keresés a lovardák között


Megújul a lovas stadion Szilvásváradon

2014-ben készül el az új Lovas és Kulturális Rendezvényközpont

Mintegy 1,6 milliárd forintból megújul a szilvásváradi lovas stadion – jelentette be Horváth László Heves megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő múlt szerdai, Szilvásváradon tartott sajtótájékoztatóján.

Közlése szerint 2014 nyár végére, ősz elejére készül el az új, hatezer férőhelyes, a nemzetközi előírásoknak minden tekintetben megfelelő "négy évszakos" Lovas és Kulturális Rendezvényközpont. Magyarország első ilyen jellegű létesítménye minden lovas szakágat képes lesz fogadni, s a térség idegenforgalmát is fellendítheti.

A beruházás keretében felújítják a már meglévő létesítményeket, az infrastruktúrát, a rendezvénytechnikát, és ki is egészül a komplexum.

A beruházás központi helyszíne a lovas stadion. Itt négy évszakos talajú, a mai nemzetközi színvonalnak megfelelő pályát alakítanak ki, a teljes infrastruktúra, a hang- és fénytechnika, a zsűritorony és a lelátótér is megújul. A nyolcezer férőhelyből kétezer lesz fedett. A melegítő pálya, illetve a mobil bokszok elhelyezéséhez, a parkolók létesítéséhez az önkormányzat biztosítja a területet. Szintén itt, tehát a stadion közvetlen közelében építik ki a maratonhajtás terepakadályait, így az egész verseny könnyen bejárható, látható és élvezhető lesz a nézőközönség számára.

Felépül egy új, a mai igényeket teljesen kielégítő fedeles lovarda, a régi fedeles pedig melegítőpályául szolgál majd. A régi lovarda lelátóin a tervek szerint egy kiállítóteret is létrehoznak.

A projekt része az új Szalajka-völgyi látogatóközpont felépítése és működtetése is, ami átfogó információkat biztosít majd a turisták, érdeklődők számára a Bükk legfrekventáltabb és leglátogatottabb pontjának szabadidős programjairól.

Horváth László elmondása szerint azért esett Szilvásváradra a választás, mert "itt van hely, stadion, van hagyomány és tudás, valamint itt van a lipicai ménes is". A komplexumot is a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság fogja működtetni.

A kormánymegbízott emlékeztetett: a jelenlegi létesítmény 30 éve épült, itt rendezték meg 1984-ben a négyesfogathajtó világbajnokságot. 

A mostani beruházás előkészítését 2010-ben kezdték meg, ám akkor nem nyertek rá uniós forrást, így a fejlesztés kormányzati keretből valósul meg. Az erről szóló döntést június 13-án írták alá. A munkálatok előkészítésére 180 millió forintot fordítanak az idén, az építkezés pedig jövő tavasszal kezdődhet.

Dallos Andor, a ménesgazdaság igazgatója elmondta: a mintegy tízhektáros lovas központban jelenleg 4-5 rendezvényt tartanak évente, de a lipicai lovak képzése is itt zajlik. Ha elkészül a beruházás, ősszel és télen is tarthatnak majd rendezvényeket, évente akár 15-20 lovas eseményt is, amelyek alkalmanként több ezer látogatót vonzanak.

Szilvásvárad kiemelt szerepet kapott a Nemzeti Lovas Programban. A kormány március 27-i döntése értelmében az állami ménesgazdálkodási feladatok a jövőben egységes szakmai irányítás mellett, és  integrált költségvetési szerv keretében kerülnek ellátásra. Ennek érdekében a Szilvásvárad Állami Ménesgazdaság bázisán jön létre a Kozma Ferenc Nemzeti Ménes Igazgatóság, melynek alapítója a Vidékfejlesztési Minisztérium.

2013.06.25. Forrás: MTI, horvathlaszlo.hu


KapcsoLÓdó cikkek:

Indulhat a Kincsem – Nemzeti Lovas Program  >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés