keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Hungarikum lesz a magyar cirkuszi lovas akrobatika
Elindult a magyar cirkuszi lovas akrobatika hungarikummá minősítésének jogi eljárása - jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Fővárosi Nagycirkusz Magyar Cirkuszcsillagok című új műsorának szombati megnyitóján.

"A mostani nemzeti gálaműsor több szempontból is jelentősnek és különlegesnek számít, elsősorban azért, mert hazánk legkiválóbb artistaművészei lépnek fel a porondon" - emelte ki az előadást méltatva az államtitkár. A nemzetközi hírű előadóművészek névsorából kiemelte a Monte Carlóban Arany Bohóc Díjat nyert Richter Flóriánt, és a Donnert Lovascsoportot.

Persze a lovas ember minden lovas vonatkozású hungarikumnak örül. De ha a hungarikumok listáját tekintjük, ismét megdőlni látszik az oly sokat hangoztatott közhely, miszerint „lovas nemzet a magyar”. A listán ugyanis van bor, pálinka, kolbász, szikvíz, paprika, porcelán, pörkölt, halászlé, méz, hagyma, operett és magyar nóta, busójárás meg táncház, de lovas vonatkozású hungarikumunk eleddig csak egy, mégpedig a Kassai-féle lovasíjász módszer, ami 2013 novemberében Puskás Ferenc életművével, a gyulai kolbásszal, a szikvízzel és a magyar operettel együtt került fel a listára. Persze elvitathatatlanul lovas vonatkozású Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka is.

De ha már lovas vonatkozású hungarikum, akkor miért pont a cirkuszi lovas akrobatika – vetődhet fel a kérdés anélkül, hogy alábecsülnénk méltán világhírű magyar lovasakrobatáink érdemeit. Hol marad a magyar lovaskultúra többi világhírű eleme?

A Magyar Lovas Kör és a Lovasok.hu 2013 októberében kezdeményezte a magyar lovaskultúra, valamint a hagyományos magyar lófajták (gidránlipicaikisbéri félvérnóniuszshagya-arabFurioso-North Starhuculmagyar hidegvérűés a magyar parlagi szamár felvételét a Pest Megyei Értéktárba, mely a hungarikummá válás első lépcsője. A Pest Megyei Értéktár Bizottság 2013. október 25-i ülésén elfogadta ezen értékek  felvételét a Pest Megyei Értéktárba, és azonnali hatállyal kezdeményezte felvételüket a Magyar Értéktárba is. Azóta ezen a téren előrelépés nem történt.

Ha rajtad múlna, a magyar lovaskultúra mely elemeit vennéd fel a hungarikumok közé?

2015.01.11. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: MTICikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés