keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Elhunyt Hajba Nándor

(1927-2013)

Elhunyt a második világháború utáni korszak egyik legjelentősebb agrármérnök állatfotósa.

A legnagyobbak közül való, szerény, kötelességtudó, „alkotó” ember volt. A mezőgazdászok „lovas emberként” tartották számon, hiszen dolgozott abrakmesterként Alagon, ménápolóként a Dióspusztai Ménesben, és az FM Lótenyésztési Igazgatóságán is.

A legnagyobbak közül való volt. Ismerte, értette és rajongásig szerette a lovakat. A veleszületett rendet, fegyelmet és hűséget négylábú társai erősítették benne. Cikkek ezreiben, a tankönyvek sorában szerepel alkotása: A Ló. Látott és láttatott. Korrekt, élethű, szakmailag hibátlan képeiről akár küllemtant is lehet oktatni.

Az igazi szerelme a ló. 1969-től a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (MÉM) Tájékoztatási Főosztálya megbízásából fényképezett a lovak mellett szarvasmarhákat, juhokat, sertéseket és vadászati, vadgazdálkodási témákat, továbbá protokoll eseményeket is.

Fényképarchívumát a Magyar Mezőgazdasági Múzeum őrzi. A mintegy 10.000 felvételt (fotónegatívok, és a hozzájuk tartozó nézőképek) tartalmazó anyag képeinek döntő többségét maga Hajba Nándor készítette 1945 és 2005 között. A nem saját felvételek vásárlás illetve ajándékozás útján kerültek az archívumba.

A képek mindegyike szorosan kötődik a mezőgazdasághoz, a magyar agrármúlthoz, azon belül is az állattenyésztéshez. A legtöbb fotó meghatározó jelentőségű tenyészállatokról – jórészt lovakról – készült. A fotók értékét tovább növelik azok a részletes, pontos, és szakszerű háttér-információk, amelyeket Hajba Nándor összegyűjtött.

Hajba Nándor a mai állatfotósok példaképe. Munkásságát legmagasabb lovas kitüntetéssel, a Széchenyi István Lovas Emlékéremmel, továbbá az Életfa Emlékérem ezüst fokozatával és a Honvédelemért kitüntetéssel ismerték el.

2013.04.25. Forrás: Magyar Lovassport Szövetség

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés