keresés a lovardák között


Lóistálló berendezései, a lóállások mérete és kialakítása

Lóistálló berendezései: állások, boxok, szerszámkamra, takarmánytároló, jászol, szénarács, etetőcsésze, itató, megkötő karika.

Lóállás: Azt istállóban a lovak kötött elhelyezésére szolgál. Mérete 1,5-1,8 m széles, 3,2-3,4 m hosszú. Az állások elválasztása egymástól történhet szilárd határoló elemmel vagy lengő választó rúddal.

Szilárd határoló elem: Minimum 3-4 cm vastag tömör, kemény fa, kb. a ló marmagasságáig ér, utána rácsot szoktak alkalmazni.
Lengő választó rúd: Általában 0,8-1 m-ig helyezik el. 100-150 mm átmérőjű farúd. A két végén vasgyűrűvel van megerősítve. A rúd mindkét végén a rögzítéshez függesztő karika. A rúd rögzítése:
- jászolnál süvegfába
- etetőcsésze esetén a falba helyezett karikába, vagy biztonsági kampóba

Rúd rögzítése a hátsó oldalon (ló lábánál) függő kötélhez rögzíteni, vagy beépített tartóoszlop biztonsági kapójához.

A választórudas megoldás előnyei:
- olcsó
- egyszerű kialakítás
- könnyű kezelhetőség

Hátránya: Csak nyugodt lovakat lehet itt tartani, nagyobb a sérülésveszély. A sérülésveszély csökkenthető a ló faránál elhelyezett szalmafonattal.

Jászol: Lefelé és befelé szűkül.
Szénarács: Jászol felett, fenn a falon helyezkedik el. Jászolra hajtható.
Etetőcsésze: Bármiből készülhet, de fából nem.
Állások padozata: Általában döngölt agyag. Előnye, hogy olcsó, de nem higiénikus. Lehet még keményfa kockából, de ne legyen beton vagy aszfalt.
Útszélesség: Egysoros istállóban 1,7-2,2 m-ig, ha kétsoros, akkor 2,6-3 m.

A cikket beküldte: Jenna2

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés