keresés a lovardák között

Néha az eladás a legjobb, amit a lovaddal tehetsz
Előfordult már veled is, hogy inkább benne maradtál egy rossz kapcsolatban, mert a szakítás túl fájdalmas lett volna? Ismered a kudarc bűntudattal párosuló érzését? Mi van akkor, ha épp lovaddal kapcsolatban érzed ezt? Néha az eladás a legjobb, amit a lovaddal tehetsz.

Akár te magad nevelted, akár tenyésztőtől vetted, bizonyára ismerős az érzés, amikor bizakodva viszed megmutatni a lovat az edződnek, tudván, hogy ő a te nagy reményed, az ideális ló, akivel majd sikereket érhetsz el. Csakhogy ő más szemmel néz rá: objektíven, mindenféle elfogultságtól, érzelmi kötődéstől mentesen. Éppen ezért, akármennyire is büszke vagy lovadra, érdemes megfogadnod a tanácsait.

Ha új lovat vettél, akkor az első 30 nap legyen a „próbaidő”, ami alatt átgondolod a következőket: 

Alkalmas a ló arra a munkára, amit elvársz tőle?

Először is: mi a célod a lovaddal? Versenyekre járni vele, vagy csak egy kellemes hobbilóra van szükséged? Szeretnél egy western-, vagy esetleg ugrólovat nevelni belőle? Ezeket a kérdéseket persze ideális esetben már megvásárlása előtt feltetted magadnak.  

Tedd fel magadnak a kérdést: az új jövevény erre lett tenyésztve, vagy legalább van természetes adottsága hozzá? Megfelelő a testfelépítése ehhez a munkához? Könnyen tanítható? 

Hogyha ezen kérdések többségére az őszinte válasz a „nem” lenne, akkor be kell látnod, hogy a legjobb amit tehetsz, ha eladod a lovat olyasvalakinek, akinek  az elvárásai összeegyeztethetőek a ló képességeivel. Hiszen hiába a legjobb edző és a Te szorgalmad, ez tipikusan a fából vaskarika esete lenne. És ez a lóval szemben sem lenne tisztességes.

Szóval tedd félre a büszkeséged, és hallgass az edződre! Ha pedig nincs, vagy nem bízol teljesen a véleményében, akkor keress fel más, lovakhoz értő embereket, hogy minél több véleményt hallhass!

Morningstar Regalo eladó 4 éves aztéka mén - kattints a képre Regalo adatlapjának megtekintéséhez

Örömet szerez a közös munka?

Egy jó lóban 50%-ban ott van a tehetség, és 50%-ban a szándék, hogy örömet szerezzen, megfeleljen. Ha ennek az aránynak 40/60%-nak kellene lennie, akkor legyen a szándék a 60%. Lehet ő a világ legtehetségesebb lova, de ha egyszerűen hiányzik belőle az akarat, hogy teljesítsen, akkor ezt sem te, sem az edződ nem fogja tudni kihúzni belőle.

Sok lótartó kérdezi, hogy van-e mód arra, hogy felmérje ezt a szándékot egy fiatal állatban. Sok versenyző és lókiképző ezt a következőképp csinálja: ha egy új ló kerül hozzájuk, és az idő múlásával egyre jobb és jobb lesz, akkor nyilván folytatják a munkát vele. Ha csak toporog, vagy éppen visszafelé fejlődik és rosszabb lesz, akkor még adnak neki egy hónapot, hátha csak egy rossz időszakon ment keresztül. Ha ezután sem javul, akkor ez egyértelmű jele annak, hogy a ló nem akarja ezt a fajta munkát, legyen az bármi: western, díjugratás, díjlovaglás…

Ez esetben jobb, ha nem pazarolsz több pénzt és időt arra, hogy rávedd a lovat arra, amit nem akar - ez igen nyomorúságos lenne mindenkinek. Ehelyett jobb,  ha más feladatot, vagy más gazdát keresel neki.

Keoma eladó 8 éves magyar félvér herélt - kattints a képre Keoma adatlapjának megtekintéséhez

Meg tudsz bízni benne?

Tegyük fel, hogy még nem vagy profi lovas, és te magad akarod lovagolni a lovat a következő versenyszezonban. Ám ez a ló „túl sok” neked: kiszámíthatatlan, temperamentumos, és főképp kihasználja a bizonytalanságodat. Ez a legrosszabb, hiszen így nem tudsz megbízni benne, és egyre növekvő félelemérzettel ülsz fel rá.

Hacsak nem vagy hajlandó változtatni a céljaidon, vagy egy időre rábízni a lovat az edződre, akkor a legjobb, ha túladsz rajta. Lehet, hogy ő nem a neked való ló, másnak viszont tökéletes lenne. Olyan sok remek ló van a világon, és különben is: a lovaglásnak örömnek kell lennie, nem görcsös félelemnek!

És még valami: ha az amúgy könnyen kezelhető, kedves lovad kezd veszélyessé és kiszámíthatatlanná válni, olyannyira, hogy már félve ülsz fel rá, akkor ez valószínűleg annak a jele, hogy beleunt a feladataiba. Ahelyett, hogy erőlteted, találj ki neki más feladatokat egy időre, hogy mentálisan is felfrissülhessen. Ha például reining lovad van, akkor próbáld ki őt a cuttingban, vagy trailben. Ugyanígy egy díjlovas is nyugodtan felrakhat akadályokat a lovának, vagy épp kilovagolhat terepre! A lényeg, hogy tedd változatossá a közös munkát.

Előfordulhat az is, hogy a lónak fájdalmai vannak, ezért nézd át a felszerelését, hogy nincs-e olyan része, ami sértheti, de ha nem találsz semmi ilyet, akkor mindenképp vizsgáltasd meg állatorvossal!

Ha továbbra is flegma marad, és az egészsége is rendben van, akkor egyszerűen csak másra vágyik, - talán egy új otthonra…

Magyar sportló eladó 6 éves tisztavérű magyar sportló herélt - kattints a képre Magyar sportló adatlapjának megtekintéséhez

Szívből dolgozik?

„Szívből dolgozni” annyit tesz, hogy próbál, akar teljesíteni a lovad, még akkor is, ha épp a körülmények nem megfelelők; ha meleg van, ha fáradt, ha éhes… Egy fásult, motivációját vesztett ló pedig akkor fog cserbenhagyni, amikor a legnagyobb szükséged lenne az együttműködésére. Ha ellenszegül neked, amikor az edződ nincs a közelben, akkor biztos, hogy ugyan ezt megteszi veled a versenyen is.

A versenypályán is jól teljesít? 

Ismerős a helyzet, amikor a lovad úgy dolgozik a melegítőpályán, akár egy bajnok? A versenypályán viszont megtalálja a módját, hogy kijátsszon, hiszen már kitanulta, hogy a bírók előtt úgysem fogod látványosan korrigálni.

Amit te szeretnél, az valószínűleg az ellenkezője: egy ló, amely inkább otthon és a melegítőben teljesít alul, de a bírók előtt a maximumot nyújtja. Bizony, ilyen lovak is léteznek, nem kell elkeseredni! Márpedig ha versenyezni szeretnél – méghozzá eredményesen – akkor el kell engedned a melegítőpálya-bajnok lovat, és keresni egy neked való társat, aki az éles helyzetekben teljesít.

EL-SBAA XV-29 Serafina eladó 8 éves shagya arab kanca - kattints a képre Serafina adatlapjának megtekintéséhez

Mindent megcsinál Neked?

A lovad csak úgy brillírozik az edződdel, de téged semmibe vesz? Akárhányszor felülsz, figyelmen kívül hagyja a kéréseidet, mintha azt gondolná, hogy te csak amolyan „helyettesítő- tanár” vagy? Egy kezdő lovának toleránsnak, elnézőnek és könnyen kezelhetőnek kell lennie.

Ha lovad csak az alkalmat lesi, hogy túljárjon az eszeden, változtass a terveiden és az edzéseken, vagy keress egy olyan lovat, amelyik nem akarja kihasználni gyengeségeidet.

Rendben van az egészsége? 

Ha a lovadnak fizikai fájdalmai vannak – ami lehet, hogy a közös munkátok eredménye – és ezen nem tudsz változtatni, nem tudod kezeltetni, akkor nincs más választás: a lónak más jellegű munkára, vagy másik otthonra van szüksége.

Nézz szembe a ténnyel: ha lovad fizikailag alkalmatlan arra a munkára, amit kérnél tőle, akkor két választásod van: vagy új otthont találsz neki, vagy te változtatsz a közös céljaitokon, hogy kényelmesen és egészségesen élhesse az életét.

Ki a hibás? Az edző, Te, vagy a ló?

Ha nem megy a közös munka ilyen esetben nem érdemes bűnbakot keresni.

Beszélj őszintén az edződdel! Sok ember egyszerűen nem tudja kimondani, hogy „Rendben, elismerem, én nem jutok dűlőre ezzel a lóval, de valaki másnak sikerülhet.” Nyilván nem könnyű azt látni, hogy más sikereket ér el azzal a lóval, amivel nekünk nem sikerült. Pedig ezt el kell fogadni, hiszen ahogy az embereknél is előfordul, nem mindenki passzol össze mindenkivel. Nekem is meg kellett ezt tapasztalnom néhányszor, de megtanultam félretenni a büszkeségem, és előfordult, hogy végül másra bíztam egy-egy lovat.

Ha a lovaddal kölcsönösen a legrosszabbat hozzátok ki egymásból, akkor véget kell vetni ennek a kapcsolatnak. Az élet túl rövid, és még annyi jó ló várhat rád, akivel öröm lesz a közös munka! Ez nem kudarc. Ez a valóság, ilyen az élet. Valaki másnak pedig a Te lovad lesz az igazi,- add meg neki ezt az esélyt!

2012.07.19, Schuch Lili, Lovasok.hu
Forrás: Horse&Rider
Frissítve: 2016.09.22.Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés