keresés a lovardák között


Schütt József: „A jövő a minőségi tenyésztésé.”

Schütt József a töki Patkó Csárda tulajdonosa kedvtelésből tenyészt ügetőlovakat, ez a hobbija, ám ezt ő a lehető legkomolyabban és a legprofibb módon műveli évek óta. Eredményei is őt igazolják: a derby győzelmet kivéve lovai csaknem mindent megnyertek az ügető pályán.

Mikor vásárolt először ügető lovat?
A kilencvenes évek elején, egy Svédországban élő barátom ajánlott nekem megvételre két fiatal ügető csikót. Megnéztem őket és nagyon megtetszettek, és rögtön meg is vásároltam mindkettőt. Két éves korukban tréningbe álltak a Kerepesi úti ügetőpályán. Rövid időn belül mindkét ló a pálya legjobbjai közé küzdötte fel magát. Drewerful Speed (Mr. Drew – Zumilla Speed) 1996-ban a magyar derbyben biztos nyerőként a cél előtt ugrott, ezért sajnos diszkvalifikálták, de egy év múlva a Négyévesek Nagydíját fölényesen nyerte D. Feischer, német vendéghajtóval. Ez a siker részben kárpótolt az előző évben elveszített derbyért.

Drewerful Speed pályafutása alatt jó néhány kiemelt verseny nyertese és helyezettje volt. 1999-ben a két heat-es Májusi Nagydíjat is meg tudta nyerni Paulovicz János idomárhajtóval. A másik lovam, Eleganten (Junior Lobell – Her Elegance) is éveken keresztül sorozatban nyerte a versenyeket. Utólag el lehet mondani, hogy mindkét ló kitűnő választásnak bizonyult, svéd barátom nagyon jó tanácsot adott a vásárlásnál. Andy Yankee (Yankee Class – Szilikon) nevű kancámat csikóként Orosházáról vásároltam. Vele ismételten nem volt szerencsém a derbyben.

Ugyanúgy, ahogyan az előző évben Drewerful Speed, Andy Yankee is biztos nyerőként ugrott a cél előtt, így egymás után kétszer nem sikerült megnyerni a legrangosabb trófeát. Andy Yankee a derby kudarctól függetlenül az 1997-es év egyik legjobb és legeredményesebb lova volt. Megnyerte a Kanca Díjat, az őszi Kanca Díjat, novemberben pedig győzött a 3.000 méteres Ménesek Díjában is. Drewerful Speed és Andy Yankee sikerei jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy én nyerjem el először az év futtatója megtisztelő címet.

Andy Yankee eredményeire külföldön is felfigyeltek, Ausztriában egy győztes versenye után már nem is hoztam haza, ott a helyszínen megvásárolták tőlem. Néhány évvel később egy olaszországi ménesbe került anyakancának. Ennek a három klasszis lónak a versenyeztetésével párhuzamosan Európából folyamatosan vásároltam kiváló származású kancákat. Jelen pillanatban tizenhét anyakancám van svéd, német, francia és olasz vérvonalúak. Biztosan állíthatom, ezek a lovak a világ bármelyik tenyészetében megállnák a helyüket.

Milyen ismert ménekkel fedeztetett az évek során?
Nagyon sokkal, amelyek közül csak néhányat említenék: Speed Boots például két évesen 1,12-vel állított fel dán rekordot. Andres Crown-nak 1,11 a rekordja Svédországban a legjobb apa mének közé tartozott. Backstreet Guy az USA egyik legnagyobb kétévesek versenyét nyerte 1,109-es eredménnyel, Crown Sweep pedig nagy európai, elsősorban finn és svéd pályákon versenyezve bizonyított. A mén listámon szerepelt még Copiad az 1996-os Európai Körverseny (Grand Circuit) győztese és talán mindenidők legjobb svéd versenylova. Copiad 1.10,7-es rekorddal és 14,5 millió svéd korona össznyereménnyel büszkélkedhet. Ez a világklasszis versenyló mindent megnyert, amit csak lehetett!

Jelenleg milyen mének állnak tenyésztése szolgálatában?
Az utóbbi időben két remek, saját tulajdonú ménnel fedeztetem kancáimat: Francis Diamond és Missionary Man származása és verseny teljesítménye átlagon felüli.

Milyen emlékezetes sikere volt még a ménesében született lovaival?
Mr. Stallone (Buck Newton – Fleur Mosely) háromévesen 1999-ben nagyszerűen teljesített. Biztosan nyerte a Tavaszi Díjat, a Nemzeti Díjban harmadik lett, a Derby Kísérleti Versenyben szintén a harmadik helyet szerezte meg. Sajnos a derby neki sem sikerült. Ám ezt követően a két heat-es Szent István Díjban a négyéves pályarekorder, Belami mögött második tudott lenni úgy, hogy az első futamot Belami, a másodikat már Mr. Stallone nyerte, csak a gyengébb összidő döntött hátrányunkra az összesítésnél. Én tenyésztettem a 2004-es „Év lovát” Globust (Ideul du Suede – Perana), aki jelenleg is a pálya legjobb lovai közé tartozik.

Jelenleg hány lova van tréningben?
Most kilenc kétéves csikóm van munkában. Hajnal Tibor idomár barátom foglalkozik velük. Készülünk a jövő évi versenyekre, idén ugyanis nem versenyeztetem őket, mert úgy gondolom, hogy korai még. A kétéves lovak nincsenek megfelelően kierősödve, de bízom benne, hogy jövőre jól és eredményesen fognak szerepelni.

Mi a véleménye a lóversenyzés helyzetéről?
Nézze, én bizakodó vagyok. Úgy gondolom a lóversenyzés nem fog megszűnni. Remélem ezt a valóban nem könnyű helyzetet is át tudjuk vészelni. Ha nem hinnék benne, akkor nem vásárolnék még Németországból anyakancákat. Meg vagyok győződve arról, hogy a jövő a minőségi tenyésztésé. Nagyon szeretném, ha ennyi próbálkozás után nekem is sikerülne valamelyik saját tenyésztésű lovammal derbyt nyerni.

Szerző: Tóth István

Tóth István további cikkei >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés