Továbbképzés a díjugratóknál, új elnök a díjlovasoknál

A díjugrató és a díjlovagló szakág is mozgalmas hétvégét tudhat maga mögött. Kecskeméten két napos továbbképzéssel, míg a Nemzeti Lovardában edzőtáborral töltötték idejüket a díjugratók. A Díjlovagló Szakág élete is zajlik, tisztújító közgyűlésükön Berényi Miklós személyében új elnököt választottak.

Közel ötven fő részvételével a kecskeméti Airvent Lovasclub komplexumában pályaépítők, versenyirodák és versenybírók egy és két napos továbbképzésen vettek részt. Az év eleji összejövetelen már mindenki kézhez kaphatta a 2015-ös nemzetközi és nemzeti Díjugrató Szabályzatot is.

Ezzel egy időben a Talent Program második edzőtáborának a Nemzeti Lovarda adott otthont, ahol összesen 28 fiatal vett részt az oktatáson.  Szombaton Gömbös Endre ülésjavító feladatokkal segítette a II-es csoport tizenkét lovasát, másnap pedig a fiatalabb korosztállyal foglalkozott. A nagy fedeles lovardában mindkét nap az edzői és oktatási bizottság vezetője, Stróbl Dorottya folytatta az I-es csoporttal a Kaposváron megkezdett munkát. Dr. Langer Dóra lóanatómia témakörben adott elő, majd Karádi László nemzetközi pályaépítő tartott gyakorlati szemléltetéssel egybekötött foglalkozást. A záró napon pályalovaglásra került sor, amelynek pályáját Karádi Lászlóval együtt építettek meg a Talentek.

 

Bemutatkozott Berényi Miklós, a Díjlovagló Szakág új elnöke

“Berényi Miklós vagyok, a lovaglással és a díjlovaglással való kapcsolatom az 1960-as évek második felében kezdődött. 1986-1990 között már betöltöttem a szakbizottság elnöki tisztét, 28 éve vagyok díjlovas bíró.

Az elmúlt időben többen megkerestek azzal – miután köztudottá vált, hogy Vági László úr leköszön a Díjlovagló Szakbizottság  elnöki tisztjéről – vállaljam el a tisztújítás után a szakág vezetését. Megtisztelő a bizalom, s volt időm végiggondolni, miben segíthetném leginkább a magyar díjlovaglást. Tájékozódtam az eddig beérkezett jelölésekről, a jelöltek személyéről, s ennek alapján döntöttem úgy, hogy amennyiben a jogosult klubok alkalmasnak tartanak, és egyetértenek elképzeléseimmel, vállalom a munkát.

Legfontosabb célnak a légkör javítását tartom a hazai díjlovaglásban. Szeretném elejét venni az értelmetlen szembenállásnak, a kéretlenül kifejezésre juttatott negatív kritikáknak, mások minősítésének, a széthúzásnak. Tudom, soha nem lehetséges az abszolút összhang, de a negatív kritika is lehet építő jellegű és nem bántó, vagy sértő. A szakbizottság kötelességének tartom, hogy a lovasok, az edzők, a díjlovaglásért dolgozók észrevételeit megtárgyalja, s időben érdemi választ adjon. Szerencsésnek tartanám az alapjait kidolgozni egy olyan lovas – edző – lótulajdonos – bíró párbeszédnek, mely az egységes szemlélet kialakítását segítené.

  • Meg kell találnunk azokat a versenyhelyszíneket, melyek méltó helyet tudnak biztosítani a nemzeti bajnokságainknak, a nagyobb versenyeknek. Ennek érdekében, amennyiben szükséges, át kell alakítani a támogatási rendszert, hogy segítsük a rendezők munkáját, olyan körülmények kialakítását, melyek valóban méltóak a nemzeti bajnokságokhoz.
  • Még tovább kell javítani a versenyirodák technikai feltételein, fokozottabb támogatást kell nyújtani annak érdekében, hogy a lovasok, az edzők, a bírók, az érintettek még gyorsabb, pontosabb és időbeni tájékoztatást kapjanak.
  • Az utánpótlás nevelése létfontosságú feladat. Ennek eddig bevált formája a Talentum Kupa versenysorozat és a döntő. Ki kell dolgozni egy olyan támogatási rendszert, mely lehetővé teszi, hogy az országban mindenhová eljusson és minden érdeklődő számára elérhető legyen a díjlovaglás. Ezért tartom fontosnak, hogy a jelölések során mind a nyugati, mind a keleti területek napi gondjait ismerők neve is felmerült.
  • Megfontolandónak tartom tárgyalásokat kezdeni az MLSZ elnökségével, a Magyar Póni Klubbal, a Gyeposszal olyan együttműködési megállapodás létrehozása érdekében, mely a versenyrendezők számára könnyíti a versenyrendezést, csökkenti a kockázatot.
  • Szükséges a külföldi kapcsolatok erősítése, bővítése, színvonaluk emelése, erre is van jelölt.

Információim szerint a díjlovagló szakág pénzügyi egyenlege talán a legjobb az MLSZ szakágai közül – köszönet az előző szakvezetésnek. Az eddigi szoros pénzügyi fegyelem megtartása mellett minden lehetőséget meg kell ragadni annak érdekében, hogy még több anyagi támogatót tudjunk szerezni a szakágnak.

Mindezek megvalósításához nem elég az elnök, a szakbizottság tagjainak munkája, szükségünk van a hazai díjlovaglás minden résztvevőjének, szimpatizánsának támogatására.Teremtsünk végre egy “békés szigetet” a magyar lovas társadalomban, ahol megfér egymással az együttműködés, az alkotó kritika és a sportszerű vetélkedés – mindannyiunk örömére.”

2015.01.27.
Forrás: Dijugratoszakag.hu, Dijlovaglas.lovasszovetseg.hu
Fotó: Canva
Frissítve: 2022.02.17.

Hozzászólások