keresés a lovardák között

Befogadóikhoz kerültek Imperiál leszármazottai
Bilász Tibor idén nyáron felajánlotta hogy elajándékozza Imperiál és Márványmenyasszony felmenőkkel rendelkező 12 éves kisbéri félvér kancáját és annak 2 éves csikóját egy olyan elkötelezett lovasnak, aki egyébként nem tudná megvásárolni álmai lovát.

A felajánlásra 70 pályázat érkezett, végül Tibor szakmai és emberi tényezők alapján választotta ki a szerencséseket.

Már ú tulajdonosaiknál töltötte a hétvégét az a két kisbéri félvér, akiket Bilász Tibor ajánlott föl örökbefogadásra még júliusban. A Nullás Lovak Napján tapasztalt szeretet inspirálta Tibort arra, hogy lovait fölajánlja két, lovaglás iránt elkötelezett, a lovakat szerető, tartásukat vállaló, de őket megvásárolni nem tudó embernek.

Tibor azt tartotta helyénvalónak, ha nem az ismeretségi köréből keres gazdát, hanem minél szélesebb körben ismerteti a lehetőséget. A lovasok.hu felkarolta a kezdeményezést és segítségükkel 70 pályázat érkezett a két lóra – Manóra és Márványra.

Tibor és segítői szerint a beküldött pályázatok jelentős része nagyszerű volt, szívük szerint akár húsz helyre is azonnal odaadták volna a lovakat – de a kört tovább kellett szűkíteni. 12 pályázatot választottak ki, ahol a szempontok között nem csak szakmai, hanem emberi tényezők is helyet kaptak. Ebből a tucatból választott ki Tibor hat pályázót, akiket értesítettek, hogy szeretnék őket személyesen is meglátogatni, hogy a megfelelő tartási körülményekről személyesen is meggyőződhessenek.

Hosszas mérlegelés és a helyszíni tapasztalatok alapján megszületett a döntés: Márványt, a két éves csikót a Márkházán élő Gyetvainé Petrohai Bernadett, míg Manót a kiskőrösi Burka Márton kapja.

A pályázatokból megtudtuk, hogy Gyetvainé Petrohai Bernadett 23 éve lovagol. Márványt saját maga képzi majd és hobbilóként nagy becsben fogja tartani, hiszen nemcsak ő, hanem hét és féléves kisfia is lovagolni fogja. Az öt éve lovakkal foglalkozó Burka Mártontól pedig megtudtuk, hogy Manó a helyi autista csoport lovasterápiájának munkáját fogja segíteni terápiás lóként az István Lovastanyán.

A múlt hétvégén új gazdáikhoz kerültek a lovak, kiknek állapotát, tartási körülményeit a következő egy évben figyelemmel fogják kísérni.

Gyetvainé Petrohai Bernadett nyertes pályázata:

"Tisztelt Felajánló!

Jelen levelemmel megpályázom a lovasok.hu honlapon meghirdetett ,,Imperiál leszármazott kisbéri félvér és csikója örökbefogadót keres" című felajánlást.

Gyetvainé Petrohai Bernadett vagyok. Nógrád megyében, Márkházán élek férjemmel és egy fiú gyermekemmel.

Tapasztalatom, tudásom és anyagi helyzetem a pályázati felhívásukban leírt elvárásoknak megfelel.

10 éves korom óta lovagolok, 2003-ig versenyszerűen, jelenleg 33 éves vagyok. Az elmúlt évek folyamán sok tapasztalatra tettem szert. Elkötelezett lovas vagyok és voltam. Tudom, hogy a lótartás milyen költségekkel jár és mennyire időigényes, ám az idő sosem okozott gondot számomra. Most hét és fél éves fiam mellett is tudok elég időt fordítani a lovaglásra, sőt ő is elkezdett lovagolni.

Mezőgazdasági  szakközép iskolában végeztem. Ott érettségiztem és az általános mgi. Technikumot és mgi. Okj-s képesítést is ott szereztem. Ez által is jobban megismerkedtem a ló- és állattartással.

Soha nem volt saját lovam, mert nem tudtam megvásárolni, eltartani viszont gond nélkül el tudnám, vállalnám az ezzel járó felelősséget.

2002-óta hű társa vagyok egy kisbéri kancának. Imádom ezt a fajtát. Mintha kifejezetten nekem címezték volna ezt a felajánlást. Egy 20 éves álom válna valóra!

A belovaglás és képzés nem jelent gondot, mert én magam is szoktam belovaglást és átlovaglást vállalni.

Leginkább Márványt szeretném örökbe fogadni és örök hűséget fogadni neki. Amennyiben az örökbe adó jobbnak látja, ha együtt maradnak mindkét lovat el tudom vállalni. Márványt hobbilóként  szeretném használni saját magamnak és kisfiamnak, folyamatosan képezném. A későbbiekben díjugratásban is kipróbálnám. Egy kisbérivel szép eredményeket lehet elérni. Remélem még hallunk felőle. Csodálatos fajta.

2000 négyzetméteren tudnám tartani saját füves telkemen félrideg tartásban, hogy mindig szabadon mozoghasson. Mikor belovaglást vállalok is itt tartom a lovat. Villanypásztorral lehet elkeríteni.

Amennyiben ez nem megfelelő a felajánlónak, vagy csak egyik lovat kapnám meg úgy legelős-bokszos tartást is tudok biztosítani kb.100 m-re otthonomtól, ahová hétvégén járok lovagolni és segédkezni. Az itt élő 6 lónak budapesti ügyvéd tulajdonosa van (családi barát), akivel már meg is beszéltem a bértartást.

Remélem sor kerül a személyes találkozóra is.

Tisztelettel: Gyetvainé Petrohai Bernadett"

Burka Márton nyertes pályázata:

"Tisztelt Bilász Tibor!

Jelen levelemmel megpályázom a lovasok.hu honlapon meghirdetett Manó és Márvány nevű kisbéri félvér lovak örökbefogadását.

Tapasztalatom és tudásom a pályázati felhívásukban leírt elvárásoknak megfelelő.

Tizennégy éves vagyok, 5 éve rendszeresen lovagolok és lovakat gondozok. Ez idő alatt olyan tapasztalatot szereztem, melyeket a felsorolt feladatok megoldása során jól hasznosíthatok. (lovastáborok, lóellés, lovastúra, felvonulások, körmölés és patkolás, csikó tanítása, belovaglása)

- Kiskőrösön az István Lovastanyán segédkezek: lovagoltatok, kocsizok,szénát hordok be lovaskocsival, ganézok. (Ha sikerülne az örökbefogadás itt tartanám a lovakat amit Gmoser István tulajdonossal megbeszéltem.)

- Öten vagyunk édes testvérek. A húgaim is szeretik az állatokat, ők is szeretnének többször lovagolni, de ez nem mindig sikerül anyagi okok miatt.

- Ha sikerülne az örökbefogadás és jól belovagolnám a lovakat, akkor amikor már kezesek, ingyen felajánlanám az autista csoport lovas terápiájához, akiknek az a problémájuk, hogy csak egy terápiás ló van az István Lovastanyán, ezért a nagynénémmel Gyalogné Mónus Eszter Etelkával is beszéltem, hogy fölajánlom nekik a lovat/lovakat.

- Apukám is hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik egy általános iskolában Kiskőrösön. Ő is nagy örömmel venné, hogy a gyerekeket, akiket tanít megismerkedhetnének a lovak szeretetével.

- Még az egy álmom, hogy állatorvos lehessek, és ha lenne elég pénzem én is fölajánlanék egy lovat akinek nincs pénze rá és szeretne saját lovat.

Szeretek csapatban dolgozni a közös célok eléréséért nagynénémmel és az autista csoporttal, illetve édesapámmal és a BTMN –es gyerekekkel. Természetesen önálló munkavégzésre is képes vagyok, meghozva a szükséges önálló döntéseket és végrehajtva azokat fiatal korom ellenére (14 év).

Rugalmas és dinamikus, terhelhető, kitartó és elkötelezett embernek tartom magam, akinek régi, elérhetetlen álma valósulhatna meg ezzel a két lóval.

Remélem, lehetőséget kapok az örökbefogadására.  Várom visszajelzését a további lépésekkel kapcsolatban.

Tisztelettel: Burka Márton"

Köszönet Bilász Tibornak a felajánlásért és minden pályázónak a befektetett munkáért!

2014.11.25. Szilágyi SzilárdCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés