keresés a lovardák között


Nyeregszemle Budapest Kupa
Szabadidős lovasok versenyeztek 2013. szeptember 7-én a Bókay Kertben

Szeptember hetedikén került megrendezésre a Nyeregszemle Budapest Kupa versenye. A versenysorozatra kifejezetten a szabadidős lovasokból várták a jelentkezőket, profi versenyzők, illetve edzők, lovaglást oktatók nem indulhattak.

Nádai Nagy Péter élménybeszámolója a rendezvényről

A versenyt Budapesten, a Bókay- Kert Szeptemberi Kóstoló rendezvényével egy időben, s helyszínén tartottuk meg. A verseny fővédnöke, Kucsák László, országgyűlési képviselő nyitotta, illetve zárta a jó hangulatú eseményt. Budapesten még senki nem tartott lovas versenyt hasonló helyszínen. Egyedülálló alkalom volt, hogy egy közparkban rendezhettük meg. Ezúton is köszönöm a lehetőséget, szervező társaim nevében is.

A kupasorozat nem titkolt célja a fiatalok, illetve a Nyeregszemlére érkező lovasok felkészültségének bemutatása, a lovardai lovagláson túli helyzetekben, ahol kisebb, nagyobb veszélyek érhetik a tapasztalatlan lóháton utazót. 

Esemény összefoglaló videója

A Nyeregszemle rendezvény főszervezőjét, Solymosi Bertoldot arról kérdeztem, hogy mit gondol a versenysorozat jövőjéről?

"Már a második Nyeregszemle rendezvényen megtapasztaltuk szervezőtársaimmal, hogy a Nyeregszemlére érkező szabadidőlovasok és hagyományőrzők egy tekintélyes része jóval a rendezvény előtt tréningekkel készül az eseményre. Ezek a tréningek egy barátságos megmérettetésen visszajelzést adnak a lovasnak arról, hogy mennyire sikerült felkészülnie magának és lovának a különböző akadályok leküzdésére. Ezen felül minden lovasnak segítenek abban is, hogy egy „lóbarátabb” hozzáállást sajátítsanak el.

A Nyeregszemle Kupa sorozatban ugyanis az esetleg előforduló legkisebb durvaságot, lóhoz méltatlan magatartást is szankcionálunk. A visszajelzések eddig igazolják a szándékainkat, elképzeléseinket mindezek értelméről és egyre többen készülnek az elkövetkezendő versenyekre. A  2014-ben sorra kerülő hortobágyi Nyeregszemlén pedig várhatóan egy nagyon izgalmas bajnokságnak lehetünk majd nézői, résztvevői.

Perjési Tímea és Szamba bemutatója

Egy rendkívül jó hangulatú verseny zajlott ezen a szombaton, mindenki nagyon jól érezte magát, kicsik és nagyok egyaránt. Hála támogatóinknak, aki nevezett, s elindult mindenki kapott valami ajándékot, díjazást. Kategóriánként az első három helyezett kupát, az első hat helyen végzettek lovai pedig szalagot is kaptak. Ezt fontosnak tartottuk, elsősorban a fiatalok miatt. Meglepő volt, hogy a versenyzők, akik alig ismerték egymást, társaikat segítve melegítettek, vagy szurkoltak egymásnak."

A verseny vezető bírója, Újvári Tamás /Rancher így nyilatkozik a tapasztalatairól a futamokról versenyzőkről:

"A versenyt követő napon barátaimmal kilovagoltunk és útközben arról kérdeztek milyen volt a verseny. Jó, válaszoltam röviden. Ennél kicsit bővebben fejtsd ki - kérték. Hát bővebben nagyon jó. De nem vagyok biztos benne hogy ez klasszikusan verseny volt. Szerintem inkább egy nagyon komoly játék, megmérettetés lónak, lovasnak, nagy, nagy öröm a nyertes szereplőknek és bár tanulságokkal teli, de jókedvű szereplés a kevésbé sikereseknek is. Ez vonatkozik mindhárom korosztály résztvevőire.

Tovább a Nyeregszemle Budapest Kupa képgalériához >>

A szépszámú indulók között szinte azonos számban képviseltették magukat a serdülők 14 éves korig és a felnőttek 18 éves kor felett és ha valami, akkor ez igazán büszkeségre adhat okot a versenysorozatnak, s nekünk is. Mert nem elég hogy Budapesten első ízben került megrendezésre ilyen lovas esemény, de mindjárt sok indulót és szépszámú nézőt is vonzott. Itt érvényesült az a sokszor frázisként hangoztatott alap igazság, hogy fiatal tömegbázis nélkül nem lehet még egy jó ügyet sem népszerűsíteni.

Ezek a gyerekek megmutatták országnak-világnak hihetetlen elszántságukat, korukat meghazudtoló fegyelmezettségüket, ló szeretetüket a pályán. Ezt a szeretetet és a komoly felkészülést hálálták meg négylábú barátaik azzal, hogy szinte feltétel nélkül teljesítették feladatukat, kiváltva ezzel a közönség elismerését. Érthetően kevés volt még a rutin és ez mindhárom korosztály versenyzőire érvényes.

Sok esetben nem a lovaglótudás vagy a lovak felkészültsége döntött a helyezések között, hanem a gyors helyzetfelismerés az akadályok leküzdésében. De ez nem baj ezért kellenek az ilyen megmérettetések, mert a rutint csak részben lehet tanulni, de az ilyen éles helyzetekben lehet elsajátítani. Többek között ezért is volt sikeres és követendő példa ez a rendezvény és bár semmi különleges nem volt benne, mégis jó emlék marad a résztvevőknek, a közönségnek, a segítőknek, s nekünk a bíróknak is."

A nyeregszemle Kupasorozat versenypályáit, akadályait úgy terveztük, hogy iránymutató legyen a versenyzőknek, de a szabályzatban pontosan körülhatárolható legyen a teljesítése. Ezek az akadályok, feladatok folyamatosan bővülnek majd a későbbiekben is. Az akadályok a P.K.N. Ranchen készültek, társadalmi munkával, Szilágyi Szilárd pályamester vezetésével. Céljuk az volt, hogy terepen előforduló akadályokat szimulálják. Egy átlagos kilovaglás során szinte bármelyikkel találkozhatunk, hiszen vízen éppúgy át kell gázolni, mint lelógó indák közt vagy éppen hídon átkelni.

Igyekeztek látványos elemekkel is tarkítani a pályát, így a hordókerülés akadályt egészítettük ki „virág locsolással”, melynek nagy sikere volt a nézők között. Arra is nagy hangsúlyt fektettünk, hogy az akadályok megjelenése egységes legyen, hiszen a versenyt egy közparkban rendeztük, ahol a látogatók között többségben voltak a lóhoz nem értők, s így az esztétikus megjelenés is komoly súllyal esett latba. A pályaszolgálat mindvégig hihetetlenül profi volt, nagy köszönet illeti őket is!

Eredmények:

Serdülő kategória:

1. Szilágyi Zsófia

2. Kispál Réka

3. Kiss Dzsenifer

4. Starosciák Luca

5. Nagy Csilla

6. Dinnyés Evelin

7. Kis-Kapin Karina

8. Vigh-Bellon Anna

9. Varga Dóra

Ifi kategória:

1. Vigházi Georgina

2. Csomó Dorka

3. Szabó Dalma

Felnőtt kategória: 

1. Kaufmann Éva

2. Perjési Tímea

3. Tóth László

4. Monori Anna

5. Kiss Tamásné

6. Lukáts Miklós

7. Horváth Tamás

8. Kiss Györgyi Viktória

Ezúton is köszönjük a részvételt, a segítőknek a remek közreműködést, a Bókay Kert-nek a lehetőséget, reményeink szerint folytatása következik!

Zerinváry Szilárd  technikai bíró
Újvári Tamás  vezető bíró
Nádai Nagy Péter versenyigazgató
Kucsák László fővédnök

2013.09.17. Nádai Nagy Péter
Fotó: Nita Photo


Programajánló:Nyeregszemle Budapest Kupa
2013. szeptember 7-én Budapesten a Bókay kertben

Az idei Nyeregszemlén kidolgoztunk egy olyan ügyességi lovas versenyt, ami nem feltétlenül a még drágább lóról, nagyságrendekben kiemelkedő teljesítményről-, hanem a szabadidős, vagy túralovasok felkészültségét segítő, stílusfüggetlen ló – lovas együttműködéséről szól leginkább!

A verseny célja:

Lehetőséget teremteni a hagyományos versenyszámokon kívül, az azokban nem versenyző, de megmérettetésre vágyó, amatőr lovasok számára, hogy ügyességi feladatokat időre megoldva versenyezzenek egymással. A versenyen a ló és lovasa közötti összhang, az elengedettség és a helyes lóhoz állás is értékelésre kerül.

Nyeregszemle Budapest Kupa a Facebookon >>


A verseny 3 korosztályban kerül kiírásra:

 •  serdülő (9-14 éves korig),
 •  ifjúsági (14-18 éves korig),
 •  felnőtt (18 éves kor felett).

A versenypálya:

 1.  szlalom
 2.  fólia függöny
 3.  vizesárok
 4.  udvar
 5.  híd
 6.  cavaletti
 7.  négyszög
 8.  hordókerülés

 

Versenyigazgató: Nádai-Nagy Péter (RC)
Vezető bíró: Újvári Tamás (Rancher)
Technikai bíró: Zerinváry Szilárd
Helyszín: 1181 Budapest Szélmalom utca 33. Bókay kert


Pénteken délutántól már lehet érkezni. Lószállítónak hely, sátorhely van. Szerény területű mobil villanypásztort ki lehet alakítani annak, aki hoz magával illetve van néhány fa is, ahová lovat lehet kötni. Kialakított lókikötőt nem tudunk biztosítani, mert ez egy közpark.

Versenyhelyszín


Letölthető versenykiírás a Nyeregszemle Budapest kupáról >>


Nagyobb térképre váltás

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés