keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Örkénytábor nagyjaira emlékeztek
“Egy ilyen helyen nem illik bicegni akkor sem, ha tegnap épp leestem a lóról” – mondta Lázár Vilmos a Magyar Királyi Lovaglótanárképző- és Hajtóiskola 85., Örkénytábor létrejöttének 140. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

Mai lovas az 1954-es Öttusa Világbajnokság Örkénytáborban megrendezett lovas pályáján
Még 11 képünk van az örkénytábori megemlékezésről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Október 3-án a Stípa Egyesület, az Örkénytábor Vadásztársaság és Táborfalva Önkormányzata, valamint a Magyar Öttusa Szövetség szervezésében, a 2010-es megemlékezéshez hasonlóan ismét emlékünnepséget szerveztek az egykori iskola létrehozóinak, tanárainak, növendékeinek és dolgozóinak emlékére Táborfalván, a volt lovaspóló pályán.

A rendezvényt olimpikon sportolók és a magyar lovasélet elismert alakjai is megtisztelték jelenlétükkel. Ott volt többek között:  

 • Lázár Vilmos, világbajnok fogathajtó, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke
 • Balczó András, öttusázó olimpiai és világbajnok, a Nemzet Sportolója
 • Szondy István öttusázó olimpiai és világbajnok, aki 1956-ban lovas olimpikonként is részt vett a játékokon
 • Bakó Pál olimpiai ezüstérmes, világbajnok öttusázó
 • Maracskó Tibor olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok öttusázó
 • Marosi Ádám olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok öttusázó
 • Kasza Róbert világ- és Európa-bajnok, olimpikon öttusázó
 • Császári Attila, világbajnoki ezüstérmes, magyar bajnok öttusázó, a Magyar és az Európai Öttusa Szövetség volt elnöke
 • Dobi Lajos világbajnoki ezüstérmes, magyar bajnok, olimpiai tartalék öttusázó
 • Tibolya Péter válogatott, olimpiai tartalék öttusázó
 • Varró József kétszeres olimpikon, sokszoros magyar bajnok lovas versenyző

Mint a katona és lovas olimpikonok kutatója kapott meghívást Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának és a MOB Emlék és Hagyományőrző Bizottságának tagja, a Hagyományőrző Munkacsoport vezetője. A Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kört Dr. Hencsei Pál elnök és Róth Tamás képviselte. 

A meghívott vendégeket hintó szállította
Még 11 képünk van az örkénytábori megemlékezésről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Tóth Bertalan, Táborfalva Nagyközség polgármestere és Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnökének köszöntője után Vízner Zsolt beszélt az Örkénytábor című háromrészes filmjének készítéséről. Majd Fekete Gyula és Dr. Szabó József János hadtörténész mutatta be erre az alkalomra elkészült könyvét „Mozaikok Örkénytábor történetéből“ címmel. Fekete Gyula elmondta, miután egykori tanára, dr. Szabó József János Dabasra költözött, egyre többször beszélgettek arról, hogy meg kellene írni Örkénytábor és a Hajtóiskola történetét. Hatalmas anyag gyűlt össze, amelyet teljes terjedelmében nem is tudtak feldolgozni, ezért mindössze mozaikokat tudnak felvillantani az elmúlt 140, illetve 85 év történetéből – tette hozzá dr. Szabó József János.

Ezután Jan Maiburg holland lovas szakíró beszélt Hazslinszky Krull Gézáról készült könyvéről, majd Hager Ritta, az egykori intézmény parancsnok leánya emlékezett vissza az Örkénytáborban eltöltött évekre. Ezt követően Pécsi Gábor egykori öttusa szövetségi kapitány beszélgetett Szondy István olimpiai és világbajnok öttusázóval az 1954-ben, Budapesten megrendezett Öttusa Világbajnokságról, melynek lovas száma Örkénytáborban zajlott.

A beszélgetések után először Szirtes Bence díjlovas bemutatója következett, majd az 1954-es Öttusa Világbajnokság lovas pályájának kisebb méretben megépített hét akadályán zajlott viadal, lovasok és öttusázók részvételével. A barátságos versengést két öttusázó nyerte: Kasza Róbert az első, Marosi Ádám a második helyet szerezte meg. 

Mai lovas az 1954-es Öttusa Világbajnokság Örkénytáborban megrendezett lovas pályáján
Még 11 képünk van az örkénytábori megemlékezésről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Ebéd után a résztvevők megtekinthették a volt tiszti étkezdét, amelynek előterében az 1936-os olimpia után emléktáblát állítottak Platthy József lovaglásban szerzett olimpiai bronzérmének tiszteletére. Ebben az épületben tartja összejöveteleit a Platthy József Bajtársi Egyesület. A rendezvény tiszteletére történelmi zászló és korabeli, örkénytábori fotókiállítás várta az érdeklődőket.

A vendégek betekinthettek a volt intézmény történelmi falai közé, és megtekinthették a főszervező, Szalay Vilmos egyedi kocsi- és szekérgyűjteményét. A legkitartóbbak kötetlen baráti beszélgetést folytathattak a rendezvénysátorokban a film és a könyvek alkotóival és a jelen lévő sportolókkal.

2015.10.06. Forrás: Pentathlon.hu, Győr Béla/MOA; fotó: Róth Tamás; Dabasregio.hu
Örkénytábor nagyjaira emlékeztek

Cikkajánló:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés