keresés a lovardák között


Lovak takarmányozása

Írta: Bokor Árpád
 (forrás: Dr. Fekete Sándor)

Fejadag összeállítása légszáraz alapanyagokból 

Lovak esetében is végezhető a fejadagösszeállítás nemcsak a napi igényből, hanem az optimális tápláló- és hatóanyag-koncentrációból kiindulva (1.táblázat). Más együregű gyomrú állatokkal szemben viszont itt jobban tekintettel kell lennünk a lovak várható szárazanyag-fölvételére. Igaz, hogy az önkéntes takarmányfogyasztás a lovak esetében is igyekszik az energiaigényhez igazodni. Így a felnőtt ló napi szárazanyag-fölvétele például - a végzett munka intenzitásától függően - 8 és 12 kg között ingadozik. Ez az adaptációs képesség azonban korlátozott, mert a ló gyomra - és így az egyszerre fölvehető takarmány mennyisége - viszonylag kicsi, ugyanis a gyomor űrtartalma a ló emésztőtraktusának csak a 9%-át képviseli.

Összetétel, tápláló- és hatóanyagok szempontjából kiegyensúlyozott fejadag esetén a ló 100 kg élősúlyra eső átlagos szárazanyag-fölvétele 2 kg. Ezt azonban számos körülmény módosítja, így pl. a rostos tömegtakarmány-abrak aránya, az állat kora, élettani és termelési állapota, fölnevelés módja, a végzett munka intenzitása. CUNHA (1980) az említett lényegesebb tényezőket figyelembe véve, a testsúly százalékában fejezte ki a várható maximális napi szárazanyag-fölvételt (2. táblázat).

1. táblázat
* 77%-os, átlagos fehérjeemészthetőség föltételezésével


 
Takarmányozási rend

ITATÁS. Általános szabályként a napi háromszori itatás ajánlható; zöldtakarmányozás esetén elegendő lehet azonban a kétszeri itatás is. Éhgyomorra ne itassunk, hanem előtte egy adag szénát kell adni a lovaknak reggel, majd az itatás után a napi zabadag 1/3-át. A ló egyébként - különösen nyári melegben - szereti vízigényét minél gyakoribb ivással kielégíteni. Istállózó tartás esetén ez önitató, vagy a box sarkában felfüggesztett itatóvödör útján oldható meg.

ETETÉS után legalább félóra pihenő következzék! Mivel a ló gyomra 3-4 óra alatt kiürül, délelőtt kapjon egy maréknyi szénát. A második zabadagot - kevés széna és itatás után - délben adjuk, amely után ismét félóra pihenő iktatandó. Lehetőség szerint délután is kapjon az állat egy kevés szénát, majd este újra széna, itatás, zab sorrendben etessünk. Éjjelre tegyünk szalmát a szénarácsba.

Eszerint ideális esetben (és elsősorban nyáron) ötször kellene etetnünk:
- reggel 4 órakor: kevés széna, itatás, majd a napi zabadag 1/3-a;
- 8-9 óra között: 1/3 szénaadag, kevés víz;
- 12 órakor: kevés széna, itatás, 1/3 zab;
- 16-17 óra között: kevés széna, nagy melegben víz;
- 19-20 óra között: 1/3 széna, itatás, 1/3 zab.
- Éjjelre takarmányszalma vagy kukoricaszár.

Télen, vagy amikor munkaszervezési okok miatt csak háromszori etetésre van lehetőség, reggel etessük meg az abrak 1/3-át és a tömegtakarmány 1/4-ét, vagy 1/3-át. Délben az abrak következő harmada és a tömegtakarmány 1/4-e "jár", este pedig az abrak utolsó harmada és a tömegtakarmány hátralévő felét, vagy értelemszerűen 2/3-át adjuk.

Vannak szakemberek, akik az alaposabb rágás érdekében az abraknak 1.5-2.5 cm-es szalma-, vagy szénaszecskával való együttes etetését tartják hasznosnak.

Takarmányváltoztatás 

Az abrak-, vagy tartósított tömegtakarmányban szükséges áttérés minimális ideje 3-5 nap.
Különleges figyelmet és gondosságot követel a ZÖLDETETÉS és az arra történő áttérés.

- Átmenetet kell beiktatni, azaz a száraz takarmányhoz naponta egyre több zöldet kell adni és a száraz takarmány etetése csak, egy hét múlva hagyható teljesen abba.
- Egyszerre csak annyi zöldtakarmány kaszálandó, amelyet állatok egy nap alatt el is fogyasztanak. Ha erre nincs lehetőség, akkor a befülledés megelőzésére állványt, rácsot, vagy nyársat kell alkalmazni.
- A zöldtakarmány ne melegedjen föl.
- Ha a zöldtakarmány nedves (eső, harmat), csak szalmával keverve etethető.
- Naponta többször etessünk (akár 2-3 óránként), és kezdetben az egyszeri maximális adag 3.5-4 kg lehet.
- Közvetlenül etetés után itatni tilos!
- A zsenge fűféléket és a pillangósokat kevés szalmával keverve adjuk! 


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés