Mohácsi Endre (Békéscsaba) tulajdonából (Némedi István, üllői tenyészetéből).

A bírálatok lebonyolítását követően a kilátogatók egy közös ebéd közben beszélhették meg élményeiket, kérhettek szakmai tanácsokat az egyesületek képviselőitől és cserélhettek egymás között is tapasztalatokat. Amire azért is van-volt szükség, hiszen Füzesgyarmat és 30-40 Km-es vonzáskörzetében, a Galambos-Varga Kisbéri tenyészet motorja: Galambos János jóvoltából egy 50-55 egyedes kisbéri félvér kancaállomány került kialakításra, összeszedésre, ami igen figyelemreméltó ennél a szétszórt és hányattatott sorsú őshonos fajtánál. A tenyésztők viszont igénylik, hogy segítsék a munkájukat, ezért is nagyon fontosak az ilyen és ehhez hasonló fórumok, ahol a tenyésztők megmérettetnek, testközelből kérhetnek és kapnak szakmai segítséget, a mai viszonyoknak megfelelően költségtakarékosan egy helyi regionális rendezvényen.

Fernando Csalogány (Fernando Zsebtolvaj x Maxim XVI Csinos)

A nap sikeres lebonyolításáért köszönet a helyszínt biztosító Gergely családnak, az ebéd színvonalas elkészítéséért Szilágyi Imrének és természetesen a szervező, Galambos János családjának.

Összességében elmondható, hogy egy jól előkészített helyszínen, jó hangulatban, tanulságos élményekkel térhetett haza minden résztvevő és kilátogató. Így búcsúztunk egymástól:„Jövőre ugyanekkor, ugyanitt!”

Fernando Csodás (Fernando Csillogó x Georgy)

2015.10.09. Varga IstvánCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés