Trêve: a lóversenypályák francia királynője

  A világ egyik legjobb versenylova, az ötéves Trêve hétvégén újabb lépést tett afelé, hogy olyan történelmi tettet hajtson végre, ami eddig még egyetlen lónak sem sikerült. A világ legmagasabban (5 millió euróval) díjazott gyepfutamát, a Prix de l’Arc de Triomphe-ot már kétszer megnyerte a kanca és ebben az évben ismét ezt a diadalt tűzte ki célul. 

  Trêve a Grand Prix de Saint-Cloud befutójában. Még 17 képünk van Trêve-ről és a napi munkáról Christiane Head-Maarek trénerasszonynál. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

  Az 1920-ban alapított díjat eddig hét ló tudta kétszer megnyerni, de a triplázás még soha senkinek sem sikerült. És hogy miért gondolják egyre többen, hogy ez sikerülhet Trêve-nek?

  Azért mert június 28-án a francia lóversenyüzemben, valamint Európa valamennyi lóversenyrajongója számára megállt az élet és mindenki csak egyetlen futamot nézett. A Group I-es besorolású Grand Prix de Saint-Cloud-t, amelyet a francia fővárosban futottak.

  A 2400 méteres 400.000 euró összdíjazású futamban elég erős mezőny gyűlt össze, hiszen Trêve második versenyében már a világ elitjéhez tartozó, jó ménekkel is találkozott, így elsősorban Flintshire-rel, aki tavaly mögötte végzett az Arc-ban. Rajta kívül egy másik kanca, Aga Khan's márciusban, lehengerlő stílusban, Dubai Sheema Classic-ot (UAE-I) nyert Dolniyája is komoly vetélytársnak számított. Trêve azonban olyan játszi könnyedséggel terítette le az ellenfeleit, hogy minden nézőnek elállt a lélegzete. Bizonyára sokakban tudatosult, hogy egy élő legendát láthattak a pályán, akár megnyeri a kanca a harmadik Arc-ját, akár nem.

  Az azonban biztos, hogy már most nagyon sokan az október első vasárnapján rendezendő verseny lázában égnek. Addig még egyszer, szeptember 13-án láthatják majd a lovat rajongói a kizárólag kancáknak kiírt Prix Vermeille-ben Longchamp-ban.

  Hatalmas szerencsének és megtiszteltetésnek éreztem még március végén, hogy meglátogathattam Trêve-et, az istállóját, valamint Christiane Head-Maarek trénerasszonyt és készíthettem néhány képet erről a csodálatos lóról. Igaz, az első látásra egyáltalán nem tűnt különlegesnek, csak egy lógó fejű lovat láttam, akit akkor a munka egyáltalán nem érdekelt, a legelés viszont annál inkább. A versenyei azonban kétségtelenül azt bizonyítják, hogy ott viszont pontosan tudja, hogy mi a dolga: mindenkit megelőzni. 

  Még 17 képünk van Trêve-ről és a napi munkáról Christiane Head-Maarek trénerasszonynál.
  Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

  Trêve karrierje:

  Megállapodást, békekötést jelent a neve a 2010-ben született sötétpej kancának, aki Motivatort, a 2005-ös Epsom Derby nyerőt, az angol királynő lovát mondhatja apjának. Anyja, az Anabaa apaságú Trévise csupán kétévesen futott, amikor nyert is. Tenyésztője a Haras du Quesnay, trénere kezdetektől fogva a ménestulajdonos család tagja, Christiane Head-Maarek.

  Trêve kétévesen egyszer állt starthoz, amikor győzött. Háromévesen négyszer futott és négyszer nyert is. Az első versenyeiben a Haras du Quesnay színeit képviselte. Jelenlegi futtatója a katari uralkodó öccsének istállója, az Al Shaqab Racing háromévesen, a Prix de Diane-ban aratott sikere után vásárolta meg. Ezután megnyerte a Prix Vermeille-t és a Prix de l’Arc de Triomphe-ot.

  Négyévesen szintén négyszer futott: második lett a Cirrus des Aigles mögött a Prix Ganay-ban, majd harmadik az angol Prince of Wales’s Stakes-ben, negyedik a Prix Vermeille-ben, majd ismét győzött a Prix de l’Arc de Triomphe-ban. Ekkor még arról szóltak a hírek, hogy visszavonul és anyakanca lesz, azonban a futtatója meggondolta magát és még egy évre a versenypályán hagyta.

  Bizonyára nem bánta meg a döntését, ugyanis a kanca május 29-én a Group II-es Prix Corridát könnyen nyerte, majd június 28-án a Grand Prix de Saint-Cloudt, amellyel ötre emelkedett a Group 1-es győzelmeinek a száma, illetve forintra átszámítva mintegy 2,48 milliárd forintra (!) a keresete.

  A Horse Racing Nation oldalán megtekinthető Trêve valamennyi versenyének eredménye és videója. Néhány hónapja pedig rajongói oldala is működik a kancának:

  2015.07.01. Vonczem Gabriella

  Hozzászólások