keresés a lovardák között

Gyerekekkel, lóháton szelték át az országot
Az Isaszegen működő Hadak Útja Lovas Sportegyesület kis lovasai az idei hortobágyi Nyeregszemlére és a bugaci Kurultáj rendezvényre is ellovagoltak, 250 illetve 180 km-t töltve nyeregben. Lóháton az álmok útján, avagy: hol volt, hol nem volt… volt egyszer egy Hadak Útja Lovas Sportegyesület Isaszegen…

Még 23 képünk van a túrákról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

„A több évezredes magyar lovaskultúra nemzeti örökségünk szerves része, olyan hungarikum, amely részleteiben is önállóan hordozza az ősök tudását, mozdulatait, kapcsolatteremtő és közösséget oltalmazó képességét.” (Idézet a Kincsem Nemzeti Lovas Program köszöntőjéből)

A Hadak Útja Lovas Sportegyesület lovardája Isaszegen található, egy agárpálya szomszédságában. A gödöllői dombság szívében, festői környezetben terül el az a pár hektár, ahol immár 2004-óta gyermekeket és felnőtteket tanítunk lovagolni. 

A 2014-es év igazán izgalmas év volt egyesületünk számára. A Nyeregszemle szervezői nagy örömünkre megtiszteltek minket meghívásukkal. Osztottunk-szoroztunk és ez testvérek között is 250 km távolságra jött ki Hortobágy és Isaszeg között, amit 4 nap alatt tettünk meg. Felkészülésképpen a nagy út előtt két kétnapos próba túrát is lelovagoltunk. Egyszer 90, egyszer 120 km-t tettünk meg. Ezeken a túrákon 2 felnőtt lovas kíséretében 14 lovas fiatal vett részt, nagy részük pónikon, zabla nélkül lovagolt. A lányok 8-14-évesek és korukat meghazudtolva kitartóan, alázatosan, problémamentesen lovagolták végig a távot. Sokszor úttalan utakon, ember nem járta erdőkben, patakokon átgázolva lovagoltak egymást segítve, igazi csapatként, ló és lovas együtt küzdve le az akadályokat, amikre nem lehetett a lovaspályán előre felkészülni. 

Még 23 képünk van a túrákról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Részt vettünk a hortobágyi Nyeregszemlén, amelyről azt hittük, életünk legnagyszerűbb, megismételhetetlen kalandja, eseménye volt. De tévedtünk. Mert legalább ugyanilyen nagyszerű élmény volt lelovagolni Isaszegről BugacraKurultájra.

Hazaértünk, még le sem nyergeltünk, már visszavágytunk a nyeregbe. Nosza, irány Bugac. Ez „csupán” 180 km, tehát nekünk már szinte „gyerekjáték” lesz. Kis lovainknak és pónijainknak köszönhetően, akik fantasztikusan jól bírták az utat és gyorsan regenerálódtak, az álom újra valósággá válhatott!

Elindultunk Bugac irányába, a szép magyar Alföld egy teljesen más fajtáját ismertük meg, mint Hortobágy felé. A Hortobágyra vezető úton számtalan délibábos, tipikus olajfestményszerű tájat láttunk gémeskúttal, gólyákkal, rengeteg birkával és szürke marhával, egy réten még tikkadt szöcskenyájba is sikerült belefutnunk, ami a valóságban igazán ijesztő tud lenni, amikor az embert pillanatok alatt a lovával együtt ellepik a szöcskék. Amit viszont nem találtunk sokat Hortobágyra tartva, az az árnyék, és olyan tanyák, ahol még van élet.

Bugac felé a táj teljesen más. A lovas tanyától tanyáig lovagol. Rengeteg széles, árnyas homokút hívogatja vágtázni a lovakat és kevesebb a nehezen leküzdhető akadály is. Négy csodálatos nap lovaglás után érkeztünk meg a kitűzött célhoz.

A Kurultájon sok jó baráttal találkoztunk és még legalább annyi új jó barátot szereztünk.

Még 23 képünk van a túrákról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Ezúton is szeretnénk megköszönni a támogatóinknak, hogy adományaikkal segítettek. A kísérőinknek nélkülözhetetlen munkájukat, a szállásadóknak a szíves vendéglátást és az utunk során segítséget nyújtó minden jó embernek, akik útba igazítottak, akik inni adtak, akiknél megpihenhettünk.

Dédelgetett tervünk, álmunk, hogy jövőre is részt vehessünk ezeken a rendezvényeken, valamint Isaszeg városunk testvérvárosait is felkeressük lóháton Erdélyben és Szlovákiában. Keressük azokat a jó szándékú embereket, akik szállással, pénzzel, egy-egy jó ötlettel segíteni tudnák munkánkat.

A Hadak Útja Lovas Sportegyesület szeretettel vár minden lovaglás iránt érdeklődő gyermeket és felnőttet a következő elérhetőségeken:

Hadak Útja Lovas Sportegyesület
Nagy Károly, titkár
+36 30 971 – 6659
2117 Isaszeg, Március 15. u. 59.
www.lovagoljvelunk.hu
hadakutjalse@gmail.com

2014.09.23.
Szerző: Gál-Csekeő Dorottya


Lovasok.hu a Hadak Útján

A Lovasok.hu örömmel tette közzé a Kurultáj előtti hetekben a gyerekek Bugacra lovaglásának tervét. A szervező, Nagy Károly most így írt rólunk: 

„Szeretném a Lovasok.hu csapatának megköszönni még egyszer és még sokszor a segítséget, vagyis, hogy bemutatkozhattunk az oldalatokon, elmesélhettük nyeregszemlés kalandunkat és nagy vágyunkat, hogy bizony Isaszegről Bugacra is lelovagolnánk gyermekeinkkel. 16 lovas (2 felnőtt és 14 gyermek) Bugac felé tartva kellőképpen elfáradva, ló és lovas megszomjazva, kis pihenő és egy kis szomjoltó víz reményében bekopog egy ütött kopott tanya ajtaján. Kijön egy kedves idős bácsi, megkérdi, mi járatban, és miután bemutatkozunk, felkiált: 

- Ti mentek Isaszegről Bugacra?!? Olvastam rólatok a Lovasok.hu-n

Juhéé, mindjárt volt árnyékos pihenő, friss víz, gyümölcs, de ami a legfontosabb, az a mérhetetlen szeretet, amivel körül vett minket. És nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a "ismertség" végig kísért minket az úton és ott Bugacon a Kurultájon is. 

- Odanézz! Ők jöttek a gyerekekkel ló háton Isaszegről. Tudod, a Lovasok.hu-n olvastam…

És mi csak lovagoltunk, büszkén, felemelt fejjel, mert mertünk álmodni és akkor ott ez valósággá vált és ezt nektek is nagyon szépen köszönjük.”

A Lovasok.hu csapata is köszöni szépen az elismerő szavakat, örülünk, hogy segíthetünk. További sok sikert és szép lovas élményeket kívánunk a Hadak Útja Lovas Sportegyesület valamennyi tagjának, lovasának!

 
Gyerekekkel, lóháton szelték át az országot

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés