keresés a lovardák között


 

V. Füzesgyarmati Kisbéri Tenyészszemle - 2011. 10. 08.
Beszámoló

A Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület immáron ötödik alkalommal rendezte meg Regionális Tenyészszemléjét a mára már hagyományos időpontban, október elején a megszokott füzesgyarmati helyszínen, a Gergely tanyán.

A program a reggeli órákban a lovak beszállításával, regisztrációval, méretfelvétellel kezdődött, ahol a tenyésztők a szemle színvonalas katalógusát is kézhez kapták. Tizenhat teljes korú kanca (14 KISBÉRI és 2 GIDRÁN), és egy két éves KISBÉRI kanca csikó került a bírálóbizottság elé. A legmagasabb pontszámot a Szűcs Imre lova Bob herceg Orsi (Bob Herceg I x Filou VI Orsolya / Filu VI), érte el. Őt szorosan követte a házigazda Galambos János és Jánosné által tenyésztett 3 éves ígéretes kancacsikó Fernando Berkenye (Fernando Zsebtolvaj x Maxim Büszke / Maxim XVI Bátor), míg a harmadik legmagasabb pontszámot Szabó Gyula Lagúna (Furioso XL Fukar x Limara / Gálos xx) nevű kancája érdemelte ki.

A bírálatok lebonyolítását követően a kilátogatók egy közös ebéd közben a birkapörkölt és a slambuc elfogyasztása közben beszélhették meg élményeiket, kérhettek szakmai tanácsokat a Kisbéri és Gidrán egyesület képviselőitől és cserélhettek egymás között is tapasztalatokat. Erre azért is volt szükség, hiszen Füzesgyarmaton és 30-40 km-es vonzáskörzetében, a Galambos-Varga Kisbéri tenyészet motorja: Galambos János jóvoltából egy 55-60 egyedes KISBÉRI kancaállomány került kialakításra, összeszedésre, ami igen figyelemreméltó ennél a szétszórt és hányattatott sorsú őshonos fajtánál. A tenyésztők viszont igénylik, hogy segítsék a munkájukat. Ezért is nagyon fontosak az ilyen és ehhez hasonló fórumok, ahol a tenyésztők megmérettetnek, testközelből kérhetnek és kapnak szakmai segítséget a mai viszonyoknak megfelelően költségtakarékosan egy helyi regionális rendezvényen.

A nap sikeres lebonyolításáért köszönet a helyszínt biztosító Gergely családnak, az ebéd színvonalas elkészítéséért a Lázár-Szilágyi szakácspárosnak, a hangosításért a Füzesgyarmati Lovas Barátok Körének és természetesen a szervező Galambos családnak.

Összességében elmondható, hogy egy jól előkészített helyszínen, jó hangulatban, tanulságos élményekkel térhetett haza minden résztvevő és kilátogató. Így búcsúztunk egymástól: „Jövőre ugyanekkor, ugyanitt!”


Írta: Varga István

Fotó: Fernando Berkenye (készítette: Markovics Rozina)


V. Füzesgyarmati regionális tenyészszemle
2011. október 08.

Ez úton tisztelettel meghívunk minden érdeklődőt, lótenyésztőt és ló szeretőt az 2011. október 08-án Füzesgyarmat, Gergely-tanyán megrendezésre kerü-lő V. Füzesgyarmati Regionális Kisbéri és Gidrán Regionális Tenyészszemlére.

A nevezetes esemény már ötödik alkalommal kerül megrendezésre, amely már nem csak a Békés megyei „viharsarki” régió lótenyésztőinek, lovasainak életében kiemelkedő esemény, hanem érkeznek lovak és csikók Hajdú-Bihar és Jász- Nagykun megyéből is szép számmal. A versengésen kívül alkalom nyílik a tenyésztési eszmecserék folytatására is.

Tervezett program:
  • 09.00-10.00 Beérkezés és regisztráció
  • 10.00-13.00 Bírálatok (korcsoportonként)
  • 13.00-14.00 Ebéd
  • 14.00-től Szakmai konzultáció

Érdeklődni: Galambos János tenyésztésvezetőnél (Tel: 30/422-69-34 vagy: 66/490-207 vagy:
(galambosjani@citromail.hu)

Részvételre jogosult: Minden, a kisbéri vagy gidrán fajta tenyésztési szabályzatának megfelelő ló és csikó. A 4 ősös származási lapot a bírálatra be kell mutatni. Lehetőleg előre megküldeni a tenyésztésvezetőnek 2011. október 01-ig.


Bemutató osztályok:
Az igényeknek megfelelő korcsoportokban. Tervezetten, csikók és teljes korú
kancák.

Bírálóbizottság:
A kanca- és csikó osztályokban az Egyesület Tenyésztői Bizottsága által felkért sze-mélyek közül kiválasztott háromtagú bírálóbizottság bírál.

Felvezetés:
Csikóknál kötőféken, lovaknál sallang nélküli kantárral, alkalomhoz illő öltözetben
(bővebb felvilágosítás a www.kisberigidran.hu honlapon olvasható).

Nevezési díj:
Lovak részére a rendezvényre 2000,- Ft, csikók részére 1000,- Ft, amely helyszínen,
regisztrációkor fizetendő.

Beérkezés:
Regisztráció október 08-án 09.00 órától folyamatosan. Illetve előzetes egyeztetés alap-ján előző nap is lehetséges.

Felelősség:
A szervezőbizottság az esetleges balesetekért, betegségekért vagy tárgyi veszteségek-ért felelősséget nem vállal.

 

Tovább a IV. Füzesgyarmati Regionális Tenyészszemle oldalára >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés