11 ló pusztult el egy tanyán

Gyomnövény okozhatta a lovak halálát

Nem méreg, hanem valószínűleg egy gyomnövény végzett a lovakkal a miskolci tanyán. Az olasz szerbtövisben található méreganyagtól pusztulhattak el az állatok egy hónapja – ezt állapította meg a budapesti Állategészségügyi és Diagnosztikai Igazgatóság. A tulajdonos furcsállja a vizsgálat eredményét, azt mondja, ezt a növényt a lovak nem szokták megenni.

A gazdaság tulajdonosa elfogadja a vizsgálat eredményét, de nem ért vele egyet. Szerinte ugyanis a tüskés gyomnövényt nem eszik meg a lovak. Azt pedig életszerűtlennek tartja, hogy a lovak sem az eset előtt, sem utána nem ettek a gyomnövényből.

Az olasz szerbtövis elnevezésű gyomnövény okozta a 11 ló halálát. Három hetes vizsgálat után ezt állapította meg a budapesti Állategészségügyi és Diagnosztikai Igazgatóság, ezt írta szombati számában az Észak-Magyarország című lap. A gazdaság tulajdonosa elfogadja a vizsgálat eredményét, de nem ért vele egyet.

„Szerintünk ez teljesen életszerűtlen. Ezt a szerbtövis nevű gyomnövény termését a ló nem is nagyon fogyasztja. Próbáltuk vele direkt megetetni, kiköpi, nem fogyasztja el” – mondta Csorba János tulajdonos.

A tanya tulajdonosa az RTL Klub Híradó kamerája előtt is megpróbálta megetetni a lovakat, a toxikus anyagokat tartalmazó tüskés gyomnövénnyel. Sikertelenül.

Szerettük volna megkérdezni a vizsgálatokat végző igazgatóság illetékeseit is. őket azonban vasárnap nem értük utol.

Egy hónappal ezelőtt talált rá a tanya tulajdonosa a lovak tetemére. A gazdaságban 23 ló volt, ebből 11 ló pusztult el egy éjszaka alatt. A tanya tulajdonosa arra gyanakodott, hogy valaki vagy valakik megmérgezték az állatokat. Ezért mintát vettek az állatok vizéből és a növényzetből is. A rendőrség, rongálás miatt indított eljárást az ügyben. Érdeklődésünkre elmondták: a vizsgálatot még nem zárták le. Hivatalosan ugyanis őket még nem értesítették vizsgálati eredményről.

11 ló pusztult el egy tanyán

Valószínűleg megmérgezték azt a 11 lovat, amelyek egyetlen éjszaka pusztultak el egy miskolci gazdaságban. A megmaradt állatok életéért egész délelőtt küzdöttek az állatorvosok. A rendőrség nyomoz.
Infúziós kezeléssel próbálták életben tartani az egyik lovat. 23-ból 11-et már nem sikerült megmenteni, elpusztultak. Egyetlen éjszaka történt minden a miskolci gazdaságban. Szombaton még jól voltak az állatok, reggelre pedig elpusztultak.

„Kezdtük az etetést, jöttem ki a területre, és akkor észleltem, ott egy hulla, itt egy hulla” – mondta Simon Zoltán.

A területen szétszóródva feküdtek a tetemek. A lovakat szabadban tartották, a gazdaság hiába van elkerítve, bárki az állatok közelébe juthatott. A hatósági állatorvos, az RTL Klub Híradó ott jártakor még csak adatokat gyűjtött, de már majdnem biztosnak tartják, hogy mérgezés történt.

„Inkább valami olyan méreg, amit leszórtak, és ezek az állatok hozzájutottak, és gyorsan felvették, a többinek nem jutott” – mondta Kovács Miklós állatorvos.

Használt az infúziós kezelés, a ló, amely szintén kaphatott a méregből, talpra állt. A lovak gazdái nem gyanakszanak senkire, ennek ellenére feljelentést tettek, a rendőrség pedig büntetőeljárást indított.

A lovak hónapok óta ugyanazt a takarmányt kapják. A gazdák azt feltételezik, hogy az ivóvizükbe kerülhetett a méreg. A rendőrség ezt is vizsgálja.

Forrás: RTL Klub 2007-10-14
Frissítve: 2023.03.21.
Fotó: Canva

Hozzászólások